KESÄKUU ja puolivuotiskatsaus

04.07.2022

Taantumassa laatuyhtiöt ja osingot alkavat maistua sijoittajille

Hangon taivaalla ei pilviä kesäkuun puolivälissä näkynyt, mutta sijoittajan taivas on kesäkuussa synkentynyt sykkenemistään. Kuun lopun YTD tilanne omassa kokonaisuudessa ei ole sinistä kirkasta taivasta nähnytkään, vaan on ollut kohtuu punainen!


Laatuyhtiöissäkö vara parempi?

Toukokuun pienen nousuyrityksen jälkeen palattiin kesäkuussa taas jysähtäen miinuslukemiin! Yksi pörssihistorian pahimmista kuuden kuukauden laskujaksoista on takana. Ikävä kyllä vielä tästä eteenpäinkin taloustietäjät ennustavat talouden kasvun hiipuvan. Hintojen nousu ja kiihtyvä inflaatio hidastavat kaupankäyntiä ja myös kotitalouksien ostovoima heikkenee ja näin kierre on valmis.

Analyytikkojen ja sijoittajien suosikkeja lienevät nyt hyvän hinnoittteluvoiman ja/tai vallihaudan omaavat laatuyhtiöt. Niitä tarkastelivat Heikkilä & Vilen tässä. 

Kuuntelin ja päätin tarkastella oman portfolion TOP 10 yhtiöitä vähän lähemmin. Niiden merkitys on kokonaisuudessa kuitenkin edelleen suuri. Paino korkeimmillaan ollut 75% vuonna 2018. Yhtiöt silloin olivat: Kone, Fortum, Wärtsilä, Sampo, Neste, Nordea, UPM, Kesko, Metso ja StoraEnso. Nyt 30.6.2022 kymmenen suurimman paino 67% ja yhtiöt tässä alla.

TOP 10

Olen jo jonkin aikaa tietoisesti pyrikinyt laajentamaan hajautusta ja korjaamaan painotuksia niin, että viisi suurinta ei olisi painoltaan 54,2% kuten 2019. Silloinen suuruusjärjestys oli Kone, Fortum, Sampo, Neste, Wärtsilä. Nyt kolme vuotta myöhemmin järjestys on Sampo, Neste, Kone, UPM, Wärtsilä ja näiden paino 46%.

#1. Sampo 

Vakaa ja vahva laatuyhtiö. Tuloksentekokyky hyvä, samoin osinko. Pysyy salkuissa, joskin muutaman kalliilla ostetun erän olen kotiuttanut, mutta toisesta päästä lisännyt vähän kuin hölmöläinen mattoa. Saatan edelleen ostaa pieniä eriä halvemmalla takaisin, vaikka on lievässä ylipainossa (13,8%). Myynyt ja lisännyt.

#2. Neste 

Uusiutuva energia ja sen kasvunäkymät ovat erinomaiset. Onko enrergiapoliittista riskiä? Ehkä vähän. Pysyy kuitenkin salkuissa.

S1. khh 6,3 ja paino 17,3 % -> ylipainossa

S2. khh 34,8 ja paino 4 % -> paino ok

S3. khh 39,9 ja paino 2,5 % -> alipainossa

#3. Kone 

Yliarvostus on jonkin verran purkautunut. Yhtiön liiketoiminta edelleen vakuuttaa. Kiinan paino/uhka (koronarajoitukset) mietityttää ymmärrettävästi markkinaa, mutta palveluliiketoiminta tuo tasapainoa. Pidän ja harkitsen lisäystä, jos menee perusteetta sentimentin mukana vielä enemmän alas. ROE ja ROI erinomaiset ja osinkokin 4,4%.

#4. UPM 

Alati kehittyvä, muuntuva ja kasvuhakuinen hienosti johdettu yhtiö. Arvostustaso ok, voisin lisätä. Osinkotuotto 4,5%.

#5. Wärtsilä 

Hyvä asema energiamurroksessa. Luottavaisena olen lisännyt laskusta. Pohjaan on näemmä vaikea osua! Huonoja vuosia takana useita. Iso laiva kääntyy hitaasti. Tämän kanssa elänyt vuodesta 2002 nousut ja laskut ja myös splitit, joten en heitä pyyhettä kehään. Omistukset kumulatiivisesti liki +40%. OR.

