NELJÄNNESVUOSI

01.04.2024

Iso elämänmuutos vie aikaa ja energiaa. Missä fokus jatkossa?

Syyskuun puolivälistä lähtien oma fokus on ollut pääsääntöisesti muualla kuin pörssissä. Läheisen terveyden järkkyessä ja kärjistyessä pisteeseen, jossa minun omat voimat eivät enää riittäneet hänestä huolehtimiseen ja hoitamiseen, pettää lopulta myös oma fysiikka ja seurauksena on uupuminen. On pakko myöntää, että ei jaksa ja että edessä on isoja, raskaita päätöksiä läheisen, oman puolison elämään liittyen. Uupuneena toisen ja omienkin oikeuksien puolesta taisteleminen vie voimat ja tästä aiheutunut stressi heikentää elimistön oman vastustuskyvyn.

Uupuneenakin sitä yrittää tsempata ja väliin onnistuukin näyttämään iloiselta ja kaikkivoipaiselta, mutta sitten lopulta sairastuu aluksi pahaan flunssaan ja järjettömään, keuhkot öisin repivään yskään, joka sitten muuntuu jatkuvaksi pitkittyneeksi köhäksi, nuhaksi, poskiontelotulehdukseksi jne. Sairastelu jatkuu aaltoillen neljä kuukautta. Mitään muuta järkevää selitystä flunssan pitkittymiselle ei kukaan lääkärikään keksi kuin uupuminen ja stressi, joka sitten minun tapauksessa pitkitti sairastelun ja yleisen väsymyksen useiden kuukausien mittaiseksi.

Nyt vihdoin alkaa helpottaa, mutta joitain asioita ja vastuita on pitänyt karsia, että saa itsensä koottua ja toimintakykyiseksi. Vieläkin asioihin ja erinäisiin tehtäviin tarttuminen on vaikeata. Niinpä myös tämä blogi on saanut odottaa vuoroaan. Nyt yritän koota lyhyesti alkuvuoden tapahtumia ja mietteitä pörssiin liittyen.

First we take Manhattan then we take Berlin

Suomen pörssi on mennyt nyt jo kolmatta vuotta alamäkeen. Tämän hetken OMXH  YTD kehitys -3,5%, kun samaan aikaan S&P 500 on +10,16%. Kaikki ovat hyvin tietoisia jenkkien teknologia huumasta ja eri ai-yhtiöiden huikeista kehityksistä. USA:n teknologia kuplasta ja korkeista arvostustasoista onkin puhuttu jo pitkään, mutta niin vaan esim. viime vuonna rakettina noussut NVIDIA on tänäkin vuonna noussut liki 90%! 

Omassa portfoliossa on kaksi jenkkiyhtiötä noussut TOP 10 listalle, NVIDIA ja Microsoft. Hollantilainen ASML on väliin niukasti jäljessä, väliin niukasti edellä Microsoftia. Näiden em. yhtiöiden YTD kehitys ja oikeastaan kaikkien salkussa olevien ulkomaisten osakkeiden positiivinen kehitys on pitänyt oman kokonaisuuden plussalla. Voin siis olla hyvin tyytyväinen, että vuodesta 2020 olen pikkuhiljaa kasvattanut salkussa ulkomaisten yhtiöiden painoa, joka nyt rahastot mukaan lukien on 28,4%. Rohkeampi olisin toki voinut tämän siirtymän kanssa olla (jälkiviisautta)!

Tekoäly ja sen soveltaminen yhteiskunnan ja teollisuuden eri osa-alueille on vasta alussa. Tekoälyn on ennustettu olevan suurempi mullistava tekijä kuin mitä internet 90-luvun alkupuoliskolla. Lainaus HS artikkelista: "Niin kutsutun Amaran lain mukaan teknologian aiheuttamia muutoksia liioitellaan lyhyellä tähtäimellä, mutta aliarvioidaan pitkällä tähtäimellä. Voi siis olla, ettei ihan kaikki mene uusiksi vielä lähivuosina, mutta isoja mullistuksia on jatkossa varmasti tulossa." 

-> Pidän siis nykyiset ulkomaiset tekoälyyn liittyvät yhtiöt salkuissa, mutta ostoksille, ainakin jenkkiyhtiöiden suhteen, lähden hyvin harkiten. Hollantilaista ASML mahdollisesti lisään, samoin Microsoftia ja pikkiriikkistä Amazon positiota hyvän tilaisuuden tullen ja käteisvarojen salliessa 🤔?!

Vuoden 2024  ulkomaisten TOP 10 listalla YTD kasvuluvut ovat kaikki kaksinumeroisesti plussalla pl. J&J, mutta sekin vihreällä.

Eurooppalaisia yhtiötä salkussa ovat mm. Mercedes ja siitä irronnut Daimler Trucks. Viime kesänä Peter Seligsonin innostamana valikoin hänen suosituksistaan salkkuun rahoitussektorilta Deutsche Bankin. Positio ei ole järin suuri, mutta jo nyt vajaan vuoden omistus on noussut 50% ja YTD kehitys on +12,45. Kannattaa siis kuunnella itseään viisaampia ja kokeneempia ja ottaa onkeensa kalastusvinkkejä!

