HELMIKUU - Näen sinistä ja keltaista! 

28.02.2022

Venäjä, venäjä, venäjä... onko vielä salamurhaajia, kohde olisi tiedossa! 

15.2.22 

Elinkeinoelämän keskusliiton toimitusjohtaja Jyri Häkämies toimi puolustusministerinä 2007-2011. Tuolta ajalta hänet muistetaan erityisesti "Venäjä, Venäjä, Venäjä" -puheestaan, jolla hän sanoo ennakoineensa geopolitiikan paluuta. Georgia ja Krim osoittivat sittemmin, että sanoilla oli katetta. Missä tilanteessa olemmekaan nyt?! 

Hyvällä syyllä voisi nyt myös voihkaista, että "voihan venäjä"! Tämä on lapsuudestani tuttu sanonta, jota käytettiin kotona, kun joku asia harmitti! Sanonta lienee muistissani karjalasta lähtöisin olevalta äidiltäni.

Tähän helmikuun alkuun tuo sanonta sopii kuin nenä päähän! Venäjän uhittelu Ukrainan rajalla eskaloitui helmikuun alkupuoliskolla ja sijoittajat hermostuivat. Ihan kuin inflaation kiihtyminen ja korkojen nosto spekulaatiot eivät riittäisi heiluttamaan markkinaa riittävästi.

YTD lukemat salkussa ovat kirkkaan punaiset, ainoa merkittävä vihreä pilkku on Mercedes YTD +10% (kiitos tallipoika!) ja piskuinen Nextime, joka lisensoi kehittämäänsä teknologiaa yhdysvaltalaiselle lääkintäteknologiayhtiö Magnus Medicalille ja niinpä kurssi ampaisi 19% ylös. Myös B&H, Citycon ja Dovre salkussa sinnittelevät YTD vihreällä. 

Jälleen hyvän hajautuksen ja pitkäaikaisen omistuksen ansiota lienee, että TOP- 20 yhtiöt (90% paino osakesijoituksista) ovat kumulatiivisesti vihreällä. No panic!

Näillä näkymin (15.2.) ei vielä tietoa mikä on Venäjän toiminta, mennäänkö rynnäköllä rajan yli vai päästäänkö johonkin diplomaattiseen ratkaisuun ja kenen kannalta hyvään sellaiseen. Luulen, että Goljatilla on tässä pieneen Davidiin nähden suurempi voima, mutta katsotaan miten EU ja USA rientävät tukemaan Davidia. Yritystä ainakin on.

En usko isoon pitkäaikaiseen sotaan. Jätän kuitenkin tämän asian syvemmän spekuloinnin sotastrategeille ja asiantuntijoille. Vaikutukset pörssiin näkyvät jo nyt, mutta pidempiaikainen vaikutus syntynee inflaation kiihtymisestä tai sen hillitsemiseen liittyvistä toimista. Toivottavasti vältyttäisiin inhimillisiltä katastrofeilta!

Itse pörssin suhteen menen taktiikalla "STAY CALM & PLAY TENNIS"!

Suuri on kaunista

Pörssin suhteen toimet ovat tällä hetkellä ennemmin pieniä kuin suuria. Tässä tilanteessa seuraan ja todennäköisesti tilaisuuden tullen pyrin ostamaan ennalta suunnitellusti rahoitusalan, hyvää osinkoa maksavia yrityksiä kuten Nordeaa ja CapMania.

Lisäksi pidän silmällä tekoälyyn ja digitalisaatioon liittyviä suuria yhtiötä kuten NVIDIA, AMD ja niiden koneistusta toimittavaa ASMLää. Tietysti voisi tutkia tarkemmin ja etsiä tähän alaan liittyen pieniä potentiaalisia yrityksiä, mutta omaan tyyliini on aina kuulunut luottaa suureen (pl. Venäjä). Taidan jatkaa samalla linjalla, vaikka kalakavereilta on tullut hyviä vinkkejä muistakin alan pienemmistä yrityksistä.

Ajankohtaista.... Kalastajanaiset eetteriin

Lopuksi vähän jännitystä elämään. Eilen (14.2.) kävi Olli Harma Talouselämä -lehdestä haastattelemassa Ebeä (K.Laakkonen) ja minua ja ke vielä Päivi Saarelan haastis. Nyt tiistaina kuvaukset. Kalastajanaiset näin median pyöteisiin. Perästä kuuluu...

Päivitys 27.2. 

No ei vielä näkynyt Talouselämässä artikkelia, kun ymmärrettävästi Venäjä-Ukraina -kriisin raportointi talousvaikutuksineen meni kolmen naissijoittajan edelle. Priorisointi oli tässä ihan paikallaan. Olisi jotenkin nolottanut olla esillä tämän asian tiimoilta juuri kun Euroopan alueella on syttynyt sota!

