Kesästä jouluisiin tunnelmiin- MARRASKUU

01.12.2023

Missä mennään, millä suunnitelmalla?

Väliraportti

Onkin vähän pidemmän jakson väliraportin paikka. Hiljaiselo blogin puolella on johtunut henkilökohtaisen elämän kiemuroista ja haasteista. Omaishoitajuuteni on katkolla, kun puolison ikävä onnettomuus ja muut iän tuomat vaivat ovat vaikeuttaneet hänen arjessa pärjäämistään siinä määrin, että minun apuni ei enää riitä. Tässä syksyn aikana omat energiat ja voimavarat ovat ehtyneet. Nyt juuri yritän jaksaa omaa arkeani eteenpäin. Aika näyttää miten asiat järjestyvät.

Korot ja vipu

Taloutta olen kaiken säädön keskellä pyrkinyt edelleen seuraamaan, pakkohan se on, kun tämä salkkujen hoito on työni ja toisaalta myös intohimoni. Positiivista virettä syksyn laskumarkkinaan tuo vihdoin se, että korkojen uskotaan nyt kääntyvän laskuun, kun inflaatiokin on näyttänyt talttumisen merkkejä. Vielä ei mitään suurta liikettä alaspäin kuitenkaan näy, paitsi tätä kirjoittaessa radiossa jo lausutaan, että nyt lainojen korotkin lähtevät laskuun. 

Korkotaulukkoa seurailen ajoittain Suomen pankin sivustolta. Onhan minullakin vipu ollut käytössä jo vuosia. Tämän vuoden korkomenot ovat luonnollisesti nousseet merkittävästi vs. 2022. Oma salkkulimiitti on sidottu 1kk:n euriboriin ja yrityksen luottotili 3 kk:n euriboriin. Taulukkoa kun katsoo, niin näyttää siltä, että 12kk korko on viime päivät ollut laskussa ja sitä vastoin lyhyemmät korot nousussa. 

Itseäni vähän lohduttaa se, että tulonhankkimiseen liittyvän lainan korot ovat 100% vähennyskelpoisia pääomatuloista, samoin yrityksen luottotilin korot ovat vähennyskelpoisia. Fakta on kuitenkin, että tämän vuoden vipukorkoni henikilökohtaisessa salkussa on liki nelinkertainen vs. 2022 korkomeno. Maksuun korkoerät tulevat 4 x vuoden aikana.

Pysy suunnitelmassa

Joko alkoi nousu? En vielä vedä lippua salkoon pörssinousun merkiksi, mutta positiivista vibaa on ollut ilmassa sitten lokakuun viimeisen viikon. Samaan aikaan uutisoidaan, että Suomi on taittumassa taantumaan ja jopa lamaan. USAkin on vielä jonkin asteinen kysymysmerkki. Omassa salkussa olevat ulkomaiset yhtiöt ovat ok, en lähde seikkailemaan tuntemattomille vesille tämän enempää. Seuranta vaatisi ihan älyttömästi perehtymistä ja aikaa. Suomalaisten analyytikoiden valmiiksi pureskeltuja lausuntoja on kiva ja helppo lukea, vaikka ei niitä kaikkia suosituksia ja varsinkaan ylioptimistisia ennusteita tarvitse suinkaan aina uskoa. 

Heinäkuun blogissa kirjoitin: "Sijoittajan taivaalla sitävastoin oli jo heinäkuussa tulosjulkistusten myötä tummia pilviä ja nyt näyttää siltä, että ei ihan heti ole tummat pilvet väistymässä." No, niinhän elo-, syys- ja lokakuukin, viimeisen viikon positiivisuudesta huolimatta, menivät kaikki miinusmerkkisinä aina edelliseen kuukauteen verraten. Ei siinä paljon iloon ollut aihetta. Sitkeästi kuitenkin yritin pysyä omassa suunnitelmassa ja pilkkiä omasta mielestäni hyviä yhtiöitä edulliseen hintaan toimialoilta, jotka olisivat hyvässä vedossa vielä 5-10 vuoden kuluttua. 