Vinkit ovat todellakin tervetulleita varsinkin, kun koen ulkomaisten yhtiöiden etsimisen/oikeiden menestyjien löytämisen ja seuraamisen haastavana. Tästä syystä olen myös ostanut DAX ETF:ää. Siinä tulee automaattinen toimialakohtainen hajautus saksalaisiin yrityksiin. Ei ehkä räjähtävää kasvua ole luvassa, mutta down side riski on mielestäni pieni. 

Xtrackers DAX UCITS ETF 1C (EUR) (ISIN LU0274211480) TOP 10 yhtiöt ja niiden vuoden kehitys alla.

Portfolio

Ei isoja muutoksia. Ulkomaisten yhtiöiden nousu on ollut todella positiivista, kuten jo mainitttu ja pitänyt kokonaisuuden YTD kehityksen plussalla 3,4%.  

TietoEvryn poistin kokonaan salkusta, mutta heti kohta perään tuli vahvistusta, että sen jakautuminen edistyy kesällä. Jakautumisista on monessa tapauksessa historiassa seurannut hyvää, joten nyt kun tuo kurssikin on pudonnut, niin voisi tutkailla tilannetta uudelleen. Palaako salkkuun, jää nähtäväksi 🤔?! 

Kovasti on ollut keskustelua, että Suomi on jo lyöty alas ja varsinkin pienyhtiöt, eli nousu olisi ehkä todennäköisempää tulevaisuudessa täällä Suomessa, Pohjoismaissa ja Euroopassa, kuin vaikka jatkuvasti ATH lukuja rikkovassa USA:ssa. En kuitenkaan jaksa vielä usko, että tässä teollisuuspainotteisessa Suomen pörssissä tapahtuisi tällä nykyisellä lakkoilumentaliteetilla ja heikolla talouskasvulla mitään äkkinäistä järisyttävää nousua. Suomi on ja pysyy pienenä reunamarkkinana, jonka kiinnostavuuteen vaikuttaa myös lähinaapurimme Venäjä ja sen käynnissä oleva sota Ukrainan kanssa, halusimme tai emme. Ulkomaisilla sijoittajilla on muitakin vaihtoehtoja. 

Korkoja ei vielä laskettu, mutta alustavia ennusteita tulevista koronlaskuista on jo annettu, mikä hetkellisesti piristikin pörssiä, mutta ennen pääsiäistä palattiin jo takaisin laskumoodiin.

Sampo on edelleen portfolion suurin omistus ja heti perässä Wärtsilä, joka jatkaa hyvää tekemistä. Sammon jatko ja sen kasvuajurit ovat jo pitkään mietityttäneet. Olen sitä pieniä eriä jo myynyt. Kesällä tapahtuu splitti, jonka suhde vahvistettaneen yhtiökokouksessa. Sehän ei sinällään yhtiön arvoa muuta, vaikka useilla on spliteistä sellainen harhainen käsitys, että siitä se riemu vasta repeää ja kurssi pian "korjaa" entiselle tasolle. So not!  Katsoa voi vaikka Nesteen kurssia nyt ja verrata mitä se oli ennen 2019 vuoden splittiä (1:3).  Olikohan hinta tuolloin liki á 100 € ja splitin jälkeen n. á 32€. Välissä on käyty á60€, mutta nyt ollaan n. 20% alle splitin jälkeisestä hinnasta. 

Yhtiön täytyy myös splitin jälkeen osoittaa kasvulle edellytykset, jotta kurssinousulle olisi realistista pitävää pohjaa pitkällä aikavälillä. Toivon toki ja haluan uskoa, että Neste kykenee tekemään paluun nousu-uralle, mutta kilpailun kiristyessä voi tähän laittaa kysymysmerkin perään. Onko uusiutuvien polttoaineiden hinnoittelussa edelleen poliittista riskiä, miten kilpailun kiristyessä käy katteiden ja onko Singaporen käynnistysvaikeudet selvitetty, kyselee moni.

Muita pieniä muutoksia

Helpottaakseni edunvalvontaa ja vähentääkseni puolison salkun pääomatulojen 85%:n "ryöstöä" kaupungin taholta hoivakotimaksuun liittyen, siirtelen pikkuhiljaa joidenkin suorien osakkeiden omistuksia rahastoihin, jotka eivät maksa tuottoja ulos. Toisin kuin aiemmin jossain mainitsin, vain osingot katsotaan kaupungin taholta pääomatuloiksi, ei myyntivoittoja, mikä sinällään on ristiriidassa verottajan käytäntöön, mutta tässä tapauksessa sopii minulle mainiosti.  

Olen näissä uusissa rahastovalinnoissa huomioinut globaalit suuret yhtiöt, USA tec yhtiöt, Saksan/Euroopan markkinan ja Skandinavian (Norden rahasto). Intia voisi myös olla hyvä alue ja mietinnässä onkin etsiä sieltä sopiva ETF 🤔?

