KUN VERI VIRTAA KADUILLA... silloin pitää toimia

26.02.2022

Elämme vaikeita ja surullisia aikoja

Sijoitusmaailmassa "kun veri virtaa kaduilla", on tuttu sanonta, joka hyvin pitkään on ollut lähinnä symbolinen ilmaus esim. yllättävästä kauppapoliittisesta tapahtumasta, luonnon katastrofista, suuronnettomuudesta tai jostain äkillisesti puhjenneesta pandemiasta johtuvalle kurssisyöksylle (sijoittajien paniikkireaktio "myy, myy") ja sitä seuraavalle ostonpaikalle. Toki em. katastrofeiksi luokiteltaviin tapahtumiin liittyy vakavia inhimillisiä tragedioita ja faktisesti veri on voinut silloinkin virrata, mutta ei niin, että joku olisi tämän verenvuodatuksen harkiten suunnitellut.

Venäjän konkreettinen ja ilmeisen pitkään suunniteltu hyökkäys 24.2. Ukrainaan järkytti koko maailmaa. Nyt kun veri oikeasti virtaa kaduilla on olo enemmän epätodellinen kuin koskaan! Itse kuuluin niihin, jotka sinisilmäisesti uskoivat hyvään tahtoon ratkaista konflikti ja todellinen sodan uhka diplomaattisin keinoin.

Aina voi jälkiviisastella, että olisihan pitänyt tajuta historian toistavan itseään. Hullut johtajat, kuten Hitler, Stalin ja Pol Pot ovat saaneet seuraajan Putinista, jonka "hullun miehen strategia" pitää sisällään täysin irrationaalista, julmaa ja arvaamatonta toimintaa!

Luonnollisesti inhimillisyys minussa tuo esiin voimakkaan tunneskaalan vihan, huolen, ahdistuksen ja turhautumisenkin. Mitä yksittäinen ihminen voi tässä tilanteessa tehdä? Osoittaa ainakin henkisesti tukensa ja solidaarisuutensa Ukrainan kansalle vaikkapa somen välityksellä tai mielenosoituksiin osallistumalla, mutta eihän tämä tietenkään riitä! Hyväntekeväisyys lienee yksi mahdollisuus, muuta konkreettista omaa apua en tähän hätään keksi.

Sanon EI Venäjä sijoituksille!

Koska tämä on sijoittamiseen liittyvä blogi, katson asiaa myös sijoitusperspektiivistä, niin vaikealta kuin se tuntuukin tässä tilanteessa. Sen verran oma veri kuohahti, että päätin välittömästi olla sijoittamatta ikinä Putinin Venäjään! En halua tukea diktatuurivaltiota millään tavalla. Vaikka Venäjän pörssi on romahtanut ja myös sinne sijoittavien rahastojen arvoista on haihtunut about 50%, en edes harkitse V-rahastoihin, saati suoriin Venäläisiin yhtiöihin sijoittamista, piste. Tämä voi jonkun mielestä olla idioottimainen antisijoituspäätös (keksin tämän sanan juuri) ja niin varmaan rahan ansainnan kannalta katsoen onkin. Itse saan tästä päätöksestäni sijoittajana kuitenkin mielenrauhan. Sijoittajan työhön toki kuuluu hyödyntää kurssilaskut ja niin teen minäkin, mutta en rahankiilto silmissä hinnalla millä hyvänsä.

Venäjä antipatiassani ei myymään tarvinnut ryhtyä, koska Venäjällä ei ole omia sijoituksia lainkaan. Nykyisistä omistuksista vain Fortumiin ja Nesteesen on liittynyt poliittinen venäjäriski ja konktreettinen kytkös. Jälkimmäiseen pienempi kuin ensin mainittuun. Molempien kurssit ovat tulleet YTD alas, Fortum liki 28% ja Neste n. 20%. Pitkään salkkuun näissä voi hyvin olla jo oston/lisäyksen paikka. Omissa salkuissa Fortum on vanhastaan niin isolla painolla, että en näe tarvetta lisätä. Nesteen lisäykset aloitin pienissä erissä jo ennen tätä sota-kriisiä, joten en ole sen suhteen pohjaonginnassa onnistunut tälläkään kertaa. Mikäli Nesteen halvan (halvemman kuin Brent) Urals-raakaöljyn tuonti Venäjältä katkeaa, on sillä jotain vaikutusta kustannuksiin ja marginaaleihin. Tämän osuus ei liene kovin merkittävä Nesteen bisnesten kokonaisuudessa, joten en hirveän huolissani tästä ole.

