HUHTIKUU

03.05.2023

Linnut ne laulaaūüéĶūüé∂ ja r√§nt√§√§ sattaa, taitaa tulla kev√§t!?

Tuleeko kevään korjausliike ja jos, niin minkälainen?

Kev√§t n√§ytti sinivuokkojen my√∂t√§ jo melkein tulleen etuajassa, mutta sitten s√§√§ viileni niin, ett√§ r√§nt√§√§kin satoi etel√§ss√§ muutama p√§iv√§ siten. Vanha sanonta, "kev√§t keikkuen tulevi" pit√§√§ t√§n√§kin vuonna paikkansa. My√∂s p√∂rssikursseissa tuntuu olevan joka vuosi samaa kev√§ist√§ keikkumista, jota my√∂s korjausliikkeeksi kutsutaan! 

Ensimmäisen neljänneksen tuloskausi takana ja tulosjulkistusten myötä ei mitään suuria yllätyksiä tullut suuntaan tai toiseen. Nyt huhtikuussa sitten pohdin, tuleeko vielä se korjausliike (15-20% lasku) ja miten siihen pitäisi varautua, vai ollako tekemättä yhtään mitään?

Joka vuosi nämä korjausliikkeet tulevat ja menevät, en niihin yleensä ainakaan vanhojen omistusten suhteen näe syytä myynnein reagoida. Monesti ne ennemminkin tarjoavat hyviä lisäyksen paikkoja, joten ostoslista on hyvä olla valmiina.

YTD ja kumulatiivinen kehitys.

Seurailen YTD kehityst√§ l√§hinn√§ suuntaa antavana yksitt√§isten yhti√∂iden sen hetkisest√§ tilasta, mutta muutoin yrit√§n seurata yhti√∂t√§, niiden investointeja ja tuloksentekokyky√§ ja katsoa yrityksen pitk√§n aikav√§lin kehityst√§. Kysyn itselt√§ni my√∂s, onko yhti√∂ edelleen viiden viiva kymmenen vuoden omistuksenkin j√§lkeen sellainen, ett√§ haluan pit√§√§ sen salkussa viel√§ seuraavat 3-5 vuotta, vaikka nyt tulisi 15% tai 20%:n korjausliike? 

Kokonaisuudessa YTD kehitys huhtikuun lopussa oli about +- nolla.  T√§h√§n edelleen vaikuttaa yrityksen salkusta normaalia suuremmat myynnit ja bullet-lainan takaisinmaksu maaliskuussa. Ilman sit√§ olisi t√§m√§ alkuvuosi plussalla. Pient√§ t√§m√§ on t√§mm√∂isen perus, pitk√§j√§nteisen (lue ei treidaaja) s√§√§st√§j√§n salkkukokonaisuudessa ja hyv√§ niin. Oma henk.koht. salkku on sekin huhtikuun lopussa vain +3,4%. Ei t√§ll√§ kuitenkaan treidaajiin vaikutusta tehd√§ ūüėĀ.

TOP 10, jonka paino huhtikuussa oli n. 68%, ratkaisee koko lailla oman kokonaisuuden kehityksen. Alkuvuoden YTD voittaja on Wärtsilä, joka +35% nousulla on TOP 10:n ehdoton tähti. Wärre, hienon nousun ansioista, ohitti listalla Koneen, UPM:n ja Nordean.

Valitettavan heikosti on alkuvuonna menestynyt sijoituksistamme #1. Sampo, jonka paino on 13,5% ja YTD kehitys -5,8%. Enp√§ t√§st√§ kuitenkaan ole kovin huolissani, vaan katsotaan mit√§ 17.5. yhti√∂kokous ja Mandatumin irtautuminen tuo tullessaan. Mielenkiintoista my√∂s mink√§ suuruisen splitin Sampo lopulta tekee? Ehdotettu valtuutus 1:5 on kova, mutta n√§ht√§v√§ksi j√§√§ mik√§ suhde lopulta toteutetaan. Er√§s kalakaverini, pokeriammattilainen jaksaa my√∂s aina meit√§ taviksia muistuttaa, ett√§ ei splitti muuta yrityksen arvoa (tee siit√§ parempaa yhti√∂t√§/muuta arvostuskertoimia), vain osakkeiden lukum√§√§r√§ kasvaa ja yksitt√§isen osakkeen hinta n√§enn√§isesti laskee. Sammolla ei splitill√§ liene edes vaikutusta likviditeettiin, joka on aina ollut hyv√§ muutoinkin. Lividiteetin lis√§√§minen on  usein monen muun yhti√∂n "kevyt" perustelu splittaukselle.

