KALASTAJAT

30.03.2022

Kalastajien historia, lyhyt oppimäärä 

The famous six ja miten kaikki alkoi

Aleksi Kopposen Sijoituskerhon aktiivisesta keskusteluporukasta ja M-L Haapasen Naisten Omasta Pörssiklubista poimituista ihmisistä tämä porukka sai alkunsa.

Taisin sanoa, jossain SK:n nettikeskustelussa Elinalle, että pitäiskö meidän tavata ja jo seuraavana päivänä Ellu oli orkidean kanssa oven takana. Essi Leppävirralta myös soitteli ja lähetti viestejä, että tavattaisko Sijoitusmessuilla ja niinhän me tehtiin. Päiville laitoin viestiä, että olisiko kiinnostusta treffata ja Päivi vuorostaan oli kiinnittänyt huomioita Aulin fiksuihin kommentteihin nettikeskusteluissa, joten hänet värvättiin mukaan jostain SK:n jatkoilta. Minna taas purjehti samaan pöytään Naisten Oman Pörssiklubin illassa. Näin originaalit kuusi kalastaja-leidiä olivat löytäneet toisensa!

Keitä te ootte te sankarit, te sankarinaiset...

Kalastajat klubina on siis kuuden naisen perustama, mutta ei sen suinkaan ollut tarkoitus muodostua naisten klubiksi, vaikka taannoin yksi toimittaja alkuun niin oletti. Hänelle tulikin vähän yllätyksenä, että tässä klubissa ei ole kyse sukupuolesta, saati naisasiasta. Me kalastajaklubin naiset ryhdyimme jo varhain "kalastamaan" klubiimme myös miehiä. Allekirjoittanut ehkä kunnostautui tässä kalastuksessa hivenen yli-innokkaasti. Tänä päivänä kalastajissa onkin jo enemmän miehiä kuin naisia.

Perustajat, Auli Hirvonen, Faina Kanerva, Essi Sarkakari-Kosamo, Minna Liljus, Elina Myllymäki ja Päivi Saarela olivat ensimmäisessä palaverissa Nuottaniemessä 16.6.2018. Itseoikeutetusti mukaan kutsuttiin myös Aleksi Kopponen, Suomen suurimman sijoituskerhon perustaja.

Siitä se sitten lähti. Otettiin käyttöön jo aiemmin minun testimielessä perustama FB:n ryhmäsivu, jolle olin leikkimielisesti antanut nimen "Kalastetaan osakkeita". Sivusto päätettiin salata, ei sen takia, että tämä olisi jokin salaseura vaan siksi, että halusimme säilyttää yksityisyyden ja rauhan keskustella ilman, että kommentoinneistamme näkyisi jälkiä FB:n yleisillä sivustoilla. Minnan mies mm. ehtikin ihmetellä, että mihinkä kalastuskerhoon vaimonsa on liittynyt ja koska tämä on mukamas aloittanut kalastusharrastuksen!? Well, what did he know

Tavaramerkki ja "kriteerit"

Kalastetaan osakkeita, fb-sivuston nimenä jäi elämään, kun kukaan ei parempaakaan keksinyt. Näin meistä jäsenistä tuli luonnollisesti kalastajia ja kohta jo olimme tilaamassa kaikille Jaques Cousteau -pipoja, joista tuli tavaramerkkimme. Kukin kalastaja kustantaa oman piponsa. 

Kaikki vierailevat esiintyjätkin saavat kiitokseksi kalastajien pipon ja lisäksi lämpimän halauksen. Saatu pipo oikeuttaa ja velvoittaa tulemaan uudelleenkin vieraaksemme.

Yhteistuumin tehtiin myös säännöt, jotka luetutettiin ja hyväksytettiin aina kaikilla uusilla jäsenillä ennen sivustolle kutsua. Mitään ikä- tai eurokriteereitä ei jäsenyyteen todellakaan ole ollut. Pitää tietenkin olla kiinnostunut sijoittamisesta ja taloudesta ja toki fiksu ihminen, jolla jotain sanottavaa sekä lisäksi olla aktiivinen keskustelija.

Kaikenlainen talousalan tuntemus on tietenkin etu, mutta ryhmän jäsenet ovat hyvinkin erilaisia taustoiltaan, mitä tulee ammatteihin, koulutukseen ja varallisuusuuteen, eikä tällä ole keskusteluissamme mitään merkitystä. Salkkujen koot eivät myöskään ole tärkeitä. Salkkujen koon luulen vaihtelevan muutamasta kymppitonnista useampaan kymmeneen miljoonaan. Yksi kertoo avoimemmin omistuksistaan, toinen vähän varovaisemmin, mikä on ihan sallittua. Ikähaitari on alle 30 vuotiaista yli 60 vuotiaisiin.

Miksi me onnistuimme luomaan toimivan ryhmän?

Keskusteluissa tärkeä prinsiippi on, että meillä kaikilla on hyvä tahto ja aito pyrkimys ymmärtää mitä toinen haluaa ja yrittää sanoa. Oman värinsä keskusteluihin tuo se, että meissä on monen eri tyylistä sijoittajaa. Kaikki hyväksyvät sen, että tässä klubissa ei ole vain yhtä ja ainoaa oikeaa tapaa sijoittaa tai vain yhtä oikeata strategiaa, eikä ainakaan yhtä oikeaa mielipidettä. 

