ELOKUU Tuhlaajatyttö

01.09.2021

Olisiko jo aika ryhtyä osakesäästäjästä tuhlaajatytöksi?

Elokuu olikin hieman yllättäen ihan ok kuukausi. Kurssit jatkaneet nousuaan, vaikka pieni uhka isommasta korjausliikkeestä leijuikin ilmassa, vaan ei sitä vieläkään tullut. Muutama yksittäinen yhtiö heilui isommin ja joitain lisäyksen paikkoja varmaan heilunnoissa missasin, kun kassa oli tyhjä. Lohdutan itseäni ajatuksella, että perinteisesti loppuvuodesta verotusmyyntien myötä tulee dippejä ja sitä myöden ehkä uusia mahdollisuuksia. Kärsivällisyyttä pitänee taas harjoitella. Kaiken kaikkiaan itselläni on vielä hyvinkin positiiviset näkemykset markkinan suhteen. Näin ollen teillä lukijoilla pitäisi hälytyskellojen nyt viimeistään soida! Rohkenenkin tässä heti alkuun kaikessa viisaudessani todeta, että loppuvuonnakin Nuottaniemen kalavesillä näkyy vain valkoisia ja ehkä muutamia pieniä harmaita joutsenia! 

Ekstra cashiä ei elokuussa ole tilille tullut, joten ostot olleet pieniä. Limiitit ovat käytössä, eli taidan olla koko lailla "all in" ja vähän enemmänkin. Jatkossakin pitäisi jotain ensin myydä, jos haluaisin jotain ostaa koska perheen normi kassavirta käytetään elämiseen. Toki olen tiedostanut option "pankkiiri Matsin" puoleen kääntymisestä, jolloin jokainen tsäänssi olisi taas uusi mahdollisuus! Nimimerkillä omaishoitajan ja sairaseläkeläisen reaalitalous ja kassavirta ei aina naurata!

Myyty

OST: Suominen 6,10-6,20, 8-10kk/29%, Ilkka loputkin hintaan 4,92, 5-7kk/27% ja Stockmann 1,70, 2kk/12,2%. Tästä ehkä huomaatte, olen harjoitellut OST:n sisällä treidaamista, vai onko tämä nyt "swingaamista", kun nuo pidot kestäneet tuntien/päivien sijaan kuukausia ja pääoma + voitot sijoitettu saman tien uusiin kohteisiin? Pienistä positioista tulee tietty vain pieniä voittoja, vaikka prosentit olisivatkin kohtuullisia. Näissä OST:n myynneissä teen poikkeuksellisesti positioiden poistoja nopeallakin aikataululla. Pitkään salkussa, AOT:llä olleiden yhtiöiden suhteen pätee lähes aina edelleen perusperiaate: Voitot otetaan hitaasti ja hyvät yhtiöt pidetään.

AOT: Ja juuri kun sanoin, että hyvät pidetään, niin listautumisessa ostettu Orthex myyty 5kk/+64%, samoin yrityksen salkkuun ostettu lisäys myyty 10,10, 4kk/tyyliin omat pois. Ehkä kadun tätä pikistä joskus, mutta jotenkin miniposition pitäminen on vaikeata, varisinkin kun ei ole ylimääräistä käteistä sen kasvattamiseen.

Vähennetty Keskoa, joka ollut holdissa > 30 v/+xxx %, SNIF! Kesko in any case noussut tänä vuonna omasta mielestäni yli odotusten ja näin jälkeenpäin tarkastellen, sain mielestäni ok hinnan. Rahaa tarvittiin auton ostoon. Tähän liittyen teen yhdestä salkuista puolen vuoden ajan suunnitelmallisesti vähennyksiä eri yhtiöistä. Saas nähdä meneekö plänin mukaan vai täytyykö väliin improvisoida.

Firman salkusta vähensin tappiolla Auroraa, enkä vieläkään kaikkia raaskinut myydä, kun tämän kanssa yritän ilmeisesti maksimoida tappioita, joita en voi edes vähentää! Samaisesta salkusta vähensi tappiolla myös YIT:tä koska halusin rahaa muihin kohteisiin. Ei YIT:stä onneksi mitään mega tappioita tullut ja jäi sitä vielä salkkuihin käännettä odottamaan. Jokaisella pilvellä on hopeareunus, eli kun vanhat erät vähensin, niin nyt on YIT tuossakin salkussa vihreällä, JIHUU! Tavoitteellista toimintaa tämäkin.

Tähän ikään mennessä olen jo ymmärtänyt, että sijoituksilla on tarkoitus tehdä voittoa.

