MAALISKUU - Mikä on suunta ja mikä sen määrää?

31.03.2022

Sota jatkuu, unohdammeko sen aivan liian helposti!?

Sotaotsikot uutisten ykköspaikalla ovat väistyneet. Toki raportteja tulee päivittäin, mutta lehtien uutisointi on selvästi vaimentunut. Ihmisten auttamishalu onneksi jatkuu ja paljon onkin tehty hienoa työtä myös täällä kotimaan päässä ukrainalaisten pakolaisten kotouttamiseksi, vaikka vain tilapäisesti.

Eniten koskettaa viattomien uhrien, kaikkien siviilien ja ennen kaikkea lasten kärsimykset. Pelastakaa lapset -järjestöä olen itse tukenut, tekevät kaikkialla maailmassa uskomattoman hienoa työtä sodan jaloissa elävien, sotaan täysin syyttömien lasten hyväksi!

Rauhanneuvotteluita on käyty Venäjä-Ukraina akselilla lähes viikottain ja tihenevään tahtiin. Toivottavasti päästään hyvään tai edes siedettävään lopputulokseen. Pörssikurssien suunta on maaliskuun alun ma 7.3. syvimmästä kuopasta ollut ylöspäin, toki kuoppaisesti. Nyt sodan vaikutusten sijaan alaa valtaa taantuman pelko, luvassa siis hidasta ja pientä kasvua, jos sitäkään.

Suomalaisista yhtiöistä sodan vaikutukset iskivät kovaa Fortumiin ja ehkä sitäkin kovempaa Nokian Renkaisiin. Yhtiön julkisessa lynkkauksessa eri sijoituspalstojen sivustoilla oli selkeä ylilyönnin maku. NRK oli rakentanut tuotantolaitoksensa Venäjälle ja toimintansa siellä oli erittäin kannattavaa. Maariski (poliittinen riski) toteutui nyt mitä karmaisevammalla tavalla. Kuka tämmöistä olisi osannut ennustaa, ei kukaan. Kyllä yhtiö sieltä perääntyy hyvässä järjestyksessä tavalla tai toisella, joskin informaatio tästä olisi voinut tulla hiukan nopeammin. Sijoittajat ovat kärsimätöntä sakkia ja tästä aiheutunut mainehaitta NRK:lle oli ilmeinen. En omista NRK:ta, mutta toivon tietenkin, että yhtiö selviytyy haasteista!

Lesson learned!

Maariskiä ja siitä kärsiviä yhtiötä, muitakin kuin Fortumia ja Nokian Renkaita, on käsitelty niin paljon, että en edes yritä tähän niitä kerrata. Venäjä, mitä suurimmalla todennäköisyydellä kärsii itseaiheutetusti suurimmat taloudelliset tappiot tästä sodasta!

Vaikka sota päättyisi, niin uskoakseni taloussota Venäjä vs. muu maailma tulee jatkumaan molemminpuolisten erilaisten pakotteiden muodossa vielä pitkään. Yksi iso kysymys on uskaltaako länsi antaa Venäjän kaatua, koska sen seuraukset voivat olla hurjat ja vaikutuksia voi vain arvailla.

Läksyt on luettu, toivottavasti myös opittu! Summa summarum lienee, että mennään mahdollisesti yli kokonaisen sukupolven ennen kuin kukaan sijoittaja, mikään yritys tai mikään maa ikinä enää investoi Venäjälle, saati laskee tuloksen tekoa Venäjän viennin tai sieltä tuonnin varaan! Having said that, kyynisesti todettava, että aina löytyy joku hullu ja onhan Venäjällä Kiina, jossa opportunisteja riittää. 

Vielä editoin tähän, että en usko Suomen ja Venäjän välisen kaupan kokonaan kuolevan. Moni vetäytyy nyt ja paluuta ei varmasti ole samassa mittakaavassa kukaan suunnittelemassa. Pitkällä aikavälillä voi Venäjän markkina kuitenkin olla monelle yrittäjälle liian lähellä ja liian iso suljettavaksi kokonaan pois.  

Ei syytä paniikkiin

Sijoittajana on pitänyt olla pää kylmänä ja tarkkana. Yleisen sentimentin ja pesuveden mukana on mennyt moni hyväkin yhtiö mäkeen

Fortumin reipasta vähennystä (yli 50%) lukuun ottamatta olen pääsääntöisesti ollut ostolinjalla, kuten edellisestä blogitekstistä "TOIMINTAA" kävi jo ilmi. Jotain pieniä, viime vuoden puolella listattuja positioita karsin jo alkuvuodesta, joten nyt joutunut pohtimaan miten niistä ja Fortumista maaliskuussa irrottamani rahat sijoitan uudelleen.

Olen edelleen pitäytynyt alkuvuoden suunnitelmassani ja pyrkinyt kasvattamaan finanssisektoria ja myös ulkomaisia omistuksia, mutta toki ottanut vaarin myös esim. Wärren, Metso-Outotecin ja Valmetin notkahduksista. Liian aikaisinko, ei voi tietä! 

Uskon, että vuoristorata jatkuu, ellei sitten peräti taantuma laske kursseja vähän pidemmäksi ajanjaksoksi. Muistutan itseäni, että aika on sijoittajan paras ystävä. Pitkällä aikavälillä, tästä 3-5 vuotta, ollaan taas uusissa korkeuksissa.