Päivitys  27.-28.2.

Loppukuun ajatuksia myös tuossa "Veri virtaa kaduilla"-blogitekstissä. Nyt ei juuri tee mieli kovinkaan pohtia sijoituksia eikä  kursseja. 

Pientä säätöä

Tehnyt kuitenkin jonkinasiteisia siirtoja salkuissa. Mielessäni olin jo tämän vuoden kirjannut matalan kasvun vuodeksi alkuvuoden inflaatio ja koronnosto spekulaatioista johtuen. Näin ollen yksi tavoitteeni tälle vuodelle on ollut kasvattaa osinkotuloja. Nyt olenkin johdonmukaisesti karsinut pieniä sijoituksia ja sellaisia joiden osinko-% on matala, esim. Nokia ja Relais ja monet pienet kasvuyhtiöt saivat lähteä.   

Myynneistä ja vähennyksistä saadut rahat olen sijoittanut hyvää osinkoa maksaviin yhtiöihin, kuten Sampo, Nordea, CapMan ja SSAB. Samoin lisännyt vähän megatrendiin (digi ja ai) liittyviä yrityksiä. Uutena ostin yhden Googlen (Alphabet) osakkeen ja heti kohta perään tuplasin omistuksen ostamalla toisen pienestä dipistä. Jostainhan se on position kasvatus aloitettava 😅.

Nyt kun tämä Ukrainan tilanne vielä eskaloitui sotatilaan, on selvää, että taloudelliset seuraamukset ovat merkittäviä usealle suomalaisellekin yritykselle. Kärsijöitä ovat ainakin Aspo, Fortum, Finnair, Neste, Nurminen Logistics, Ponsse ja SRV, ts. kaikki joilla on kauppaa tai kytkös Venäjän kanssa.

Oma Fortum positiomme on merkittävä ja kokonaisuudessa sijalla #3. Ostojen keskihinta kuitenkin alle 14 €, joten en ihan hirveän huolissani ole. Vähensin Fortumia jo viime vuoden puolella ja nyt helmikuun lopussa vähensin vielä vain huomatakseni, että kurssi korjasi jyrkän 11%:n laskun jälkeen aika nopeasti. Ensi kuussa saa taas miettiä mitä ostaa. Maltti lienee valttia niin kauan kun sotatila jatkuu.

YTD 

päivitys 28.2.

Merkittävistä omistuksista YTD pahiten punaisella Fortum -30%, Metso-Outotec, Neste ja Wärre about -19%. Vihreällä kotimaisista Orion +15% ja pieni omistus SSAB:tä + 9,65. Ulkomaisista Ber& Hath +6,7% ja Mercedes +2,1%. Edelleen kumulatiivisesti aikojen alusta kaikki 1-20 (paino 87%) yhtiöt vihreitä. 

Sydämeni ja ajatukseni ovat Ukrainan 🇺🇦 tukena!

Tuntuu jotenkin kornilta pohtia tässä mahdollisia voittoja ja tappioita pörssikaupoissa, kun toisaalla taistellaan erilaisesta, paljon tärkeämmästä ja merkityksellisemmästä voitosta, voitosta demokratian, vapauden ja itsenäisyyden puolesta Ukrainan 🇺🇦 sini-keltaisten värien alla!

HUH, huh!!! Tilanne sen kuin pahenee, ydinaseet valmiustilassa Venäjällä ja Valkovenäjä liittynyt mukaan sotaan! Missä ovat vanhanajan salamurhaajat? Vladimir Putinin saisi ampua heti ja maailma olisi välittömästi parempi paikka!

Ja tuon yllä olevan tekstin jälkeen ovat neuvottelut maiden välillä alkaneet... ja neuvottelut päättyneet tuloksettomina, mutta jatkunevat lähipäivinä!

Vaikka ei uskoisikaan jumalaan, niin nyt voisi rukoilla Ukrainan kansan ja sen itsenäisyyden puolesta ja antaa tukea omien varojen mukaan 🙏


JK. Lopuksi pahoittelut, tämä helmikuun teksti on pätkissä kirjoitettu ja osa varmasti pienessä tunnekuohussa.

Myynnit: Aiforia 4,9, Aktia 10,2, Dovre 0,7, Fortum 17,9-18, Life line SPAC 10,7, Nokia 5,1, Rapala 6-6,1, Relais 20, Remedy 31,5, TietoEvry 25-26,7

Ostot: Alphabet 2285-2346 €,  AMD  92,1-98,5 €, ASML 542 €, CapMan 2,6-2,9, MerusPower 7,7-7,9   Metso-Outotec 8,4, Neste 36,5-40,5, Nordea 9,75-10,4, NVIDIA 190 €, Sampo 41,0, SSAB 4,4-4,6, Wärtsilä 9,7-10,2