Ajoittaminen on vaikeata, mutta kyllä siihen itselläni aina pyhä pyrkimys on. Sen verran alhaalla käytiin syksyn mittaan, että ainakin minulle tuli tunne, että pitkässä juoksussa suunta tästä on ylös. Aika, kuten tiedossa, on sijoittajan paras ystävä. Voi tässä vielä muutama monttu ja mutka tulla matkaan ja siinähän sitten on taas oston paikkoja.

Syksyn toimet

Omat eläkepäiväni aloitin 1.elokuuta ja kun kassavirta ei mitenkään järin suuri eläkeläisillä ole, niin jotain pitää joskus myydä, jotta voi taas ostaa, hajauttaa ja tasata portfolion painotuksia.

Mitä olen myynyt/vähentänyt?

Kun katson YTD ajalta, niin eniten olen vähentänyt Konetta n. 50 k €, Nestettä n. 30 k €, samoin Sampoa n. 30 k € arvosta, viimeksi mainittua myin sekä hiukka ennen että jälkeen jakautumisen. Konetta vähentänyt koska Kiinan markkina on epävakaa (ollut jo pitkään) ja muualta saatavissa parempaa tuottoa (luulen). Kahta muuta vähentänyt koska paino on kasvanut suureksi ja mielestäni rahaa olisi viisasta tasata toisiin kohteisiin. 

Aina ei mene kuin Strömsössä! Tappioita olen ottanut osinkoyhtiönä hankkimastani Cityconista ja ruotsalaisesta Bicosta, joista jälkimmäisen myynnin ajoitus meni täysin vihkoon, kun se myynnistä seuraavana päivänä nousi vaivaiset 40% 🙈. Shit happens! Onneksi tässä ei isoista rahoista/positiosta ollut kyse. Bico on kyllä volatiilein yhtiö mitä olen ikinä omistanut!

Myös SSAB:t myin, minkä jälkeenpäin voin todeta olleen virheen. Vihreä teräs on SSAB:n uniikki tuote ja kysyntä varmaan kasvaa edelleen tulevaisuudessa. SSAB:llä, kuten monella muullakin yrityksellä oli muutosneuvottelut ja näkymät olivat sumeat, joten kuvittelin ennen uutta nousua olevan vielä laskun aika teräsmarkkinoilla ja ehtiväni sitten uudelleen mukaan. Olin väärässä.

Paitsi joskus voittojen kotiuttaminen tai että saisi tappioita vähennyksiin, niin yksi myyntien tavoite on ollut tasata kärkeä ja nostaa portfoliossa sijoilla 11-20 olevien yhtiöiden painoa. Tämän vuoden ostoslistalla ovat olleet MetsäBoard, CapMan, Valmet ja uusina Fortum ja Microsoft. Valmetin ja MetsäBoardin kanssa odotan rauhassa uutta noususuhdannetta. Valmet on heikosti plussalla ja MetsäBoard miinuksella. Tämä ei häiritse, ovat molemmat pitkässä salkussa. Lisännyt molempia n. 20 k € arvosta

CapMania olen jo alkuvuodesta lähtien lisännyt vähän jokaiseen salkkuun n. 20 k € arvosta uskoen yrityksen aiemmin ilmoittamaan suunnitelmaan maksaa kasvavaa osinkoa. Ajattelin hyvän osingon epävarmoina aikoina tuovan vakautta tuottoihin myös ensi vuonna. Vaan toisin kävi! Osinkopolitiikkaa korjattiin seurauksella, että ensi vuoden osinko laskee reippaasti ja niin lähti myös kurssi sijoittajien pettymysten siivittämänä laskuun. En ole nopea reagoimaan ja niinpä koko positio valahti kumulatiivisesti miinukselle. En nyt hätäile, kun toisaalta on kuulunut huhuja mahdollisesta yritysjärjestelystä, jonka seurauksia voi vain arvailla. Harmittaahan tämä, kun YDT kurssi valunut -21,4%. ja omistuskin on kumulatiivisesti -9%.