#6. Kesko 

Ruokaa tarvitaan, ketju kunnossa, riittävästi hinnoitteluvoimaa. Monta tukijalkaa. Pidän ja A-osaketta saatan lisätäkin. A:ta, koska samasta osingosta ei kannata maksaa liikaa.

#7. Metso-Outotec 

Vaikea rasti, en tiedä mitä sanoa, muuta kuin, että odotin parin vuoden takaiselta fuusiolta enemmän. Pitää vähän pohtia. Sopivasti löysin tämän analyytikko Viljakaisen lasunnon: "Metso Outotec suoriutui konepajoista parhaiten ensimmäisellä neljänneksellä, ja odotan vahvan menon jatkuneen paksun tilauskirjan ja korkeiden metallihintojen ansiosta." Hymmmm... ehkä vähennän tai sitten en? Kun en tiedä, niin en tee mitään!

Muutoksia

Kymppikerhoon nousseet

#8. CapMan 

Yhtiön osaaminen on vahvaa, hyvä johto, ROE erinomainen, samoin osinko yli 5%. Tämän kautta mukana listaamattomissa yhtiöissä. Lisäksi halusin kasvattaa portfolion finanssisektorin painoa. Lisään.

#9. Nordea 

Sampo luopui Nordea-omistuksista, niinpä palautin yhtiön kymppikerhoon. Otin siis uudelleen suoraan omistukseen, mitä turhan innokkaasti kasvattanut laskevaan kurssiin (jälkiviisastelua). In any case, hyvää osinkoa luvassa jatkossakin ja on pohjoismaiden vahvin pankki. Taantuma voi toki tuoda vaikeuksia pankeille, mutta uskon korkojen nousun satavan pankkien laariin? Lisään.

#10. Orion 

Hyvät näkymät/Bayer yhteistyö. Vakaa yhtiö ja hyvä osingonmaksaja, mikä taantumassa ei ole huono asia. Lääkkeiden tarve ei lopu. Pidän.

Puolen vuoden muutokset eivät paljon ilon kiljahduksia aiheuta!

31.12.2021                                                                 30.6.2022

Kymppikerhosta pudonneet

#11. Fortum 

Myyty reippaasti. Syynä Venäjä-Ukraina sota ja sen moninaiset vaikutukset Fortumin toimintaan. Loput pidän, nykyinen khh on 12,80. Uskon, että yhtiö selviytyy kriisistä, mutta aikaa se vie useamman vuoden. Seuraan tilannetta.

#12. Revenio 

Vähennetty pikkiriikkisen korkealla arvostustasolla kurssin ollessa á 56 €. Erinomainen yhtiö, jolla teknisesti huipputuote ja sen myötä hinnoitteluvoimaa. Harkitsen lisäämistä, jos kurssi tippuu alle 40€. Eihän tuo halpa ole silloinkaan millään mittareilla (P/E tai P/B), mutta mikä kasvuyhtiö on. Portfoliossa tämä on terveydenhuolto sektorissa, vaikka kuuluisi ehkä kasvuyhtiöihin tai oikeammin terveysteknologian alle.

#13. TietoEvry 

Vähentänyt. kurssi polkenut paikoillaan, mikä nyt toisaalta ei ole huono asia. YTD laskua "vain 14%". Hyvänä osinkoyhtiönä pysyy salkuissa. Kun hinta sopiva, niin mahdollisesti lisään.

Muita

#14. Mercedes 

Tallipojan peesissä tähän lähdin 2020. Hyvä lattumerkki, jolla sähköautot fokuksessa. Daimler Trucksin irtautuminen oli erinomainen bonus. Mersulta tuli törkeän hyvä osinkokin. Seuraan ja lisään.

# 15. JNJ 

Lääkealalla big is beautiful! Osinko kilahtaa tilille 4x/vuodessa. Kohtuu defensiivinen yhtiö. Pidän.

#16. - #40. 