Sammon paino on riitt√§v√§, en ole lis√§√§m√§ss√§. Katsotaan muutokset ja niiden vaikutukset ensin. Kurssi perinteisesti nousee ennen osingon irtoamista dropatakseen sitten osingon verran kunnes sitten taas korjaa pikkuhiljaa ep√§m√§√§r√§isell√§ aikav√§lill√§ yhti√∂st√§ riippuen, sanoo pokeriammattilainen mit√§ tahansaūüėŹ.

Harmillista on myös Orionin lasku (YTD -16,8) samoin kuin metsäyhtiöiden UMP (-17,3) ja Metsä Board (-25) , joista kaksi jälkimmäistä kärsii huonosta suhdanteesta. Orioinin odotan petraavan loppuvuotta kohden. Näiden kolmen osalta lasku on ennemmin lisäyksen paikka. Kun suhdanne kääntyy, on metsäyhtiöissä nousupotenttiaalia. Jatkossa UPM saa Olkiluoto 3:n myötä merkittävästi lisää myytävää sähköä ja vielä kun yhtiön jättimäinen selluhanke Uruguaissa on jo edennyt käynnistysvaiheeseen, ei kasvua estä mikään! Upea yhtiö ja loistava johto! Pesonen tietää mitä tekee!

Em. yhtiöt ovat kaikki yhtiöitä, jotka haluan edelleen pitää salkuissa. Kumulatiivisesti TOP 10 kaikki yhtiöt ovat plussalla. Pitkä omistus siis palkitsee ei vain osingoilla, vaan hyvät yhtiöt myös kurssinousulla (esim. Neste, Kone, Metso ja Kesko) eikä pienet hetkittäiset heilahtelut näissä aiheuta toimia, vaan kuten ennenkin, pitkä peli ratkaisee! Kärjen painoa voi vähän tasata lisäämällä muita kuin Sampoa. Wärtsilästä voisi olla mahdollista jopa vähän nipistää voittoja kotiin ja hajauttaa.

Kuvassa alla näkyy luvut tarkemmin koko portfolion sektoreiden ja TOP 10:n osalta.

Ostoslista valmiina

Hyvä muistutus itselle on, että ostoissa tulisi aina pyrkiä ennakoimaan 6-12kk päähän. Oman portfolion huomioiden ostoslistani jaottelen neljään eri ryhmään.

AA: UPM ja Mets√§ Board, jotka nyt k√§rsiv√§t heikosta suhdanteesta, tulevaisuus kuitenkin valoisa etenkin UPM:ll√§ ja osinko lienee jatkossakin hyv√§ Mets√§Boardilla, joka arvostuskertoimet huomioiden = kohtuu halpa. Mets√§ Board tosin antoi kev√§√§ll√§ tulosvaroituksen ja heid√§n mukaan varoituksen taustalla on erityisesti markkinasellujen heikentynyt kysynt√§tilanne Euroopassa ja Kiinassa. Jos kahdesta pit√§√§ valita, niin UPM on oma valintani. Molemmat pitk√§√§n salkkuun.

A: Metso, Valmet, joilla molemmilla positiiviset n√§kym√§t ja hyv√§t synergiat yrityksen sis√§ll√§ ja Orion, jolla prospektina prostatasy√∂p√§l√§√§kkeen myynti/kasvu, plus Neste, jonka kasvua tukevat investoinnit ja megatrendit, on spesifisesti lis√§yslistalla Lassen salkkuun.

B: Hyvää osinkoa maksavat CapMan, TietoEvry, Nordea ja vielä Kesko A, mikäli kulutustavarasektori dyykkaa. Myös SSAB houkuttaa erikoislujan teräksen tuottajana. Yhtiö on luonut nahkansa ja siitä on kuoriutumassa vakaampi ja hyvää osinkoa jatkossakin maksava yhtiö.

B-listan lisäyksille edellytyksenä jonkinasteinen korjausliike nykyisistä hinnoista.

C: Kasvua/käännettä ongin mahdollisesti Aiforiasta, Remedystä, Nokian Renkaista ja YIT:stä. Näiden kanssa kuitenkin maltilla pienin erin ja ajallisesti hajauttaen eteenpäin.

Mukava todeta, ett√§ kun katsoo mit√§ huhtikuussa ja aiemminkin t√§n√§ vuonna on ostettu, niin aika hyvin n√§it√§ mainittuja olen salkkuihin jo lis√§illyt. T√§m√§ ostoslista on siis ollut p√§√§ss√§ni jo pidemp√§√§n, mutta nyt kirjattu t√§nne blogi-tekstiinkin. 

