LOKAKUU All in

31.10.2021

Ollakko vai eikö olla "all in"

Olen juuri nyt enemmän kuin 'alla in', kaikki vipukin on käytössä ja onhan se tässä markkinatilanteessa vähän huolestuttavaa. Uskon, että loppuvuodesta tulee, jos ei koko markkinan laskua, niin yksittäiset yhtiöt kyllä heiluvat voimakkaastikin. Kun sijoituksilla jo osin elelee, niin pitää miettiä myös myyntejä ja muutenkin kyllä harmittaisi, jos kassassa ei olisi yhtään rahaa mahdollisten dippien hyödyntämiseen tai pitäisi johonkin isompaan kustannukseen tehdä "pakkomyyntejä". 

En mitään romahdusta ennustele, vaan normaalia kausiluonteista korjausta

Kuu alkoi tosin mukavasti ja ainakin puoleen väliin asti pörssi ollut nousujohteinen. Tokko kuitenkaan saan syyskuun laskua kirittyä umpeen. Syyskuun lasku oli hyvä muistutus, että kaikki voi kääntyä perin nopeasti huonompaan. Kyllähän se kurjalta tuntuu, kun omistuksista sulaa laskennallisesti reilut 200k€ parissa viikossa.

Varovainen kun olen ja tiedostan, että vielä on auton laskuja maksettava, niin otin suunnitellusti rahaa irti Sammosta, joka vihdoin ylitti 2017 vuoden ATH hintansa. Tuolloin olin avannut Sampo position kolmanteen salkkuun kalliilla, eli nyt oli hyvä vähentää niistä eristä omat pois. Koska uskon, että nähdään vielä laskumarkkinaa, niin hajauttamalla myös myyntejä, yritän välttää tilannetta, että olisi pakko myydä hinnalla millä hyvänsä. Nyt sain sen mitä vähintään halusin ja vähän enemmänkin. Marraskuun autovelan lyhennys on hoidossa ja lomamatkakin maksettu.

Listatumisannit

Merkitsin Inderesiä kolmeen eri salkkuun, mutta en ehtinyt kaupankäynnin alkamispäivänä lisäämään ja ehkä hyvä niin. En myöskään ehtinyt myymään, kun olihan +100% ihan törkeä ylilyönti. Yrtin myydä vasta kun hinta jo kääntyi laskuun, joten jäivät osakkeet kätöseen. Pieniä oli annista saadut osakemäärät, joten yöunia en tämänkään takia menetä. Opetus lienee, että liiallinen ahneus voi viedä hyvät voitot!

Lifline SPACa sitten jo ensimmäisenä kauppapäivänä lisäilinkin laskevaan kurssiin. Aina ei kannatta hosua ja lyödä kaikkea kerralla kiinni. Mielenkiintoista seurata mitä tämän yhtiön liikkeet tulevat jatkossa olemaan. Uusi ala minulle. Positiivisena näen myös sen, että listautui heti päälistalle.

Koska epävarmuus jäytää takaraivoissa...

Pohdin tässä hetkessä vähän tarkemmin mitä haluan tulevaisuudessa omistaa. Niinpä tein itselleni "dippi-ostoslistan":

Ulkomaisista kalastelen ASML ja NVIDIA ja kotimaisista kalastuslistallani ovat ainakin UPM, Valmet ja Merus Power. Missä aikataulussa, vaikea sanoa.

Koska elän/elämme osin sijoitusvaroilla ja laskut pitää maksaa, niin myydäkin täytyy. Lisäksi tulee aina haalittua jotain mm. IPO:sta ajatuksella, että tästä otan lyhyellä aikavälillä pienet voitot kotiin, mutta yllättäen niitä jääkin pieninä riveinä "roikkumaan" eri salkkuihin. Ärsyttävää kun en saa aikaiseksi myydä!

Vähennys-/poisto-listalla

Ulkomaisista: Aurora (edelleen), Intel, Volkswagen ja Cl. Energy ETF, ehkä myös BICO (vaikea seurattava). Kotimaisista: Outokumpu (pikkuhiljaa voittoja kotiin ja sijoituksia uusiin kohteisiin), Puuilo (ei jaksa roikottaa pieniä rivejä), ehkä myös loputkin Vaisalasta heitän yli laidan ja Nokia (?).

Vaikkakin Nokia näyttäisi tehneen jo onnistuneen käänteen ja tulevaisuus on valoisampi kuin aikoihin, niin mietin, että parempiakin digi-yhtiöitä ja sijoituskohteita rahalle on. Ehkä otan siitä voitot kotiin, ehkä en. Harvoin heitän myynneissä kaikkea kerralla yli laidan.

Ota voitot hitaasti, on hyvä motto, josta aika ajoin muistutan itseäni.

Nyt kun nämäkin on kirjattu, niin toivottavasti oma fokus pysyy niissä yhtiöissä mitä haluan oikeasti salkuissa pitää pitkään. Voinkin lähteä hyvillä mielin pariksi viikoksi nauttimaan auringosta, ystävistä ja tenniksestä.

LOKAKUUN LOPUN päivitys aurinkoisesta Meloneraksesta 30.10.

"Raskastahan" tämä lomailu on kesken kiireisimmän tulosviikon! Loppukuuta kohden kurssit laskivat hyvistä Q3 osareista huolimatta. KONE dippasi sen verran, että olihan sitä pakko pikkiriikkisen lisätä. CapMania myös lisäsin, yhtiön tila näyttää vakaalta ja kaikenlaista uuttakin tulossa, plus lupaavat edelleen kasvavaa osinkoa. Tavoitehintaakin analyytikot ovat hilanneet ylöspäin, eli nousuvaraa näyttäisi olevan. Kyllä näin osin sijoituksilla elävälle osingot kelpaavat. Tavoitteena edelleen osinkovirran kasvattaminen.

Syyskuuhun nähden lokakuun kokonaisuuden arvonmuutos oli positiivinen, vaan ei paikannut vielä syyskuun laskua elokuuhun nähden. YTD arvonmuutos on kuitenkin riittävän hyvä, joten mikäli näin mennään loppuvuosi, niin voin olla hyvin tyytyväinen.

Uusia yhtiöitä listautumisista tuli Inderes ja Lifeline SPAC ja ne ovat vielä loppukuussakin salkussa. Suunnitellusti poistin Intelin ja samoin vähensin Gl Cl Enery-etfää ja kuten tavallista, sehän lähti heti nousuun. 

Rahallisesti myyntejä oli enemmän kuin ostoja. Mielenkiintoisia listautumisia tulossa, joten pieni kassa piti niitä varten kerätä. Käytännössä vipu huomioiden olen edelleen "all in".

Kaikki hyvin tällää auringon alla!

Myynnit: Sampo 45,60-46,10, Outokumpu 5,60, Intel 50,40, Gl Cl Energy ETF 11,90

Ostot: Inderes 25*, Lifeline SPAC 10* 10-11,50, Nordea 10,90, UPM 31,02-30,98, Kone 55,94, CapMan 2,94. *listautumisanti