HELMI-MAALISKUU

02.04.2023

Back in business, sitä ja tätä...

Limiitti ja bullet-laina

KAIKENLAISTA! Vuoden alun vauhdikas nousu pörssissä on sulanut. Helmi-maaliskuussa on ollut monen moista säätöä, kun pankista muistuteltiin, että yrityksen bullet-lainan ja hek.koht. salkkulimiitin sopimusten eräpäivät lähestyvät. Pitäisi tavata ja uusia niitä tarpeen mukaan.

Siinä sitten pohdiskeltiin yhdessä privapankkiiri Susannan kanssa eri vaihtoehtoja ja Dansken tarjouksia koroista ja marginaaleista. Bullet piti maksaa pois, enkä edes harkinnut ottavani tässä tilanteessa näillä koroilla uutta lainaa, vaikka sitäkin tarjottiin. Hangon asuntoon tämä liittyi ja niinpä piti pohtia, myydä vai vuokrata. Mietin myös, miten paljon ehdin itse käyttää asuntoa ja/tai jaksanko hoitaa vuokrausta kesällä. Lopulta päädyin vuokraamaan ihanan lomapesäni vuoden määräajaksi, osin syystä, että heti tärppäsi ja sain aivan ihanat nuoret aikuiset vuokralaisiksi. Tämä antaa myös itselleni lisäaikaa pohtia mitä lopulta tehdä asunnon kanssa. Nyt yksi huoli/hoidettava asia vähemmän.

Salkkulimiittiin tarjottiin lisää limiittiä, vakuudet kuulemma riittävät. Pankkihan siinä varmuudella näillä koroilla tienaisi. Omat tienistit lisälimiitillä taas olisivat näinä aikoina asteen epävarmemmat, joten sanoin tähänkin tarjoukseen ei. Limiitti 250k€ riittää minulle. Sopimus päivitettiin ja taas mennään kolme vuotta eteenpäin 1kk eurib. plus pankin marginaali.

Salkkulimiitin hyvä puoli on se, että sitä ei tarvitse tässä välissä maksaa pois. Korkoa maksetaan käytössä olevasta limiitistä, eli kuukausittainen korkomaksu elää sijoitusten ostojen, myyntien ja osinkojen mukana päivittäin. Tulonhankkimiseen liittyvän sijoituslainan (=salkkulimiitti) kulut ja korot ovat myös 100%.sti verovähennyskelpoisia.

Yrityksen bulletin maksoin pois myymällä osakkeita höyläystaktiikalla, kun isommista omistuksista en halunnut koko summaa repäistä kerralla. Ajoitus oli syvältä, koska tietenkin tähän osui USA:sta lähtöisin ollut "pankkikriisi" ja kurssit kääntyivät laskuun. Ei siis puhettakaan, että olisin huippuhintoja saanut myynneistä. Ajoitus oli osin pakon sanelemaa, joten oli vain hyväksyttävä, että todennäköisesti myyntien jälkeen kurssit nousevat, kun ajan kanssa tämä pankkikriisi saadaan hallintaan ja kaikki osakkeitaan dumpanneet huomaavat ylireagoineensa.

Maaliskuun loppuun mennessä, jolloin lainan eräpäivä, ei myöskään osinkosade tilille vielä varsinaisesti ollut ehtinyt alkaa, joten sieltäkään ei apuja tullut, vaan päinvastoin, osinkojen irtoamiset totuttuun tapaan laskivat kursseja maaliskuussa. Just my luck!

AMD:n ja Damler Trucksin myin yrityksen salkusta kokonaan samoin pienet positiot TietoEvryä ja Cityconia. Näiden lisäksi vähensin tappiollista Sieviä. Sen suhteen osuin tod.näk. pohjahintaan, heh, mutta tarvitaanhan vähennyksiäkin. Kuka on määrännyt, että niitä otetaan ulos vasta vuoden lopussa!? Remedystä myös pieni erä myyty tappiolla. Metso-Outoteciä vähensin reippaammin (suuri paino) ja tässä myynnissä harmittaa, että yrityksen tilillä ei voi hyödyntää hankintameno-olettamaa. Eniveis, bullet on 30.3.23 kuitattu aikataulussaan!

Pankkikriisi vai onko sittenkään?

USA:sta lähtöisin ollut pankkikriisi levisi myös Eurooppaan. Sveitsiläinen Credit Suisse oli pakkoavioliiton edessä.