Mihin ovat rahat menneet?

Palasin kesäkuussa Fortumin omistajaksi, kun kurssi meni 12 euroon ja alle. Valtio haluaa osinkonsa, joten toivottavasti tämä ei petä. Ostanut Fortumia n. 36 k €:lla ja omistukset nyt +11%. Ihan bueno. Energian tarve ei häviä ja tuskin koskaan vähenee, muuttaa ehkä muotoaan ja siinäkin Fortum on mukana. Toivottavasti johdon sössimiset on nyt sössitty. Venäjäkin on nyt putsattu, eli puhtaalta pöydältä lähdetään kohti vuotta 2024.

Monet ulkomaiset teknot ovat hinnoiltaan karanneet, joten vain jotain pieniä lisäyksiä tehnyt sinne ja tänne. Eniten olen tämän vuoden aikana tammikuusta lähtien laittanut euroja Microsoftiin, kaiken kaikkiaan n. 35k€. Uskon, että tekoäly kannattelee yhtiötä vielä pitkään kuten monia muitakin teknoyhtiöitä. Omistus vielä varsin pieni, mutta jo +28%. 

Eniten ai-yhtiöistä on YTD kasvanut NVIDIA (+220%), sitä en ole tohtinut lisätä. Omistanut tätä 2,5 vuotta ja pidän toistaiseksi salkussa. Tästä pääsenkin kehaisemaan salkun #2 Wärtsilää, joka on mennyt vastavirtaan ja upean kehitystyön ja energiamurroksen myötä ollut +60 %:n kasvussa ja on salkun 🌟. Olen Wärreä omistanut vuodesta 2002 ja kestänyt sen kanssa ylä- ja alamäet. Kiitän osingoista matkan varrella, niitäkin on vuosien saatossa kertynyt.

Peter Seligsonin kesällä mainitsemaan Deutsche Bank:iin sijoitin myös himpun vajaa 20 k € ja se on kesästä noussut 18%, en valita.

Tarkkailu-/lisäyslistala: Nokian Renkaat ja YIT käänneyhtiöinä, mutta odottelen näiden kanssa vielä. TietoEvryä seuraan myös, mieli tekisi lisätä, kun onhan se halpa ja jos pystyy osinkoa maksamaan entiseen malliin, niin why not. Investor on myös vahvana listalla, vaan tähän mennessä muut ovat kiilanneet ohi. Ulkomaisista houkuttaisi lisätä alas lyötyä puhtaan energian yhtiötä ENPH:ta? Cityconin kanssa olen vähän ymmälläni, jos joku osaa sanoa siitä jotain viisasta, niin kuuntelen mieluusti?! 

Edit: Pakko lisätä, että myös StoraEnso on tarkkailussa ja uusi pieni positio jo avattu (muisti palaa pätkittäin).

Kun yhdestä tulee kaksi

Yksi syksyn merkittäviä pörssitapahtumia oli Sammon ja Mandatumin jakautuminen. Tämä oli pitkään tiedossa ja siitä syystä moni varmasti onkin istunut ahteri tiukasti Sampo-positioiden päällä, niin minäkin.

Sampo on edelleen kokonaisuuden suurin, joten Mandatumia tipahti mukavasti kolmeen salkkuun. Juuri muutama päivä sitten julkaistiin verottajan päätös jakosuhteesta ja niinpä excelit on laitettu laulamaan ja sen mukaisesti Sammon vanhat hankintahinnat päivitetty, samoin Mandatumin "saantohinnat" = hankintahinta. Omat Mandatumin keskihankintahinnat eri salkuissa ovat 2,37; 2,40; 2,78. Näiden jo saatujen päälle olen lisännyt Mantaa n. 30 k €:lla ja kukkaron kestäessä saatan edelleen lisätä. Sammosta tulleet myyntirahat on nyt siis hajautettu toiseen hyvään, luotettavaan, uskoakseni erinomaista osinkoa maksavaan ja vielä hyvin johdettuun yhtiöön. Saanto+oma panostus ovat nostaneet Mandatumin portfoliossa sijalle #15. Top 10:iin on vielä matkaa.