Petri Gostowski KL:ssä 25.2.

"Pitää muistaa, että Nesteen liiketoiminta on marginaalipeliä. Jos raakaöljyn hinta nousee, Nesteen kannalta merkityksellistä on se, kuinka sen lopputuotteiden hinnat heijastelevat raaka-aineen hinnannousua", Gostowski sanoo.

Toisin sanoen raaka-aineen hinnannousu ei Gostowskin mukaan siis suoraan heikennä tulosta, jos se heijastuu lopputuotteen hintaan. Kuten bensapumpulla käyvät hyvin tietävät, bensiinin ja dieselin hinnat elävät. Sitä kautta myös Nesteen marginaali elää.

https://www.kauppalehti.fi/uutiset/sota-voi-iskea-nesteen-viivan-alle-kahdella-tavalla-aika-nayttaa-mika-vaikutus-on/dd6ae025-6057-49cb-9871-47b9479d94cc

Fortum

Edit. vielä lisään tähän Fortumin  riskeihin liittyen otteen KL:stä: 

Alasuuntaisten riskien lista on karua luettavaa.

Nordea katsoo alasuuntaisiksi riskeiksi muun muassa, että rahasiirrot Venäjän ja Euroopan välillä katkeavat, kaasun toimitussopimukset Gazpromin ja Uniperin välillä loppuvat, Nord Stream 2 -projekti kaatuu ja rupla heikkenee suhteessa euroon.

Fortumin tytäryhtiö Uniper on yksi kaasuputki Nord Stream 2:n rahoittajista.

Nordean mukaan positiivista Fortumille voi olla esimerkiksi se, että Nord Poolin spot-hinnat pysyvät korkeina.

"Arvioimme, että Venäjään liittyvät riskit voivat ohjata osakkeen hintaa enemmän kuin korkeat sähkön hinnat Euroopassa", kirjoittaa Nordea.

Omat omistukset Fortumissa ovat kohtuullisen suuret. Vähensin Fortumia jo viime vuoden puolella ja nyt vähän myöhästyin lisä myynneissä. Keskiostohinta on alle 14€, joten ei syytä paniikkiin. Istun näiden kanssa nyt läpi tämän kriisin ja olen tyytyväinen osinkoon.

Lännen asettamat pakotteet tulevat vielä vaikeuttamaan Venäjän taloutta. Minun on vaikea arvioida miten pitkäaikaisia ja suuria pakotteiden vaikutukset tulevat olemaan, en ole tässä millään muotoa asiantuntija, vaan seurailen mediaa ja yritän ymmärtää. Valitettavasti pakotteet ampuvat myös pakotteiden tekijöiden omaan jalkaan ja tietenkin Venäjä asettaa myös omia vastapakotteitaan.

Working dinner

Pidimme eilen pe-iltana pienimuotoisen kalastajien "working dinnerin", jonka pääasiallinen aihe oli Venäjä-Ukrainan sota. Jari, pitkäaikaisena historian ja sotastrategioiden harrastajana piti meille kiinnostuneille kuulijoille, mielettömän mielenkiintoisen katsauksen! Pohdiskelimme näitä asioita myöhään yöhön, mikä kertonee osaltamme todellisesta huolesta. Miten tämä tilanne etenee, on kuitenkin mahdotonta sanoa täsmällisesti. Ukrainalaiset ovat onnistuneet hidastamaan ja torjumaankin pahinta ja vieläpä yksin, ilman Euroopan tai jenkkien konkreettista sotilaallista apua. Nyt on jälleen tarjottu kättä sovitteluun. Hyvin skeptinen olen sen onnistumisen suhteen. Syntyykö ns. "jäätynyt tilanne", onko tässä sodassa voittajaa?