Ulkomaisista mielenkiintoista n√§hd√§ miten alas ENPH dippaa, pikkiriikkisesti lis√§sin jo, mutta nyt seuraan tilannetta. Uusia tuotteita tulee markkinoille, joten pid√§n t√§m√§n salkussa ja saatan viel√§ lis√§t√§. Mercedes Benzi√§ jo lis√§nnyt osinkodipist√§. Uskon, ett√§ sill√§ osinko-% jatkossakin on korkea 7-8% ja kun yhti√∂n menestys markkinoilla jatkuu (vahva br√§ndi), niin olisiko t√§ss√§ viel√§ kurssinousullekin sijaa? 

AI ja chippifirmojen suhteen luottoyhtiöitä ovat edelleen AMD, ASML, Microsoft ja NVIDIA. Voisihan tämän sektorin hajautusta laajentaa, mutta koen haasteelliseksi seurata kovin montaa ulkomaista yhtiötä. Nämä riittävät, eikä näitä ole nyt heti tarvetta lisätä. Microsoft houkuttaisi eniten, mutta katsotaan mihinkä rahat riittävät. NVIDIAn kurssi on YTD nousut jo yli 90% ja monen analyytikon mielestä arvostus karannut. Vieläkö tuota uskaltaa pitää salkussa, vai olisiko jo syytä kotiuttaa jotain? Annan vielä olla. Famous last words!

Dollarin kurssi on heikentynyt, sillä tuskin kuitenkaan on kovin paljon vaikutusta osto-/tai myyntipäätöksiin näissä minun tekemien kauppojen mittasuhteissa.

Ostoja enemmän kuin myyntejä

Maalis-huhtikuussa tileille tulleita osinkoja on tietenkin pitänyt osin uudelleen sijoittaa. En vaan osaa näemmä istua käteiseen päällä, siksi ostoja on tehty useissa pienissä erissä eri yhtiöihin hajauttaen ja olen jälleen koko lailla all in.

Uh, Nokia teki reippaamman laskun tulosjulkistuksena j√§lkeen, joten oli tuota jo vaikea vastustaa ja niinp√§ se teki paluun Lassen salkkuun. Kurssi jatkoi oston j√§lkeen viel√§ laskua, enk√§ oikein tied√§ miksi sijoittajien luottamus yhti√∂√∂n nyt n√§in pett√§√§, vaikka Nokiassa on analyytikoiden mielest√§ eniten nousuvaraa, per√§ti 46 prosenttia vuoden sis√§ll√§. Ehk√§ t√§m√§ pieni er√§ pysyy salkussa.

SSAB:t√§ v√§h√§n myin osakes√§√§st√∂tililt√§ mielest√§ni hyv√§√§n hintaan ennen osingon irtoamista ja ostin halvemmalla takaisin irotamisen j√§lkeen kuin mit√§ olin myydyt ostanut. Kummallinen "vekslaus" ja todenn√§k√∂isesti ei kannattava, koska kurssi on jo aika nopeasti osin korjannut. Kaikkea pit√§√§ kokeilla ja oppirahoja maksaa. En edes samaa m√§√§r√§√§ ostanut takaisin, kun ajattelin hinnan pysyv√§n pidemp√§√§n alle 6‚ā¨. Noh, seuraillaan tilannetta, ehk√§ t√§ss√§ viel√§ tulee lis√§yksen paikka. T√§ll√§ kokemuksella voinen todeta, ett√§ ei minusta treidaaja tule, vaikka OST:n k√§ytt√∂ sellaiseen toimintaan v√§h√§n houkuttaakin, kun ei tarvitse kauppojen v√§liss√§ maksaa veroja. 

Tunnen omat rajani

Kalastaja-kollega Kimmo Matikaisen 900 k‚ā¨:n tuloksen teko treidaamalla useamman vuoden aikana on loistavaa tekemist√§, mutta h√§nen omien sanojen mukaan vaatinut 150 milj. ‚ā¨:n vuotuisen vaihdon ja salkun 75 kertaisen kierr√§tyksen p.a.! Sellaiseen minusta ei ole! Ammattilaisen puuhaa ja taitoa, kuin my√∂s osaamista pit√§√§ olla. Tied√§n rajani, en kykene! 

Samainen toimittaja kyseli minultakin, mihin olen viimeksi sijoittanut ja ilo todeta, ett√§ molemmat Kimmon kanssa olimme UPM:n kannattajia. Omalta osaltani osallistuminen yrityksen yk:seen viel√§ vahvisti ajatusta sijoittaa jatkossakin UPM:√§√§n. Oman haastatteluni otsikko ei ollut minun tiedossa. Jostain se "klikki" pit√§√§ saada, mutta totta kyll√§ se, ett√§ Mets√§ Boardia olen omasta mielest√§ni saanut ostettua alesta.  