Yleisesti ottaen jakautumista kahdeksi yhtiöksi pidetään hyvänä asiana. Lisää kummassakin yhtiöstä fokusta olennaiseen ja strategia keskittyy perusbisnekseen, eikä rönsyile suuntaan jos toiseen.

Tuossa yllä oli avattu tiivistäen omassa mittakaavassani merkittävimmät myynnit ja ostot tähän asti . Voi olla jonkun mielestä pähkinöitä ja jonkun mielestä paljon, minulle kuitenkin merkittäviä summia ja yhtiöitä, joiden hankintaa olen harkinnut huolella.

Ruotsin/Pohjoismaiden valloitus?

Heikko kruunu on houkuttanut monia ja niin minuakin kesästä lähtien jolloin jo suunnittelin Ruotsiin hajauttamista, mutta eipä ole kovasti riittänyt panoksia lisätä Investoria. Ihan on lähtötelineissä tämä naapurimaamme pörssimarkkinan valloitusretkeni. Ei tosin vieläkään ole myöhäistä. Etenkin ruotsalaiset vientiyhtiöt hyötyvät heikosta kruunusta, kun talous taas elpyy. Naapurimaasta voi siis kilahtaa kivoja yllätyksiä, kun vaan tietää mitä ostaa! 

Ruotsin valloitukseen tarjoaisi myös Proprius varmaa asiantuntemustaan Skandinavian rahastollaan. Alkupanos on vaan itselleni suolaisen korkea. En 50 k € kassaa pidä juuri koskaan käteisenä tilillä. Aika nopeasti laitan myynneistä ja osingoista tulevat varat joko kiinni pörssiin tai muuten vaan elämisen kuluihin.

Kalastajien perinteikäs pikkujoulu pörssiklubilla

Parikymmentä iloista Kalastajaa kokoontui tänäkin vuonna Helsingin Pörssiklubille. Isäntänä toimi Antti ja emmännän virkaa toimitti allekirjoittanut.  Ritva edusti meitä Pörssiklubin puolesta, joten kaikki muodollisuudet täyttyivät. Robert oli tehnyt meille tänäkin vuonna super hyvän menun, eikä keittiö pettänyt ruokien valmistuksessa. 

Olihan meillä jälleen yhteisten asioiden äärellä niin mielenkiinoista ja hauskaa! Asiaa todellakin oli, Verneri piti meille perusteellisen katsauksen siitä, miten pörssi makaa. Esitys on jaettu myös videona, johon linkki tässä. Mika kertoi Propriuksen tarjonnasta ja vielä pisteenä iin päälle Aleksi valasi meille tekoälyn näkymistä julkishallinnossa ja sen vaikutuksista yhteiskuntaan. Illan ohjelman viimeisteli Viivin K-pop tanssikoulu, johon kaikki rohkeat kalastajat osallistuivat tanssimalla kipaleen I'm so HOT tahtiin! 

Olisimme niin vielä viihtyneet pyöreän pöydän ympärillä pidempäänkin, mutta piti henkilökunnan päästä nukkumaan. 

Tiistai-illan yöelämä on Hki Cityssä hiljaista, mutta Mikonkadun On the Rocks baari ei pettänyt tänäkään vuonna. Ensi vuoden pikkujoulu päivämäärä jo lyöty lukkoon ja varaus klubille tehty.

Suru-uutisia

Pörssimaailman yksi tunnetuimpia sijoittajalegendoja, Charlie Munger on kuollut.

