KONE, pohdinnasta toimintaan?

04.09.2022

Ostaa, vähentää vai pitää, tässä mietin...

Lykännyt tätä päätöksen tekoa aivan liian pitkään! Takaraivossa tämä kysymys on pyörinyt jo siitä lähtien kun Kiinan asuntorakentamisessa ja kiinteistömarkkinoilla alkoi rytistä.

Koneen business 2022

En ryhdy tekemään analyytikoiden työtä, vaan lukuja ja raportteja kun katson, niin mielestäni yhtiönä Koneen riski on matala, mutta busineksen näkövinkkelistä Kiinassa lepää ilman muuta sen suurin riski. 

Tässä H1tulosraportti linkkinä, jos yhtiön luvut kiinnostavat tarkemmin.

Samaisesta raportista toimitusjohtaja Henrik Ehrnroothin katsaus alla.

Ulkoministeriön sivulta 30.8. viimeisin päivitys: "Kiina noudattaa tiukkaa nollapolitiikkaa koronapandemian suhteen. Tilanne ja rajoitukset saattavat muuttua äkillisesti ja ennalta arvaamattomasti. Yksittäisiä alueita on asetettu sulkuun ympäri maata." 

Kiinassa ei siis vieläkään ole näköpiirissä merkittävää muutosta COVID- rajoitteiden purkamiseksi. Nopeaa elpymistä Koneen businekselle Kiinassa ei tämän perusteella ole ihan heti odotettavissa.

Omien osakkeiden taustaa

 • Omistamme Konetta kolmessa eri salkussa
 • Nykyisistä omistuksista vanhimmat ovat vuodelta 2008
 • 15 vuoden aikana osinkoja on kertynyt yht. n. 78 k€
 • Paino pörssiosakkeissa 8,1%, osinko nykykurssilla 5 %
 • Kaksi splittiä on osunut näihin vuosiin
 • Kurssimuutos YTD -39,7% ja 1v -42,8%
 • Kokonaisuudessa Koneen osakkeet ovat kumulatiivisesti +127%

Kokosin alle salkkukohtaiset tiedot omaa pohdintaa selkeyttämään. 

Salkku 1.

 • nykyiset omistukset vuodesta 2008
 • plussalla 254%, paino 13,3%
 • tämän vuoden osinko sijoitetulle pääomalle 27,5%
 • osinkoja vuosien saatossa netto n. 29 k€, keskimäärin 1.933 €/vuosi, 161€/kk

Salkku 2. (oy)

 • nykyiset omistukset vuodesta 2008
 • plussalla 440 %, paino 13,9%
 • tämän vuoden osinko sijoitetulle pääomalle 17,7%
 • osinkoja vuosien saatossa brutto n. 39 k€, keskimäärin 2.600 €/vuosi, 216€/kk

Salkku 3.

 • nykyiset omistukset ovat tuoreimmat, vuodesta 2014
 • plussalla 5,7%, paino 4,3%
 • tämän vuoden osinko sijoitetulle pääomalle 5,3%
 • osinkoja vuosien saatossa netto n. 10.600 €, keskimääriin 1.325 €/vuosi, 110€/kk

Huomioitavaa

Kiinariski on reilun parin vuoden sisällä merkittävästi kasvanut, eikä ongelmiin näytä siellä ihan heti ratkaisua löytyvän, mikäli ulkoministeriön COVID rajoitetiedot pitävät paikkansa. 

Muitakin kysymyksiä on useita, kuten mikä tulee jatkossa olemaan osinko, mitä Koneen johto tekee suurehkolla kassalla, onko investointikohteita, mistä uutta kasvua ja mitä ovat kasvun mahdolliset ajurit? 

Voihan olla, kun tästä tämän yhden salkun tyhjennän, niin KONE tiedottaa jostain markkinat mullistavasta uutuudesta tai yrityskaupasta tjmv.! Toisaalta näitä uutisia olen nyt odotellut kohta pari vuotta! Hinta on edelleen P/E ja p/b -luvuilla katsottuna kalliin puoleinen. 

Nyt siis päätymässä myymään salkun 3. Koneen osakkeet. Se on plussalla, mutta tuoreimmat ostot pahasti pakkasella. Vaikka kurssi nyt alhaisimmillaan moneen vuoteen, en näe syitä lisätä, koska mikään ei indikoi tällä hetkellä, että Koneen tilanne Kiinassa lähitulevaisuudessa muuttuisi positiivisempaan suuntaan. Hintoja nostetaan, mutta kustannuspaineet ovat kovat ja kannattavuuslukujen pysyminen saati parantaminen lienee haastavaa. Toki kaikilla teollisuuden aloilla samat haasteet.