Lisätty

OST: Sievi Capitalia, preemio (?). Nvidiaa, megatrendi. Jatkoin myös Nordean lisäämistä ja Aktiaakin vähän lisätty. Näitä lisäsin ajatuksella kasvattaa syksyn osinkojen kassavirtaa. Tosin en vielä ole nähnyt infoa kummankaan yhtiön osingon irtoamisesta/maksupäivästä (?). Nordean omistus alkoi hiukan huolestuttaa, kun luin kalakavereiden raportteja asiakaspalvelustaan, huh. On se kuitenkin yksi Euroopan vakaimpia ja varannoltaan vahvimpia pankkeja, joten en vielä luovuta. Outokumpua ostin lyhyeen pitoon pelinappulaksi. Sitä tosin on jo 2,14-2,35 €:n hintaan aot:llä. Suunnitelmassa, että yli 6 € hintaan alan siitä pikkuhiljaa kelailemaan voittoja. Toivotaan, että terästulleihin saataisiin EU:n vientiä edistävä yhteinen näkemys USA:n kanssa. Nyt tämä on jonkun työryhmän pöydällä. Onhan tässä edelleen riski, että vain vapa jää vetäjän käteen!

Lisäykset pitkään pitoon. Tässä markkinatilanteessa en tee suuria riskisijoituksia pl. Outokumpu.

Kuukauden nousijat

Sievi Capital +45,2% (fuusio). Isommista yhtiöistä ja omistuksista iloitsen Fortumin +10,8% ja Sammon +7,7% elokuun kehityksestä, vaikka eivät mihinkään hype-yhtiöiden prosentteihin ylläkään. Kasvuyhtiöistä Relais +14,5% kk-nousulla yllättänyt myös positiivisesti. Hevostalleilta huhuiltu, että alkaa olla jo hintava, mutta hyvä tästä tulee ja josko vielä päälistalle nousee (?), niin vaihdon määrä piristyisi.

Kuukauden laskija

Suominen -18,2, mutta senhän myinkin ajoissa pois kuleksimasta. Muutoin salkkujen yhtiöissä normaalia kausittaista heiluntaa.

TOP-10:ssä ei mainittavia muutoksia, Sampo käväisi kärjessä, mutta pianhan tuo Kone otti taas ykköspaikkansa. Keskolla suurin YTD- kehitys +66,2% ja Nesteellä alahaisin -12,9%. Hajautuksen merkitys aina itselleni korostuu, kun joku suuremmista omistuksista laskee YTD yli 10%. Sitäkin siis sattuu. Fundat on kohdillaan, joten suurempiin muutoksiin tässä 10-setissä ei ole ollut tarvetta. Hyvän hajautuksen ansiosta voin yksittäisten suhdanneluonteisten laskujen (Neste) yli hyvin elää panikoimatta!

Elokuun isoin "sijoitus" 

Uusivanha Audi Q5 Hybridi (2019).

Aikansa tuo naapurin tallipoika kävi potkimassa meidän vanhan, yli 100.000 km ajetun, auton renkaita ja vihjaili samalla, että olisi jo aika tehdä tälle jotain. Sitten eipä aikaakaan, kun pihaan tuotiin KAUNIS metallinhohtoinen metsänvihreä Audi koeajoon ja vanha kärry ajettiin vaivihkaa pois. Lähdin koeajolle Hankoon and the rest is history. Värin lisäksi olin häikäistynyt kaikesta uudesta tekniikasta! Tämän jälkeen kaikki kävi kädenkäänteessä, koska tässä yhteydessä tapasin parhaan autokauppiaan ikinä! Kim Ekholm @Rami's Auto.

Tämän koomin en ole nähnyt meidän metallinhohtoista tummanruskeata, kolhittua ja kulunutta kulkupeliä. Uutta rahaa toki pitää laittaa joku 39K€ väliin. En halunnut tuotakaan rahaa irrottaa pörssistä kerralla tässä alati jatkuvassa nousumarkkinassa. Niinpä kun rahoitussopparikin järjestyi niin, että paperit tuotiin kotiin ja allekirjoitukset noudettiin kotoa, ei tämä paljon helpompaa olisi voinut olla! Samalla Kim hoiti vakuutukset kuntoon ja trafi-ilmoiutkset jne. Tuli vielä kiinnittämään lataustelineen talon seinään samppanjapullo tuliaisinaan ja järjesti talvirenkaiden säilytyksenkin. This is what I call a good service!

