JOULUKUU ja vuoden 2021 summaus

30.12.2021

Mitkä asiat tulivat näkyviksi...

Ensimmäisenä tulee mieleen listautumisannit, joita oli 2021 ennätysmäärä, jopa kolmisenkymmentä listautumista First Northiin (23) ja päälistalle (8). Me yksityissijoittajat olemme valitelleet yleisöantien pieniä kokoja. Minäkin ja miksi? Osakettahan voi ostaa pörssistä lisää, jos yhtiö on hyvä ja arvostus järkevä. No, jos kurssi ensimmäisenä kauppapäivänä nousee vaikka yli 30% ja jatkaa vielä nousuaan aina 100%:iin asti, niin voi kyllä järkevyyden/hinnan, millä sitä saisi pörssistä ostaa, kyseenalaistaa 🤔. 

Ymmärrän hyvin, ettei listautumisannin päätarkoitus ole suoda siihen osallistuville pikavoittoja, mutta joku kohtuus antien suhteen instikat vs. yksityiset pitäisi olla. Noh, aina ei mene kuin Strömsössä instikoillakaan. Kempower ei toiminnallaan hirveästi voittanut ystäviä (Kim Lindström kirjoitukset KL 13.12. ja 22.12.21).

Ala on kuitenkin mielenkiintoinen ja monien kasvuyhtiöiden tapaan megatrendissä, joten ei tee mieli luopua niistä vähäisistä määristä mitä kahteen salkkuun tuli. Laittamalla vähän reilu 10 K€ kiinni, sain osakkeita 362€:n arvosta! Ei saisi antaa tunteille valtaa, mutta hiukan ketuttaa tämä anti, niinpä mietin jo reilun 100% voiton kotiuttamista. Tulisihan siinä illallisrahat tienattua. Hinta oletettavasti kohtuullistuu kun hypen laantumisen myötä älytön arvostus laskee realistiselle tasolle. Noh, jätin kuitenkin salkkuun.

Täten kyseenalaistan omat osallistumiseni anteihin! Olenko vain ahne ja poimin kadulta satasen, kun se on tyrkyllä at any cost, vai kannattaisiko miettiä vähän syvemmin mihin esim. tuon 10K € olisin voinut sijoittaa pysyvämmin tuottamaan ehkä paremmin kuin yhden illallisen verran? En ole minäkään näemmä FOMO:lle immuuni !

Inflaatio. Pitkään olemme saaneet nauttia nollakoroista ja nollainflaatiosta. Nyt on muutosta näkyvissä. Kuluttajahintojen nousu näyttäisi jo lähteneen liikkeelle Yhdysvalloissa, jossa inflaatio on vuositasolla nyt juuri jopa 6,8 prosenttia. Tosin Eurooppa ei ole samassa vauhdissa ja monet ovatkin povanneet Euroopan osakkeille parempaa alkavaa vuotta kuin jenkkiyhtiöille.

Tämän lisäksi markkinat ovat hermoilleet joulukuun viimeisillä viikoilla, kun Yhdysvaltain keskuspankki Fed ilmoitti kiristävänsä rahapolitiikkaa merkittävästi ensi vuoden puolella. USA:ssa ei myöskään enää shekkejä jaeta kansalle entiseen malliin.

KL 15.12.: "Yhdysvaltain keskuspankin Federal Reserven avomarkkinakomitea ilmoitti keskiviikkoisen kokouksensa päätteeksi, että se kiihdyttää merkittävällä tavalla tukiosto-ohjelmiensa supistamista." 

Raaka-aineiden kustannukset ovat jo nousseet, mistä on seurannut useille yrityksille kannattavuushaasteita. Chippipula taas aiheuttaa monille tuotantovaikeuksia, niinpä myös liikevaihdon kasvattaminen on haasteellista. Korona ja konttipula ovat haitanneet tavaraliikennettä. Nämä kaikki yhdessä aiheuttavat luonnollisesti hinnoittelupaineita. Vahvoilla ovat alansa markkinajohtajat, joilla vakaa tuloskehitys ja halutut tuotteet, hinnoitteluvoimaa unohtamatta. 