Bloomberg: UBS to Buy Credit Suisse in $3.3 Billion Deal to End Crisis

  • Government to backstop some losses, provide liquidity
  • Authorities pushed for deal amid worsening confidence crisis

Hitti osui tietysti myös Nordeaan. Lapsihan siinä meni pesuveden mukana. Nordean kurssi laski n. 12 eurosta 9 euron pintaan. Osinkokin tosin irtosi samassa välissä, joten -25% kurssireaktio oli kahden asian summa (YTD maaliskuun lopussa vain - 1,9). Yhtiökokouksessa johto vakuutteli Nordean olevan vakavarainen, eikä kärsivän mistään USA:n pankkien kaltaisista ongelmista. "Ei koske meitä", sanoi Nordean hpj. Stephen Hester yk:ssa hyvin vakuuttavasti. Tai ainakin minä vakuutuin.

Pankkikriisi alkoikin hellittää, kun Euroopassa USB pelasti kilpailijansa Sveitsiläisen Credi Suissen. Historiallinen diili (pakkoavioliitto) tehtiin. Pohtia voi rauhoittuuko markkina vain tilapäisesti. Korot kuitenkin laskivat vähän muutamana päivänä. Itse uskon, että vain hetkellisesti, eli kyllä ne vielä nousevat, kun FED:n inflaatiotavoite 2% on kuitenkin kaukana.

Yhtiökokoukset Wärre, CapMan, Valmet, Nordea ja Metsä Board – check

Business as usual. Onkin ollut kiva palata yhtiökokouksiin livenä. Hyödyllistä nähdä ja kokea johdon tunnelmat heidän esittäessään tuloksia ja vastaillessaan yleisön kysmyksiin. Olkoonkin, että perinteitä noudattaen aina läsnäoleva P.Jaakkola vetää kysymyksiään SFS-tekniikalla (Straight From his Stetson) ja ovat osin täysin turhaa jaaritusta (=raskasta). Parhainta antia tj. katsauksen lisäksi on, että "reaaliosingot" nautitaan aina paikalle saapuvien kalastajien ja muidenkin kohdille sattuvien sijoittajaystävien kera.

Valmetin johto ja etenkin tj. Pasi Laine saavat viisi tähteä. Valmet, kuin myös Metsä-Board olivat molemmat viesteiltään positiivisia. Kartonkia (muovin käyttöä pakkauksissa vähennetään) ja koneita sen tekemiseen tarvitaan. Molemmat uudistavat teollista toimintaansa ja strategiansa korostaa luonnollisesti kestävää ja kannattavaa kasvua. Ilmastonmuutos on tässäkin yksi ajureista. Pidän nämä molemmat lisäyslistalla.

Nordean "stage setting" oli täydellisen onnistunut ja siksi miellyttävä seurata esityksiä. Tästä propsit Inderesille. Viesti myös vakuuttavaa, pysyy "pankkikriisistä" huolimatta salkuissa.

CapManin keskustan sijainti, Kämp, oli loistava, mutta tila ahdas ja reaaliosinkokaan ei vastannut odotuksia mitä sijainti antoi ymmärtää. Tästä voisi antaa heille itselleen/järjestäjille "korvapuustin", joka oli heidän reaaliosinkonsa osakkeenomistajille. Mukava oli tavata jälleen näissä merkeissä kalastajia ja aina kohtelias ja ystävällinen Andreas Tallberg, joka jättää CM:n hallituksen. Perästä kuuluu mihin hänen tiensä vie jatkossa. Lupautui kalastajien kokoukseen vierailijaksi, kunhan saa ajoissa ajankohdan tietoonsa.

Wärren yk myös mielenkiintoinen. Wärtsilä Energy johtaa muutosta kohti tulevaisuutta, jossa sähkö tuotetaan sataprosenttisesti uusiutuvalla energialla. Wärtsilä tutkii ja testaa vihreää energia- ja vetyteknologiaa. "Nämä testit osoittavat selvästi, että Wärtsilän moottoriteknologia voi turvata energiaratkaisujen toimivuuden myös tulevaisuudessa ja vaikuttaa valtavasti hiilineutraalien toimintojen edistämiseen. Testin tulokset vety/maakaasu-seoksella ovat olleet erinomaisia. Jatkamme kehitystyötämme käyttökelpoisten kestävien polttoainevaihtoehtojen kanssa ja pyrimme saamaan puhtaalla vedyllä toimivan moottori- ja voimalaitoskonseptin valmiiksi vuoteen 2026 mennessä", sanoo Anja Frada, Chief Operating Officer, Wärtsilä Energy, oheisessa linkissä.  YK:ssa tj. toppuutteli myös, että vielä on vuosien kehitystyö edessä. Edelleen itse uskon, että Wärren iso laiva on jo kääntymässä, vaikkakin hitaasti ja sen suunta on oikea.

Yhtiökokouksiin kannattaa ehdottomasti tulla kokemaan fiilikset ja nauttimaan reaaliosingot. Johtoakin voi jututtaa, ovat aina "saatavilla" kahvitilaisuudessa.