Vastaavan auton, näillä varusteilla, ostoarvo uutena olisi ollut noin 87-89k€, eli tuli tunne, että tein hyvät kaupat, peräti hyvän "sijoituksen" perheemme mukavuuteen ja turvallisuuteen!

Kimin puh: 0500 453222, jos joku teistä haluaa tehdä "sijoituksen". Ramis's Auton tallissa on myös kalakaverin keräily-/museoautoja, jotka ovat myynnissä passiivisesti.

YTD, miten se menikään.... ota tappiot nopeasti!?

Negatiivista kehitystä. Aurora, cum -77%, YTD -22,9%. Tästä en vieläkään ole päässyt yrityksen salkussa kokonaan eroon! Heikosti on kehittynyt myös Gl Clean Energy ETF, mikä edelleen tappiolla cum -8,2%, YTD -13,8. Antaapa olla. Ensimmäiset erät ovat kuitenkin voitollisia, joten odottelen varmaan, että nekin kääntyvät tappiolle tai odotan, että pääsen koko setin suhteen omilleni ja myyn vasta sitten, kuten Matti on joskus opastanut sijoittajan klassisen skenarion menevän. Plan toistaiseksi on OR.

Noh, lisäksi todettava, että näiden tappiollisten paino kokonaisuudessa on niin olematon, että oikeastaan ei pitäisi tuhlata aikaa näiden analysointiin lainkaan. Muistan lukeneeni tämän jostain Akin blogista ja yritän pitää siitä kiinni ja keskittyä isompiin asioihin! Vähän sama kuin busineksessä, noin yleensä tulisi kysyä itseltään panostanko aikaani asiaan, jossa voin tienata 50 € vai jossa voin tienata 1000 €, tai käytätkö aikaani juoksemalla tarjousten perässä vai mietinkö miten tienata se tarvitsemani raha? Elämä on täynnä valintoja. 

Positiivista kehitystä

Nousu YTD kolmen kärki: 1. Bico Group (entinen Cellink) +142%, 2. Rapala +133% ja 3. Sievi Capital +113%. Omistanut näitä vasta 8-13kk eikä mikään näistä ole myyntilistalla, vielä.  Marimekko omistuksesta opin, että kun +100% menee rikki, niin se EI todella ole myyntisignaali!

Kaikella em. sähläyksellä tai siitä huolimatta on osakepääoman YTD arvonnousu ylittänyt jo omakotitalon hinnan, joten onhan tämä vähän hämmentävää! Tulee mieleen ajat ennen teknokuplan puhkeamista. Rahassa mitaten suurimman kasvun ovat tuoneet Fortum ja Sampo, joista jälkimmäiseen olen tämän vuoden aikana sijoittanut myös uutta rahaa. Fortumia ei ole ostettu lisää, eli passiivisesti se on tuonut eniten arvonnousua euroissa.

Joskus siis on hyvä olla tekemättä yhtään mitään! Voisi myös sanoa, että "let the profits run"!

Pitkään ole harkinnut, että voisin jo alkaa syödä pääomaa! Toisaalta tekee mieli katsoa ja pelata näillä numeroilla, että mihin tämä vielä voikaan nousta. Salkkujen numerot ovat minulle laskennallisia lukuja, en osaa niitä oikein ajatella rahana niin kauan kun en myy. Silloinkin ne ovat hetkellisesti tilillä numeroita, jotka siirretään kohta toiseen sijoituskohteeseen.

Tuhlaaminen (lue turha törsääminen) on aina ollut vaikeaa ja perin vieras käytösmalli itselleni. Tuskin minusta enää vanhemmitenkaan tuhlaajatyttöä tulee, mutta salkun lappuja voisin aika-ajoin ottaa käyttöön, satsata vieläkin enemmän elämän laatuun ja ostaa itselleen esim. palvelujen myötä enemmän vapaa-aikaa.

Mitä muuta tahansa, kunhan ei tylsää, puolikuollutta elämää ja sitähän tämä sijoittaminen ei ole koskaan!

PS. Jaan tämän myös sukumme nuorille perustamaani Family Invest -ryhmään, joten siksikin joitain monelle kokeneelle tuttuja, itsestään selviäkin asioita tähän tarinan sekaan kirjattu.

Myynyt: Ilkka 4,89-4,92, Kesko 37,40, Orthex 10,90, Stockmann 1,64-1,70, Suominen 6,10-6,20, 

Ostanut: CapMan 3,18, Nordea 9,93-9,99, NVIDIA 169,9 Outokumpu 5,5, Puuilo 8,25,Sievi 2,14-2,32