Kimmon haastattelusta k√§y ilmi, ett√§ treidaajalla on usein treidisalkun rinnalla my√∂s pitk√§ salkku, mik√§ on ihan j√§rkev√§√§! Minulla siis p√§invastoin, eli ison salkun rinnalla pienimuotoisesti ns. treidisalkun asemassa on osakes√§√§st√∂tilin salkku. Katsotaan joskus tulevaisuudessa mihin sit√§ olisi mahdollista n√§ill√§ kyvyill√§ kasvattaa. T√§h√§n asti se on ollut v√§h√§n hunningolla ja lapsipuolen asemassa, eli valitettavan v√§h√§ll√§ huomiolla. Sinne on tullut sijoitettua olemassa olonsa aikana sallittu maksimi m√§√§r√§ k√§teist√§, eli 50 k‚ā¨ ja nyt sen sis√§ll√§ olevien sijoitusten arvo on n. 76 k‚ā¨. Haastan itseni jatkossa. T√§m√§n salkun osalta pit√§√§ pysty√§ parempaan!

Yhti√∂kokouksia huhtikuussa 

Ainoa yk mihin ehdin/p√§√§sin huhtikuussa osallistumaan oli UPM yhti√∂kokous 12.4. ja olihan se super hieno katsaus yhti√∂n tilaan ja tulevaisuuteen! Voimakaksikko Jussi & Nalle molemmat edustivat yhti√∂t√§ tyylikk√§√§sti Nallen pient√§ "tiplua" (kehuskelua ammattiliiton 6-1 voitolla) lukuunottamatta. Pesosen osaaminen ja tietotaso johtamastaan yhti√∂st√§ on vertaansa vailla!

Vaikka sellumarkkinan alam√§ki nyt v√§h√§n kurittaa kurssia, niin t√§m√§n yhti√∂n tekemiseen on vakaa usko viel√§ pitk√§lle tulevaisuuteen. Jotenkin tuli tunne Pesosta kuunnellessa, ett√§ nyt se tuloksen teko vasta todella alkaa. Uruguaita kustannustehokkaampaa tehdasta ei ole miss√§√§n maailmassa. Olkiluoto 3:sta riitt√§√§ s√§hk√∂√§ my√∂s ulosmyyntiin jne. 

UPM = ‚≠źÔłŹ ‚≠źÔłŹ‚≠źÔłŹ‚≠źÔłŹ‚≠źÔłŹ yhti√∂!

Ainoa huoli on mitä tapahtuu, kun tämä voimakaksikko, Batman & Robin, jää eläkkeelle. Heidän saumatoman yhteistyönsä tuloksista saanemme kuitenkin nauttia vielä pitkään, kun työpäivänsä on jo tehty.

Asuntosijoittajilla ostajan markkinat jatkuu?!

Korotkin nousevat vielä, joten mielenkiintoisia ja epävarmoja aikoja eletään. Tuuli Koivun haastattelua kuuntelin radiosta ja hän totesikin, että kyllä on inflaation talttuminen tiukassa ja 2%:n tavoite vielä kaukana useista koron nostoista huolimatta. Ruokien hinnat nousseet edelleen, eli helpotusta pieni- ja keskituloisten arkeen ei ole näkyvissä. Lisäksi kesän koron tarkistukset kurittavat asuntovelallisia. Asuntokupla ei ehkä vielä ole täysin poksahtanut paitsi osin uudisasuntojoen suhteen, joita kaupattu jo jonkin aikaa kovalla alella.

Edelleen pohdinnassa myyd√§k√∂ vai pit√§√§k√∂ Hangon ihana pieni Studio Kanerva? Sain hieman lis√§aikaa, kun nyt kev√§√§n kynnyksell√§ vuokrasin sen vuoden m√§√§r√§ajaksi.  Hanko on edelleen kes√§isen Suomen houkuttelevimpia lomakohteita, joten siell√§ ei samanlaista asuntojen hintojen laskua ole n√§hty kuin muualla Suomessa.

Tulevaisuutta on yhtä vaikea ennustaa kuin aina ennenkin, saati tietää mitään varmaa!

Ei kuitenkaan vaadi mitään suuria meedion taitoja, jos ennustaa, että pörssikurssit, globaalista epävarmasta taloustilanteesta (inflaatio ja korkojen nostot) johtuen jatkanevat ylös alas heilumista. Maltti olisi nyt valttia. Q2 tulokset näyttävät taas heinäkuussa uutta suuntaa.

Varmuudella ennustan, että yleisesti tunnettu strateginen taktiikka "sell in May and go away" ei omalta osaltani toteudu tänäkään vuonna!

Aurinkoa keikkuvaan kevääseen!


Myynnit: Bico 55,50 SEK, SSAB 6,80

Ostot: ENPH 152‚ā¨, Mercedes Benz 68,79-69,75, Mets√§ Board 6,36-7,39, Nokia 3,78, Nokian Renkaat 8,432-8,52, SSAB 5,89-6,51, UPM 29,77-30,79, Valmet 28,28