Menot ja tulot

Lassen edunvalvojana joudun/saan tehdä vuositilin Dvv:lle (Digitaalinen väestövirasto, ent. Maistraatti) hänen varoista/veloista, tuloista/menoista, joten olen hyvin perillä tulo-kulurakenteesta. Edunvalvottavani saa siiis rauhassa istua nojatuolissaan ja nauttia kodin helmikuisesta maisemasta.

Hänen menoihin kun lisään omat menoni, osallistumiseni elämisen ja asumisen kuluihin, niin tiedän kohtuullisella tarkkuudella paljonko rahaa meidän kahden hengen taloudessa kuluu ruokaan, asumiseen, vaatteisiin, vakuutuksiin, autoon, lääkkeisiin, lääkäriin, kodin hankintoihin, remontteihin, harrastuksiin, huveihin ja matkoihin.

Vuoden 2022  em. ns. peruskulut ovat n. 5.500€/kk. Jos tähän lisätään auton hankintaan liittyvät kaksi viimeistä maksuerää ja edunvalvontapalkkio (ei normaali talouden kulu), joka määräytyy laskurilla edunvalvottavan tulojen ja varallisuuden mukaan, niin taloutemme keskimääräinen kulutus 2022 oli n. 7.500€/kk -> vuodessa n. 90.000€.

En usko siihen, että vanhemmiten kulut laskisivat. Velkoja ei enää ole, mutta muut kulut nousevat. Tulee sairastumisia, hoitotarpeita jne. Jos ollaan terveitä, niin matkustellaankin ehkä enemmän ja kotia pitää kunnostaa, päivittää keittiö tai saunatiloja jne. 

Omissa menoissa matkustelu vähentyi koronan johdosta ja sen jälkeenkin merkittävästi, mutta toisaalta muut menot ovat kasvaneet hintojen nousun myötä. Koronakotoilu opetti panostamaan ruokaan, mutta mm. vaatemenot supistuivat tuolloin olemattomiin. Nyt pitänee vähän päivittää vaatekaappiakin.

Pienellä omaishoidon palkkiolla, n. 440€/kk, vapaaehtoisella ennenaikaisella yksityisellä eläkemaksulla n. 880€/kk (en ole vielä virallisella eläkkeellä) plus osinkotuloilla 55k€ (henk. koht. ja yritys) on yht. n. 70k€, katan toistaiseksi hyvin omat menoni.

Passiivista tulovirtaa osingoista pyrin kasvattamaan, vaikka tämä vuosi vs. viime vuosi voi sen suhteen olla haastavaa, kun Sammon (suurin omistus) osinkotulo tipahtaa takaisin ns. normi tasolle.

Se mikä riitti viisi vuotta sitten, ei riitä tänään ja se mikä riittää 10 tai 20 vuoden kuluttua on jo ihan toinen kysymys! 

Siispä excelit käyttöön ja omat menot ja tulot hallintaan! 

Salkkujen liikkeet

Myyntien (bullet-lainan maksu) ja viimeaikaisten kurssilaskujen johdosta varallisuus ei juuri ole viime vuoden lopusta muuttunut, vaikka tammikuu olikin positiivinen. Tuo maaliskuun lopun YTD -1,3 ei ole tuoton, vaan salkkujen arvon kehitys. Ei siis huomioi sisään tulleita osinkoja eikä myyntivoittoja/-tappioita. Ei siis pidä verrata OMXH:n YTD kehitykseen (-0,7). 

En siis mieti indeksin biittaamista, vaan alkaisi olla aika miettiä onko varallisuuden kasvattaminen enää edes tarpeen. Voisiko jo pikkuhiljaa vähentää osakeomistusta "4%:n säännöllä". Tätä pohtiessa totesin juuri yhdelle kalastuskavereista, että "on se vaan niin vaikeata alkaa myymään", kun hän tätä ajattelua herätteli sivustollamme.

Nyt olen kyllä ollut, muustakin syystä kuin bulletin maksusta johtuen, enemmän myyntilaidalla, kun en näe, että taloustilanne vielä merkittävästi olisi korjaantunut. Ostonpaikkojakin on ollut varsinkin, kun tämä pankkikriisi tuli vähän puuntakaa ja sitten vielä osinkoja irtoili maaliskuussa kiitettävästi.

Talousuutisia lukiessa olen huomannut, että AI (artificial intelligence/tekoäly) = uusi voimasana! Tästä huolimatta NVIDIAa vähensin hieman, kun näytti sen hinta/arvostus karkaavan käsistä, eikä millään tunnuslukumittareilla ole todellakaan halpa. Noussut YTD liki 90%. 