Putiniin, en enää luota pätkääkään. Valehtelijan kanssa on mahdotonta elää, ikinä ei tiedä missä mennään! Putin on toiminnallaan todistanut vanhan hokeman enemmän kuin todeksi. Ryssä on ryssä, vaikka voissa paistaisi!

Putinin narsistiseen luonteeseen kuuluu totaalinen empatian puute, häntä ei pennin vertaa kiinnosta edes miten omalla kansalla menee (ei ole koskaan kiinnostanut) eikä kuulemma myöskään pörssikurssien liikkeet häntä hetkauta. Tällä kaikella voi olla tuhoisat seuraukset Venäjälle ja myös venäläisille Venäjällä! Niin surullista! Nouseeko kansa Putinia vastaan vai jatkuuko pelolla hallitsevan valta ja mahti?

Talouspoliittiset toimet saattavat jälleen muuttua.

Taloudellisesti kaikki häviävät. Venäjä häviää, mutta myös Eurooppa ja Eurooppa ehkä jopa enemmän kuin USA?

Lainaus KL:stä 25.2. "Sodan aiheuttama raaka-aineiden raju hinnannousu voi kiihdyttää inflaatiota entisestään, mikä pakottaisi keskuspankkeja koronnostoihin. Toisaalta raaka-aineiden ja etenkin öljyn huima hinnan nousu hidastaa usein talouskasvua. Heikko talouskasvu ja korkea inflaatio on talouden kannalta huono yhdistelmä, minkä takia Fed joutunee jatkamaan löysempää rahapolitiikkaa."

Korkoja ei siis ehkä nostetakaan siinä tahdissa kuin on ennakoitu? Hinnat kallistuvat, elämisen kustannukset nousevat, inflaatio kiihtyy. Onko meillä Euroopassa edessä lamavuosi, ainakin mitä todennäköisimmin hitaamman kasvun vuosi. Miten tähän voisi varautua? Itse olen vuoden alusta alkaen pikkuhiljaa kääntänyt osakesalkkuja pienin askelin vakaampiin yhtiöihin. Lisäyksiä olen tehnyt hyviin osingonmaksajiin, vaikka useiden kasvuyhtiöiden suuret pudotukset ovat jo saaneet monet niistäkin näyttämään houkuttelevilta ostokohteilta. Itse olen kuitenkin karsinut muutamia kasvuyhtiöitä ajatuksella, niiden aika tulee vielä, nyt varmistelen osinkoja.

Paljon on kysymyksiä ja vähän vastauksia. Näitä on hyvä itse kunkin pohtia. Yksi on varmaa, osakemarkkinoilla on edelleen luvassa turbulenssia. Pitää vain päättää mitä itse haluaa siellä painottaa. Sijoitusmielessä otan aika rauhallisesti, kurssiheilunta tämmöisessä tilanteessa kuuluu asiaan. Pidemmällä aikajaksolla merkitystä on koko talouden suunnalla ja siihen vaikuttaa enemmän inflaatio ja keskuspankkien talouspoliittiset ratkaisut.

Sydämestäni toivon Ukrainaan rauhaa ja että suuremmilta inhimillisiltä katastrofeilta ja verenvuodatukselta siellä vältyttäisiin! Toivon myös suurvaltajohtajilta, EU:lta ja kansainväliseltä yhteisöltä vähemmän puheita ja enemmän tekoja Ukrainan tukemiseksi!

Ukraina tarvitsee tukemme! Nyt on aika toimia!

Lahjoita Ukraina-apuun

MobilePaylla numeroon 46003

Verkkopankissa

Fida International ry
IBAN-tilinumero: FI41 228 718 0000 5256
BIC/SWIFT: NDEAFIHH

Viitenumero: 570077

Lahjoita tekstiviestillä katastrofiapuun 10 €
Lähetä viesti fida10 numeroon 16155.
Palvelun tuottaa Arena Interactive.

Terve Ukraina! Kunnias soikoon,
Huutona huomenen valkenevan!
Voimasi, lempesi leimaus voikoon
vaatia, laatia maan vapahan!
Uljas Ukraina! Nyt älä horju!
Kerran se koittaa kansojen koi.
Tyynenä, vankkana vaarasi torju,
tai jos on tarpehen, niin salamoi!

-Eino Leino-