Nykyiset rahasto-omistukset ovat: 

iShares Edge MSCI World UCITS ETF, ISIN: IE00BP3QZ601

iSh S&P 500 Inf Tec, ISIN: IE00B3WJKG14

Xtrackers DAX UCITS ETF 1C (EUR), ISIN: LU0274211480

XACT Norden (UCITS ETF), ISIN: SE0001710914

+ vanha, vanha Aktian Global -rahasto (1995), joka jäänyt roikkumaan Lassen salkkuun (+253%).

Kalastajien sijoituspöytä 1.3.

Aina niin mukavaa ja hyödyllistä on istua tällä mahtavalla kalastusjengillä saman sijoituspöydän ääreen! Tällä kertaa vieraanamme oli Atte Riikola Inderesiltä, joka kävi läpi mennyttä tuloskautta ja katse käännettin myös tulevaan.

Kaiken kaikkiaan Q4 tuloskausi jäi Suomessa vaisuksi ja yhtiöiden näkemyksiä tulevasta leimaa varovaisuus. Positiivisia yllättäjiä: Harvia, Qt, Gofore ja Revenio, negatiivisia: Kempower, CapMan ja Neste.

Tiivistettynä Helsingin pörssi mörnii, mutta tulosennusteet odottavat lähivuosina huomattavaa käännettä parempaan, eli jossain vaiheessa aurinko taas paistaa risukasaankin!

Muutoin yleisellä tasolla pohdiskeltiin mitkä yhtiöt ovat kiinnostavia ja muutamia mainittuja olivat Nokian Renkaat, jonka käänteeseen moni uskoo, Valmet ja Fortum olivat olleet useamman ostoslistalla tai ainakin harkinnassa niitä lisätä. Nokian uuteen tulemiseen ei oikein Atte jaksanut uskoa, eikä juuri kukaan muukaan. Ai:n uskottiin olevan edelleen kovassa nousussa, mutta onko osa yhtiöistä jo ylihintaisia. AMD mainittiin myös NVIDIAn kuluttajapuolen vahvana kilpailijana. Kiina voi tässä vielä sotkea pakkaa, eli poliittista riskiä liittyy näihinkin yhtiöihin.

 Atten/Inderesin listalla mahdollisia poimintoja:

Isoista Neste, Valmet ja Fortum löytyy omastakin salkusta. Teknologia/IT yhtiöistä vain Remedy, joka tuntuu olevan monen analyytikon "suosikki". F-Secure on omasta salkusta heitetty yli laidan jo vuosia sitten. Strategia tuntuu vaihtuvan tämän tästä ja nyt jakautumisen jälkeenkin tämä fisu ui pohjamudissa. My famous last words! 

Fokus jatkossa

Elämä asettunee pikkuhiljaa uusiin uomiinsa. Päivittäinen vastuu toisen hoivasta on nyt ammattilaisten käsissä ja voin nauttia jäljellä olevista yhteisistä hetkistä ilman täysiaikaista vastuuta kaikesta. On vielä outoa, että voin suunnitella ihan oman aikataulun ilman, että joudun miettimään ja huolehtimaan toisen päivittäisistä ruokailuajoista tai muista toimista ja rutiineista

Ajattelen, että nyt fokus voi olla yhteisissä hyvissä hetkissä ja niissä läsnäolossa. Tämä tuntuu nyt juuri tärkeämmältä kuin mikään muu! 

Folkhälsanin Vindarnas hus hoivakodin ikkunalauta on täynnä aurinkoisia kukkia, henkilökunta siellä on ystävällistä ja hoito erinomaista! Vietimme juuri perheen ja muutamien ystävien kanssa ihanan toisen pääsiäispäivän lounaan hoivakodin ravintolassa, jonne ❤️ lapsenlapset loivat ihanan tunnelman musisoinnillaan, josta muutkin ravintolan asiakkaat nauttivat! Ruoka oli hyvää, ellei erinomaista ja hinta-laatu suhde kohdallaan 😘

Mielen valtasi syvä kiitollisuus!


 Myynnit ja ostot ensimmäisen neljänneksen ajalta

Myyty/vähennetty 

TietoEvry, CapMan, Sampo, ASML, MetsäBoard, Metso, AMD, Stora Enso, Kone, Aiforia, 

Ostettu/lisätty 

Rahastot: iShsEMSCI Wld QF, Xtr DAX1C, iShs S&P500 Tech, XACT NordenUCITS,

Osakkeet:  Investor, Fortum, Microsoft , Mandatum, Revenio, Citycon, UPM, CapMan, Remedy, Netflix, Amazon, BICO, NVIDIA, Berk&Hath, AMD, Tulikivi

Jotain yhtiöitä on ostettu ja myyty, mutta kun salkkuja on monta, ovat liikkeet joskus päinvastaisia ja ajoitukset eri riippuen kunkin salkun tilanteesta ja strategiasta. 

Eniten rahaa sisään olen laittanut eri rahastoihin, Fortumiin, Microsoftiin ja Mandatumiin.