Yksi syy omistuksista osan myyntiin on myös se, että haluan sijoittaa rahaa toisaalle ja tasapainottaa painotuksia.

Viime blogi-kirjoituksessani totesin Fortumin yhteydessä, että harvoin, jos koskaan teen mitään suuria exittejä kerralla. Fortumin suhteen Venäjä (sota) sotki markkinan niin totaalisesti, että olisi heti tai vähintään parin kuukauden sisällä pitänyt älytä myydä kaikki. Vaan todellisuus Fortumin tilasta alkoi lopullisesti selkiytyä vasta alkukesästä. Kun yhtiön tilanne muuttuu noin radikaalista, on kyllä syytä viimeistään toimia.

Koneen tilanne on yrityksenä polkenut paikoillaan pitkään. Olen kuitenkin luottanut, että johto "keksii jotain" päästäkseen takaisin kasvuun, mutta Kiina on jarruttanut ja jarruttanee jatkossakin kehitystä. 

Sitten kummastellut, että johto on tämän vuoden aikana ostanut omia osakkeitaan aivan "sikana" (=johto luottaa yhtiöön), joten sekin on mietityttänyt ja pitkittänyt omaa päätöksen tekoa. Odotin, että olisiko jotain uutista ollut tulossa, vaan ei kuulu mitään...

Ostoslistalla/tutkassa

Nyt kun päätynyt vähentämään Koneen painoa niin suunnitelmissa on luonnollisesti sijoittaa rahoja jollain aikavälillä takaisin pörssiin. Ostoslistalla/tutkassa ovat nyt mm. UPM, Orion, CapMan ja myös ulkomaiset digi/ai -yhtiöt. Joku kasvuyhtiökin (salkuissa nyt mm. Merus Power, Nexitime ja Remedy) tulee harkintaan. Näihin teen tämän vuoden aikana ehkä lisäyksiä tai sitten en ja jos, niin tämän vuoden puolella vain pienissä erissä.

Digi/ai -yhtiöihin liittyen viime viikolla USA yllätti asettamalla yrityksille myyntirajoitteita Kiinan ja Venäjän suuntaan. Katselen näiden rajoitteiden vaikutuksia nyt vähän aikaa ja muutoinkin odotan, että talouspolitiikka tasoittuu ja eletään korkojen noston ja ehkä vielä lokakuun Q3 tuloskauden yli. Omat digi-/ai yhtiöiden ulkomaiset suosikit ovat AMD, AMSL, NVIDia ja Alphabet. Näitä on varmasti satoja muitakin, vaan pitää osua vaan pariin oikeaan (W.Buffet).

Pörssikurssit ennakoivat about 6kk tulevaa, joten uskoisin, että loppuvuodesta voisi jo olla oston aika? Tämä vain oma veikkaus. 

Olipa hyvä vihdoin "pohtia ääneen" tämä Kone-omistus ja potkaista itseäni sen suhteen toimintaan! Parempi myöhään kuin ei milloinkaan. Jatkossa yritän tehdä viisaita valintoja uudelleen allokaatioiden suhteen ja jälleen vain aika näyttää onnistunko. Katson asioita pidemmällä perspektiivillä. Kahden, kolmen vuoden kuluttua voinee arvioida, miten tässä kävi.

Riski?

Sinällään Koneen riski täällä hetkellä arvioitu matalaksi (Inderes), joten kahden muun salkun omistukset pidän ja toteutan niiden kanssa vanhaa viisautta "Let the profits run".

Enemmän riskiä liittyy ehkä siihen miten onnistun uusissa sijoituksissa. Tätä kun mietin, niin yritän välttää hype-yhtiöitä, suuria perusteettomia lupauksia ja äkkinäisiä treidaus- tai vekslausliikkeitä. Eivät vaan sovi omaan strategiaan.

Nyt on S3.:n suhteen toimittava ja myytävä Koneen osakkeet, kun tämän kerran mustaa valkoiselle kirjoitin!

Tehkää hyviä päätöksiä ja nauttikaa syksyisen metsän sieni- ja marjaosingoista!