Mungerin viisauksiin (lainauksia KL ja HS visio) on hyvä päättää tämä katsaus.

Tekoälystä: "Olen skeptinen tekoälyn ympärillä olevan hypen suhteen. Minusta vanhanaikainen äly toimii aika hyvin."

Markkinoiden sekoilusta: "Meillä on algoritmeja, jotka käyvät kauppaa toisten tietokoneiden kanssa. Ja ihmisiä, jotka ostavat osakkeita ilman mitään tietoa, ja heitä neuvomassa on ihmisiä, jotka tietävät vielä vähemmän. Tilanne on kertakaikkisen hullu... Kaikki tämä tekee tilanteen meille helpommaksi."

Varainhoidosta: "Jos rahastoyhtiöiden johtajat ovat riippumattomia, minä olen päätanssija Bolšoissa.

"Eräs tarina kuvaa, miksi meillä on niin idioottimaista varainhoitoa. Mies myi kalastusvälineitä, ja kysyin häneltä, "miksi ihmeessä syötit ovat violetteja ja vihreitä, nappaavatko kalat todella näihin". Myyjä vastasi: "En myy näitä kaloille." - 😂

Kryptoista: Kun puhutaan jostain niin kamalasta kuin kryptopaskasta, sanat eivät riitä. Häpeän maatani, kun niin monet ihmiset uskovat tällaiseen paskaan ja valtio sallii sen olemassaolon.

Rahankäytöstä: "On kolme asiaa, joihin fiksu ihminen voi menettää rahansa: viina, naiset ja velka.  - Myös Lotto/uhkapeli sanoisi allekirjoittanut.

Markkinataloudesta: "Kapitalismi ilman epäonnistumista on kuin uskonto ilman helvettiä."

Markkinoista (ja elämästä): "Jotkut luulevat, että ei ole ongelmia vain siksi, ettei ongelmia ole vielä ilmennyt. Jos hyppäät 42. kerroksen ikkunasta ja kaikki on hyvin 27. kerroksen kohdalla, se ei tarkoita, ettei sinulla olisi vakavaa ongelmaa."

Elämästä: "Jos minä pystyn olemaan optimisti, vaikka olen melkein kuollut, varmasti te muut pystytte elämään pienen inflaation kanssa."

Sijoittamisesta: "Joka kerta kun kuulet sanan EBITDA [käyttökate], voit vaihtaa sen tilalle "hevonp**ka-tuloksen."

"Ensimmäinen sääntö on, älä häviä. Toinen sääntö on, ettei unohda ensimmäistä sääntöä. "

"Unohda kaikki mitä tiedät kohtuullisen bisneksen ostamisesta ihmeellisillä hinnoilla. Osta sen sijaan ihmeellisiä liiketoimintoja kohtuuhinnoilla."  - Niin totta!

"Buffettin ja Mungerin ajatusmaailmassa yhtiöiden liiketoiminnat eivät ole keskenään samanlaisia. Sillä on paljon merkitystä mitä yhtiö itse asiassa tekee, millä toimialalla se toimii ja kuka yhtiötä johtaa"

"Munger on kuuluisa sijoitusten keskittämisestä äärimmilleen. Hän on sanonut, että ihmiselle riittää kolme hyvää osaketta. Kun häneltä kysyttiin, että kuinka hän uskaltaa sanoa tällä tavalla?"

Sijoittajakonkari vastasi hymy suupielessä: "Menestys riippuu siitä, mitkä ne kolme osaketta ovat. Sijoitustyyli toimii ainoastaan, kun tietää mitä tekee."

                  - Voi olla, että riittää yksikin, kun se on esim. Berkshire & Hathaway (allekirjoittaneen oma lisäys).

Lämmintä joulun odotusta kaikille! 

Tehdään hyviä päätöksiä ja ollaan kilttejä toisillemme ❤️!