Tähän kahdenkympin settiin mahtuu vaikka mitä, pieniä kasvuyhtiöitä, pari viime vuoden listautujaakin on vielä salkussa, myös ulkomaisia yhtiöitä, joissa olen panostanut teknologiaan ja digitalisaatioon. AMD, ASML, NVIDIA ja Googlenkaan suhteen ajoitus lisäyksissä ei tosin ole osunut ihan nappiin. Lähdin lisäämään, kun olivat laskeneet reippaasti ja sain mielestäni halvalla hyvää, mutta edelleen jatkaneet laskuaan. Pohjia haetaan, ei voi tietää tätäkään. Pysyn tässä digitalisaation megatrendissä kiinni, jossa pitkällä aikavälillä voi ehdottomasti olla isokin upside.

Teräsyhtiöt SSAB ja Outukumpu ovat myös tässä ryhmässä. Niiden paino heiluu prosentista vajaaseen puoleentoista, joten en ole näiden suhteen panikoinut. Toki mietityttää se, että taantumassa teräsmarkkinayhtiöt ovat yleensä sijoittajien hylkypaperita, mikä näkynytkin viimeaikaisessa kurssilaskussa. Myös Euroopan tullipolitiikka vaikuttaa ja se taas juuri nyt on näiden puolella, joten katsellaan ja odotellaan tarvittaessa syklin yli.

#16.-25. per yhtiö rahallinen arvo 38k - 17k€.

#26-40. per yhtiö rahallinen arvo 14k - 800€.

Summa summarum, tässä #16.-40. ryhmässä paino on kokonaisuuteen nähden pieni, joten kovin paljon en ole lähtenyt säätämään. Näiden yhtiöiden suhteen strategia on OR ja lisätään dipeistä pienissä erissä. Joukossa on myös ns. kokeilueriä. Huonoiksi osoittautuneet yhtiöt pyrin poistamaan. Kaikkea en siis roikota salkuissa for ever, enkä myöskään osta at any price!

Huomioita

Karhumarkkinassa nousijoihin osuminen on entistä vaikeampaa. Joku Besserwisser voi olla erehtymätön, mutta minä en.

Olen tässä hetkessä tyytynyt olemaan semisti varovainen ja välttämään isompaa riskinottoa. Tämä on tarkoittanut sitä, että ostot olen hajauttanut hintatietoisesti leveällä pensselillä eri yhtiöihin, joiden hinnan siis olen katsonut olevan houkuttelevalla tasolla. Ja vielä kun en tiedä missä pohja on, niin €-määrä/ostoerä on ollut selkeästi pienempi, kuin aiemmin. Onnistunko hinnan ja ostojen ajoituksen suhteen? Aika näyttää.

Olen tylsän ja vakaan keskitien kulkija. Vältän ääriliikkeitä.

Olen edelleen 6 kk:n aikana kasvattanut kaikkien kymppikerholaisten kpl-määräistä omistusta pl. UPM. Pilkit ovat kuitenkin olleet pohjissa, eli aina ei tärppää ja hyvä niin.

Puhdas teknolgia-/digiyhtiö puuttuu kymppikerhosta, mutta muutoin olen sen toimialakohtaiseen hajautukseen tyytyväinen.

Maantieteellinen hajautus tulee kansainvälisten yritysten (Kone, Neste, UPM ja Wärtsilä) kautta, mutta pyrin lisäämään ulkomaistenkin yhtiöiden painoa. Kiihdyttääkö Mersu kymppikerhoon, ei ehkä, mutta pari pykälää ylemmäs se voisi kiilata.

Kun katson TOP 10:n YTD lukujen kirkkaan punaista väriä, niin tokko olen pärjännyt tällä 6kk:n jaksolla indeksille, tai ehkä, mutta lopulta lyhyen aikavälin suoritus ei kiinnosta, pitkä peli ratkaisee.

Toisaalta voin iloita, että kaksi painoltaan suurinta omistusta ovat pudonneet vähiten. Lisäksi Orion on omassa vihreässä sarjassaan, samoin sijalla 15. JNJ on YTD +12,5%. Myös ulkomaisista Enphase Energy +17% ja kotimaisista CapMankin sinnitteli kesäkuun lopussa YTD plussalla.

On se kumma, että rahaa en pysty pitämään tilillä kovin pitkään, vaan heti kohta pitää olla sijoittamassa johonkin. Käteiskassan kasvattaminen ja käsien päällä istuminen luonnistuu itseltäni heikosti!