Ai on nyt monen muunkin yrityksen kasvun ajuri ja varmasti tuleekin mullistamaan alaa kuin alaa. Tästä syystä lisäsin Microsoftia ja vaikka Googlekin on voimakkaasti tässä pelissä mukana, niin karsin sen pois. Mielenkiintoista tässä genressä on seurata kotimaista Aiforiaa, sen kehitystä ja kasvua. Lupaavalta näyttää, mutta ei markkinoiden valloitus helppoa ole. Positiivisia uutisia on tipahdellut pitkin alkanutta vuotta ja tämä on kurssiakin nostanut, joskaan ei vielä olla listautumishinnassa.

Nordeaa tietenkin ehdin lisäillä osinkokiimaassa ennen pankkikriisiä. Bicon suhteen tunnun edelleen lyövän päätäni seinään yrittäessäni ostoilla laskea keskikurssia (sorrun tähän minäkin!). Kyllä, jatkaa vaan laskuaan ja on volatiili yhtiö. En suosittele kenellekään. Tappioita tästä on tulossa vähennyksiin, koska vanhemmat ostot ovat vieläkin kalliimmalla ostettu. Ehkä nämä uudemmat pidän taas vuoden. 

Vaalit

Vaalipäivä on nyt palmusunnuntaina. Uh, en mene politiikkaan syvemmälle. Ärsyttää kaikki vaalikeskustelut, joissa pää fokus on toisten puolueiden syyttelyssä ja vanhojen päätösten arvostelussa. Kukaan ei oikeasti mietti tai esitä rakentavia ehdotuksia ja ratkaisuja ja missään tapauksessahan ei haluta edes vahingossa rakentaa kenenkään toisen tekemän hyvän ehdotuksen päälle. Argggghhhh, niin turhauttavaa!

On siellä aina muutama hyväkin ehdokas, joka ymmärtää yrittämisen tukemisen ja sitä kautta talouden kasvattamisen päälle. He vain ovat vähemmistö, valitettavasti. Korjausliikkeen hyvät ehdokkaat Ellu ja Petri ovat Hki:n vaalipiirissä, joten espoolainen/uusimaalainen ei heitä voi äänestää. Terveydenhuollosta ja koulutuksen oloista ymmärtävä prof. Maaret Castrén niin ikään väärässä vaalipiirissä. 

Miten valtion velkataakasta selvitään, kuinka saadaan talous kasvu-uralle, ihmiset arvostamaaan työntekoa tukien varassa elämisen sijaan ja miten selivtään monikulttuurisen yhteisön koulutuskysymyksistä, kun kohta meillä ei lapset opi lukemaan ja laskemaan, kun kouluissa keskitytään siihen miten kaikkien eri lahkojen uskonnonopetus järjestetään. Kuuntelin tästä aiheesta ystävääni Westendin koulun opettajaa ja vararehtoria, joka kertoi miten järjettömäksi touhu on mennyt ja mitä se kaikki lasten roudaaminen jopa eri kouluin uskontotunnille maksaa! 

Kuuluuko uskonnonopetus edes enää kouluihin, kysyn vaan!? Otetaan tilalle talousopetus ja etenkin oman talouden hallinnan kurssit! 

Kiitos ja Aamen!

PS. Lassen hoputtelun ansiosta äänestysvelvollisuus kuitenkin hoidettu jo ennakkoon ja vaalikahvikin nautittu!

Perheemme palmusunnuntaina perinnettä noudattaen:

Virvon varvon vitsasella, rikkaaks, rakkaaks, ison talon isännäks. 

Viikoksi velkaa, vuuveksi vappaata,

sinulle vitsa, minulle palkka, annotko munan vai markan!

kilteiksi pienet piimäsuut!


Myynnit helmikuu

Aktia 11, Allianz 221, Alphabet 96, Citycon 6,82 -6,88, Inderes 26,15, Nextime 4,07.

Ostot helmikuu

AMD 73,15, Bico 104,65, Merus Power 5,85, Metsä board 7,97, Microsoft 234-250€, Neste 42,71, Revenio 36,10.

Myynnit maaliskuu

Alphabet 93,46, AMD 81,55-85, Citycon 6,85, Daimler T 31,50-32, Kone 48,10, Metso Outotec 9,60-10,32, NVIDIA 215,35, Remedy 22,80, Sievi 0,98-1,00, TietoEvry 28.

Ostot maaliskuu

Bico 55,80-58,10, CapMan 2,87, Metsä Board 7,39-8,20, Mercedes 69,65, Nokian renkaat 7,95,

Nordea 10,35-11,21, Sievi 1,06, SSAB 5,98-6,11, YIT 2,52.