Luulenpa, että emme mekään täällä pohjolassa tule olemaan inflaatiolle immuuneja, joten suojausta sitä vastaan lienee ihan järkevää pohtia. 

Muita näkyviä asioita: Meemi-osakkeet (en osallistunut) ja Nokian uusi tuleminen, josta kaikki piensijoittajat varmasti iloitsevat, kuin myös minä, vaikka kovin isoa positiota siitä ei olekaan. Harkitsin luopumistakin, mutta nyt menen OR taktiikalla ja katson milloin 6€ menee rikki.

Lopuksi Metaverse. Zuckerberg teki sen taas, FB = Meta ja niinpä koko sijoitusmaailma on nopeasti täynnä metaverseen panostavia suuria ja pieniä yhtiöitä. Teknologinen mullistus jatkuu ja sitä ei ilman Di-koulutusta tahdo ymmärtää, jos sittenkään. Yritän pysyä perässä. Tutkimista riittää, se "toinen maailma" on kohta täällä!

Omat toimet joulukuussa

Myynteihin liittyen pitihän minunkin joulukuun verovähennysmyynti tehdä, joten jälleen tuli todistettua, että ajoittaminen on mahdotonta. Myin BICO Groupista osan tappiolla hintaan 270 SEK ja tyypillisesti myyntini jälkeen se kimposi nousuun ollen tätä kirjoittaessa 290 SEK. Olin ennen myyntiä ehtinyt vähän lisätäkin, tosin en ostossa valitettavasti ja myynnissä onneksi, raapinut pohjia.

Alun perin olin ajatellut rahastavani tästä "suuret voitot" BICOn ollessa about 140% plussalla sen kurssin keikkuessa yli 600 SEK:ssä, mutta kuinka ollakaan päädyinkin suurten voittojen sijaan hyödyntämään tappioita verovähennyksiin! Suunnittelin myös, että ostan sitten halvemmalla takaisin. Vaan eipä onnistunut tämän "ulkoilutuksen" takaisinosto myyntihintaa halvemmalla, ainakaan vielä.

Joulukuun lopulla tein veromyynnin myös YIT:stä. Ostin sitä sitten viimeisenä päivänä vähän takaisinkin, koska kyllähän tämä rakennusalan "helmi" jossain vaiheessa kääntyy! Hintakin on nyt halpa P/B 1 ja P/E 13,7.

Karsin myös listautumisanneista merkitsemistäni yhtiöistä Puuilon, koska Kesko ja Tokmanni riittää tätä genreä. Inderesinkin myin, kun arvostustaso nousi pilviin.

Nokiaa vähensin pitkin hampain yhdestä salkusta auton kk-erän maksuun. Vielä on ensi vuoden puolella pari kk jäljellä tätä myyntien pähkäilyä auton maksueriin! 

Ostojen suhteen tein suunniteltuja lisäyksiä ja osallistuin kahteen antiin. Vuoden viimeisiä ostoja olivat Neste, Citycon ja Remedy. Jälkimmäisestä kiitos kalakaverin, joka oli uutisoinnin suhteen hereillä. Sauli Vilén tätä hehkutti jo syksyllä, mutta en tarttunut. Kurssi onkin siitä sopivasti tullut vähän alas, joten nyt julkistetun Tencent -yhteistyön myötä se voisi lähteä nousuun. Inderesin pojilla lienee pelimerkkejä tässä kiinni, Atte Riikonen hehkutti tuota yt sopimusta KL:ssä. Tunnusluvuin katsottuna pitää kyllä tuloksen ja liikevaihdon kasvaa, eli Remedy on minun mittapuussa riskisjoitus.

Miten vuosi päättyi?

Joulukuu toi lisää arvonnousua edelliseen kuukauteen nähden. Koko vuonna vain syys-ja marraskuu päätyivät miinukselle ed. kuukauden päätökseen verratessa. Kumulatiivisesti joulukuun loppuun vuosi 2021 päättyi extra-kulutuksesta huolimatta reippaasti plussalle. Lasken toki prosentteja, mutta niillä ei ole merkitystä, elän euroilla ja nostan rahaa sijoituksista enemmän ulos kuin mitä laitan sisään. Tavoite on kuitenkin edelleen kasvattaa kokonaisvarallisuutta ja siinä onnistuin omia odotuksiani paremmin.