Kokonaisuudessa pieniä liikkeitä

Relaisin poistin kokonaan salkuista ja vähensin Cityconia. Relaisia vaivaa komponentti- ja materiaalipula. Citycon on volatiili ja siitä vain yksinkerrtaisesti ost:llä voittoja välillä kotiin. Myös Valmetia vähensin yhdestä salkusta.

Myynneistä ja toukokuun lopussa Sammon osingoista tulleita rahoja olen hajauttanut useaan, mielestäni edulliseen yhtiöön. En siis usko, että pystyisin kohdentamaan ja lisäksi ajoittamaan ostoja oikein vain muutamaan "varmaan" voittajayhtiöön. 

Sammon osinkoja tippui kaikkiin neljään salkkuun, joten siinäkin mielessä ostot hajautuvat eri salkkujen painotustarpeiden vuoksi automaattisesti.

Ulkomaiset yhtiöitä on nyt 14 ja muutama rahasto. Kokonaisuudessa näiden paino 17%. Ainoa uusi hankinta kesäkuussa oli Netflix. Vannoutuneena Netflixfanina uskon sen uutteen nousuun. Jälkiviisaus on, että kesäkuun ulkomaisten ostojen suhteen pieni odottelu olisi kannattanut. Yhtiöistä viisi on plussalla ja yhdeksän miinuksella. 

Ostojen ja myyntien suhteen en aseta itselleni mitään jäykkiä raja-arvoja, rikkoisin niitä kuitenkin. Eli en myy, jos hinta on esim. noussut 40 tai vaikka 100% tai esim. laskenut  vaikka 20%. Nousuihin ja laskuihin on aina jokin syy ja se pitäisi ainakin yrittää selvittää, ennen kuin toimin. Jos ei muuten, niin vaikka lukemalla analyysejä, joita tarjoaa pankkien lisäksi useampi taho. Ihan sokkona jonkun gurun peesissä toimiminen voi olla tuhoisaa! Kaikki kuitenkin sijoittavat omista lähtökohdistaan.

Lopuksi filosofinen pläjäys

Hurja on ollut pudotus, mutta lohduttaudun sillä, että mitäänhän ei häviä, jos ei myy! Kaikki omistus on omassa päässäni vain laskennallisia numeroita. Vaan, jos puoli milliä katoaa laskennallisesti arvosta, niin eihän se kovasti naurata! 

Pitäisi välillä kotiuttaa voittojakin ja nauttia elämästä! Koska, jos en ota mitään ulos, niin en ikinä mitään omistanutkaan! How clever is this point!?

Tappioita ei niinkään "kannata" realisoida, paitsi joissain tilanteissa verotuksellisista syistä, heh. Huonoiksi osoittautuneet yhtiöt toki pitää älytä heittä yli laidan, eli virheet pitää myöntää mielummin ennemmin kuin myöhemmin.

Vielä kun huomaat, että voittoja pitäisi kotiuttaa mahdollisimman korkeilla hinnoilla, eli noin yleisesti ottaen, kun ollaan noususuhdanteen huipulla (nyt ei olla siellä), niin loistavaa. Noh, jos missaat huipun, niin muistuta itseäsi, että uusia huippuja tulee. On vain elettävä suhdanteiden yli. Tällöin fyysisestä pitkäikäisyydestä on etua ja luonteenpiirteistä kärsivällisyys auttaa. Mehän sijoitamme voittaaksemme, eikös!

En filosofoi enempää, uppoaisin lopullisesti suohon tai kaivaisin omaa kuoppaa kenties syvemmäksi. Kukin pohtikoon tykönään!

Tehkää vain harkittuja päätöksiä, hätiköinti harvoin kannattaa!

Myynnit

Citycon 7,10, Relais 17,20 ja Valmet 25,0

Ostot

Ulkomaisia: AMD 78,81, ASML 451,50, BRK 284,45, Netflix 166-175,10, SSAB 4,20-4,50, Volkswagen 140

Kotimaisia: Capman 2,66, Kesko A 19,88, MerusPower 6,58, Nextim 4,20, Nordea 8,71-8,96, Remedy 25,55-28,95, Sampo 40,55, SieviCapital 1,27, Valmet 23,93, Wärtsilä 7,20.