Kaiken keskustelun ja avoimuuden taustana on ehdoton keskinäinen luottamus, joka kattaa myös yksityiset asiat.

Toinen tärkeä asia onnistumiselle on, että klubimme koko on pieni, max 30 henkeä. Näin olemme oppineet tuntemaan toisemme jo hyvin ja keskustelujen sävy on asiakeskeisyyden lisäksi väliin todella hauskaa ja humoristista. Neuvoja ja mielipiteitä voidaan kysyä erilaisiin oman elämän talousasioihin (asuntolainat, sijoituslaina, bulletit, edunvalvonta, testamentti jne.), tai vaikka apua tontin rakennuslupaa koskeviin kysymyksiin. Ei tätä jäsenmäärää ole kiveen hakattu, mutta tämä on nyt todettu hyvin toimivaksi ryhmäkooksi.

Mitä me teemme?

Paitsi, että keskustelemme päivittäin fb-sivustollamme, järjestämme keskenämme Sijoituspöytä Face 2 Face -tapaamisia. Niihin kutsumme yleensä jonkun ulkopuolisen esitelmöimään ja usein käytämme myös omia jäseniä alustajina. Hyvä yhteistyö meillä onkin ollut mm. Inderesin Mikaelin, Saulin ja Vernerin kanssa ja omastakin ryhmästämme erinomaiset verkostot omaavat pitkään sijoituspiireissä liikkuneet Merja M, Mika H, Aki P ja Mikko L.

Jonkun koulutustilaisuudenkin järjestimme aikojen alussa ja yhden upean yritysvierailun Nesteen pääkonttoriin ennen koronaa. Tietenkin tapasimme monissa yhtiökokouksissa silloin kun niitä vielä järjestettiin ja muutoinkin erilaisissa sijoitus tapahtumissa.

Tilaisuuksien lisäksi jaamme toisillemme tietoa, ajatuksia, mielipiteitä, ideoitakin, eli keskustelemme päivittäin sivustolla ajankohtaisista talousaiheista, pörssistä, osakkeista, yrityksistä. Monesti kerromme mitä pörssisäätöjä teimme ja miksi. 

Usein löytyy joku, joka on perehtynyt johonkin asiaan tai yritykseen enemmän kuin muut, kuten esim. Jari Nesteeseen, sotahistoriaan ja -strategioihin. Meillä onkin ollut etuoikeus lukea ja kuulla Jarin katsauksia Nesteestä yhtiönä ja pikkutarkkoja raportteja Venäjä-Ukraina -tilanteesta. 

Sijoitustieto.fi:n Timo vuorostaan valistaa meitä aika ajoin erinomaisilla katsauksilla eri yrityksistä tai muutoinkin kertoo näkemyksensä ajankohtaisista aiheista. Peter omaa asiantuntemusta kasvu- ja käänneyhtiöistä ja myös asuntosijoittamisesta, Kimmo, Minna ja Auli treidaamisesta, Mats teknisestä analyysistä jne. Ryhmässä on siis monipuolista sijoitusosaamista, mikä hyödyttää meitä kaikkia!

Yhteiset tapaamiset ovat tunnelmaltaan rentoja, pidämme hauskaa, nautimme ruokaa ja hyviä juomia. Keskustelut jatkuvatkin usein myöhään yöhön.

Ensimmäinen isompi kokous oli Nuottaniemessä syksyllä 2019 ja Mika Heikkilä, silloin Taalerilta, oli kutsuttu puhumaan. Osallistujia olikin tuolloin ennätykselliset 24 henkeä.

Nyt viimeisin oli 25.3.2022 Helsingin Pörssiklubilla vähän prameammissa puitteissa. Luennoitsijaksi oli kutsuttu nuori sijoituskirjailija Heikki Keskiväli, joka puhui sijoittamisen käänteisetä psykologiasta. Lisäksi illan aikana Jari kertoi sotatilanteesta, Aki rahapeliyhtiöihin sijoittamisesta ja Mika tietenkin lempiaiheestaan arvosijoittamisesta

Illan soulmusiikista vastasi Suomen The One and Only Soul Man, Sami Saari kitaristi Tuomo Dahlblomin kanssa. 

Olipa niin hyvä kokemus tämä Pörssi-ilta Pörssiklubilla, että minun kokkailut eivät ehkä enää kalastajille kelpaa. Noh, seuraava sponsori onkin jo tiedossa ja uusia voidaan ottaa vastaan. Tämän illan sponssaukseta suuri ja lämmin kiitos kalastaja-kolleegallemme, joka tunnetaan nimellä Tallipoika!

Oma pieni klubi

Suurille sijoittajyhteisöille kuten Aleksin ja nykyisin myös Essin vetämä Sijoituskerho, on varmasti oma tilauksensa ja paikkansa. Suosittelen sen lisäksi perustamaan omia pienryhmiä, joissa keskustelut pysyvät paremmin kuosissa. Mitä monipuolisempi ryhmä, sitä enemmän voi myös oppia toinen toisiltaan. 

Kalastajat ovat tuoneet itselleni paitsi lisäoppia sijoittamiseen, myös paljon uutta sisältöä elämään, vähän sokerikuorrutustakin ja ihania ystäviä! Olen kiitollinen!

Nyt kohti kevättä ja errinomaisia kalastus- ja terassikelejä!