Vaikka paljon on ollut mm. useista listautumisista johtuen säätöjä (blogi MITÄ TULI TEHTYÄ?), niin paino pysynee TOP 10:ssä ja sen neljässä kivijalassa myös vuonna 2022. Ei tätä kokonaisuutta ja sen painotuksia mikään helposti heilauta. Muutokset tapahtuvat pikkuhiljaa, jos ovat tapahtuakseen. 

Suurin pettymys oli Nesteen yllättävän iso, pahimmillaan liki 30%:n miinus, päättyen -27%. En yhden yhtiön huonon vuoden vuoksi ala kuitenkaan pelihousuja repimään! Tuota pudotusta paikkasi onnistuneesti Wärren nousu, joka vuoden päättyessä oli +52%. Vuoden uusista ulkomaisista omistuksista tähtiyhtiöitä olivat NVIDIA +75% ja AMD +107% nousuillaan. Molemmilla on pitkä matka TOP-10:iin. Ulkomaisista lähimpänä kymppikerhoa on Daimler, joka vuoden, puolentoista omistuksen jälkeen on kasvanut 90%. Tässä ei ole huomioitu Daimler Truckin irtautumista emosta.

TOP-10 tilanne 30.12.21 (kuva). Paino osakesalkkujen top 10:ssä on 70%.

Hullu vuosi ja uskomattoman hyvä, sanoisi moni ja niin myös minä!

Millä mielellä vuoteen 2022

Osingot ja inflaatiosuoja tulevat päällimmäisinä mieleen. Omassa elämäntilanteessani osingoilla on merkitystä, ne ovat se toinen puoli ruokaa. Saan osingoista rahaa elämiseen ilman, että täytyy koskea pääomaan. On toki 4%:n sääntö, mutta kun pääomaan kajoaminen tuntuu niin vaikealta. Toki sekin on ollut väliin pakollista.

Osinkohamsterina kiinnostuin oheisesta KL:n julkaisemasta taulukosta.


Näistä löytyy 6/10, eli Citycon, Sampo, Nordea, T-E, Tokmanni ja CapMan. Vähän harmittaa, että Taalerista luovuin ja Titaniumia harkitsin ostavani kolme vuotta sitten, mutta jäin pahasti junasta jonkun typerän, itse asettamani liian alhaisen rajahinnan takia. 

Osinkopapereista tuotto tulee tilille ajallaan ja käyttöön. Mikäli korot lähtisivät nousuun, olisivat osingot arvokkaampaa valuuttaa verrattuna kasvuyhtiöiden kaukana oleviin tulosodotuksiin/tuottoihin. Epävarmoina aikoina mietin olisiko siis parempi pyy pivossa kuin kymmenen oksalla. 

Mistä inflaatiosuojaa? Sitä kannattaisi mm. OP:n analyytikko Antti Saaren mukaan hakea finanssisektorista ja nyt juuri myös syklisistä konepajoista. Sampo on jo kokonaisuuden suurin, joten näihin toimialoihin liittyen omalla ostoslistalla ovat Nordea ja myös Sievi, vaikka fuusio kaatuikin. Konepajoista Metso-Outotec ollut lisäyslistalla ja vieläkin voisin lisätä. Mitään em. en osta hinnalla millä hyvänsä.

Inflaatiosuojasta olen taipuvainen olemaan samaa mieltä kuin OP:n analyytikko Antti Saari KL:ssä 17.12.21:

Ensi vuoden teema on siis arvosijoittaminen? Vai kenties laatusijoittaminen?
"Ne eivät ole täysin toisensa poissulkevia. Jos verrataan kasvu- ja arvosijoittamista, niin mielestäni ehdottomasti se on arvo, koska kasvussa ovat riskit arvostusten muuttumisen suuntaan", Saari arvioi.

"Arvon sisällä kannattaa kuitenkin painottaa laatuyhtiöitä. Käänneyhtiöt ovat jo saaneet osakseen aika hyvää nostetta tänä vuonna. Lähtisin nimenomaan arvokentästä hakemaan yhtiöitä, joilla on hyvä hinnoitteluvoima ja tuloksentekokyky. Ehkä nimenomaan sieltä syklisen teollisuuden ja finanssisektorin puolelta."