Huomioita omasta salkkukokonaisuudesta

No heti alkuun todettava, että edelleenhän se on YTD punaisella, eikä kovin helposti sitä korjaa, koska Top 10:ssä Kone, Wärtsilä ja Fortum ovat laskeneet niin hurjasti.  

Aiemman ykkössijoituksemme Koneen kurssi ei ole toipunut. Liekö komponenttipula luonut epävarmuutta ja materiaalien ja raaka-aineiden kallistuminen vaikuttaneet hissienkin tuotantoon? Toisaalta palveluliiketoiminnan luulisi tuovan vakautta. Ainakin Herliinit tuntuvat uskovan yhtiöönsä, sen verran poikkeuksellisen massiiviset ovat olleet omat ostonsa alkuvuoden aikana. Heidän peesissä tein pienen lisäyksen minäkin.

Myös Wärtsilän lasku hämmentää. YTD liki 33% lasku tuntuu ylilyönniltä varsinkaan, kun ei ole mitään erikoisia uutisia osunut silmiin. Olenkin ollut lisäyslinjalla tämän suhteen, vaikka ehkä moneen kertaan vannonut, että tätä on jo tarpeeksi.

Sampoa olen ylipainottanut ja samoin pikkuhiljaa nostanut Nordean ja CapManin painoja. TOP 10:ssä Fortum tipahti myyntien ja tietysti kurssilaskunkin vaikutuksesta kolmossijalta kymmenenneksi ja Neste nousi Koneen ohi kakkoseksi. Kone on jo aikoja sitten luovuttanut ykkössijan Sammolle.

Ulkomaisten omistusten paino kasvaa pikkuhiljaa. Viime vuoden lopussa paino oli 13,1% ja nyt 15,5% (+2,4%/3kk). Tavoite voisi olla vuoden loppuun mennessä 20%. Ulkomaisissa sijoituksissa uskon autojen sähköistymiseen vauhdilla. Mersu ja VW omia valintojani. Komponettipula niitäkin vaivaa, uusien autojen toimitusajat vain pitenevät. Bensan ja dieselin kallistuminen pelästytti kuitenkin monet ja tämä varmasti kasvattaa sähköautojen kysyntää. Mersulla myös uusi tehdas Unkarissa, missä jatkossa sähköautoja valmistuu kovaan tahtiin. 

Toinen sektori mitä kasvatan ulkomaisten yhtiöiden voimin, on digi- ja ai-teknologia, jossa ASML, AMD ja NVIDIA ovat omia valintojani.

Pieniä ovat vielä em. ulkomaiset positiot, koska kotimaan rajojen ulkopuolelle hajauttaminen on itselleni varsin tuore juttu, vasta pari vuotta, pl. J&J, jota omistanut vuodesta 1998. 

Sain tähän suuntaan vahvistusta, kun pitkäaikaisin sijoitusmenttorini, vannoutunut "vain Suomi-osakkeisiin sijoittava", jo liki 80-vuotias arvostamani suursijoittaja kertoi nyt suuntaavansa ainakin osan osinkotuloistaan ulkomaisiin osakkeisiin! Maailman kirjat ovat sekaisin, että JK sijoittaisi ulkomaisiin yhtiöihin! Katsotaan, saanko aikanaan raporttia mitä yhtiöitä maailmalta valikoitui hänen salkkuihin.

Jaskan kanssaan jutellessani kuulin myös rahoittavia sanoja, "älä myy, osta vaan lisää näistä laskuista. Kohta on yhden omakotitalon arvonlaskun sijaan kahden uuden arvon verran omistus kasvanut." Kohta = toki suhteellinen aikakäsite, mut annan tälle aikaa 3-5 vuotta.

Suunta?

Kuten historia on osoittanut, sodan kurssivaikutukset globaalisti eivät ole niin suuret kun äkkiä voisi kuvitella, tai ainakaan kovin pitkäaikaiset. Enemmän kurssien suuntaan pidemmällä aikavälillä vaikuttavat talouspoliittiset ratkaisut, korot ja inflaatio. Suunta voi näistä syistä tämän vuoden aikana muuttua vielä moneen kertaan. 

Onko hyvä suunta myös Suomen rajojen ulkopuolella, sitä sietää miettiä. Itse lisään painoa ulkomaisiin yhtiöihin päättäväisin, mutta pienin askelin.

Kevät-dippi tulee, mutta tuleeko sen jälkeen vielä pomppu ylös, jää nähtäväksi. Miten vuosi päättyy? Siihen on vielä matkaa, voi olla, että on negatiivinen kehitys tai sitten ei. Pessimisti ei pety 😁! Vastuu on lukijalla.

Ollaan silmät avoimina ja katsotaan pörssikurssien ohi myös ympärillemme.  Ei unohdeta sodan viattomia uhreja, vaan autetaan sodasta eniten kärsiviä, siinä missä voidaan, kukin tavallamme!

Myynnit: Fortum 16,72-18,0

Ostot: CapMan 2,55-2,66, Citycon 6,70-6,85, Kone 48,40, Metso-Outotec 6,68-7,18, Neste 30,88-36,48, Nordea 8,85-10,15, Sampo 40,45-40,50, Sievi Capital 1,56, SSAB 4,90-5,44, Tokmanni 14,70, UPM 26,75, Valmet 28,25 Wärtsilä 8,80-8,98

Ulkomaiset ostot: AMD 92,14-93,40, ASML 515, BICO 13,17 (142 SEK), Daimler Truck 23,90, Mercedes 63,83, VolksWagen 151,98-171