Mikä olisi sellainen arvoyhtiö, jossa myös laatu olisi kohdillaan, onkin hyvä kysymys. Tähän liittyen taisivat Tallipoika ja Pyysing kuin yhdestä suusta marraskuun kalastuskokouksessa todeta, että jos korot lähtevät nousuun, saisi kiinteistö omistuksista inflaatiosuojaa. Siksi esim. Citycon ei olisi huono valinta, ken uskoo kauppakeskusten menestykseen jatkossa ja Cityconin kykyyn pitää hyvät ja myydä huonot keskukset. Ainakin Aki uskoo. https://www.sijoitustieto.fi/sijoitusartikkelit/sijoitusgurujen-osakevalinnat-vuodelle-2022 

Ostin minäkin elokuussa Cityconin takaisin salkkuun ja olen viellä lisännytkin laskevaan kurssiin. Sen arvostus on nyt matala ja kärsivälliseen omistamiseen kannustaa osinkoprosentti, joka nykyisellä kurssilla on seiskan pinnassa. Olisiko tämä Citycon siis nyt arvoyhtiö, jossa myös laatua?!

Tulevaisuudessa

Laatu-/arvoyhtiöitä kannattaa omistaa ja pitää salkussa edelleen vuonna 2022. Jos markkina syystä tai toisesta sakkaa, ne pitänevät paremmin pintansa kuin über korkealle arvostetut kasvuyhtiöt, jotka ottavat silloin hittiä herkemmin. Arvostukset ovat nyt noin yleisesti koholla, vaikka varsinaisia kuplan merkkejä ei analyytikoiden mukaan Suomessa olekaan, kun keskimääräisen pörssiyhtiön P/E-taso tämän vuoden tulosennusteilla on noin 20, vastaavan historiallisen tason ollessa noin 15-17.

Mitä odotan? Odotan järjen vuotta 2022 ja paluuta "normaaliin". Toivon, että koronakriisi alkaisi helpottaa, kun ihmiset suhtautuisivat siihen riittävällä vakavuudella. Muuten yrittäjät ovat taas kohta vaikeuksissa, ei vain ravintolat, baarit ja lentoyhtiöt, vaan monet muutkin. Korona ja sen seurannaisvaikutukset ovat edelleen riski monille yrittäjille.

2022 en ryntää hetimmiten ostoksille ja vipuakkaan en ole lisäämässä (famous last words). Jos alkuvuodesta rikotaan 13.500 pistettä, harkitsen jotain kevennyksiä, eli ennemminkin pienennän vipua. Nyt vuoden vaihteessa olen tapani muukaan All in.

Suhtaudun alkavaan pörssivuoteen varovaisen uteliaasti. Keräilen salkkuun osinkoyhtiötä, listautumisiin osallistumista tod. näk. välttelen. Ulkomaisia omistuksia tek. megatrendeihin liittyen pyrin kasvattamaan, mikäli hinnat eivät kuplaannu. Salkuissa olevat arvo- ja laatuyhtiöt pidän, en näe syytä koskea kymppikerhoon pl. Revenio, jonka kohtalo mietinnässä.

Säilytän optimismin: pitkässä juoksussa hyvät yhtiöt aina lopulta pärjäävät! Muistutan itseäni siitä, että vuosi on lyhyt aika arvioida, onko tehnyt oikeita valintoja, eli pyrin välttämään turhaa vekslausta! 

Oikein hyvää ja menestyksellistä sijoitusvuotta 2022!

Myynnit: Inderes 36, Nokia 5,10, Puuilo 8,06, BICO Group 270 SEK (tappiolla), YIT 4,40 (tappiolla).

Ostot: Aiforia*, ASML 663-691, BICO 259 SEK, Citycon 6,75-6,98, Kempower 5,74*, Metso-Outotec 8,78, MerusPower 8,50, Modulight 11,40, Neste 43,31-43,50, Remedy 39, Sievi Capital 1,97, YIT 4,31. *listautumisanti.

Sisään kirjattiin Daimler Truck kolmeen salkkuun Daimlerin jakautumisesta.