MITÄS, JOS TULLAAN ALAS -15%?

10.01.2022

How hard can fishing for stocks be...

Puheet siitä, että "kohta romahtaa" tai ainakin kurssit korjaisivat -15% tapaavat näin vuoden alussa kiihtyä ja erilaisia skenarioita on ilmassa. Eihän tuo korjaus mikään ihme olisi, onhan tässä noustu yli 10 vuotta, lähes putkeen. Romahduksesta voidaan puhu vasta, jos mennään -30% tai enemmän alas. 

Nyt juuri pidän todennäköisempänä normaalia kausikorjausta, joka voi tulla any time 2-5kk sisällä. Ei ole itselläni mitään tilastoa tästä, mutta "mutu" sanoo, että korjaus tulee yleensä ennen kesää, kun osingot on maksettu. 

Olen varovasti korjauksen kannalla ennemmin kuin suuren romahduksen, niinpä omaa uteliaisuuttani tarkastelin kokonaisuudessamme yhtiöitä -15% viime vuoden päätöskurssiin nähden. Ilokseni havaitsin, että ani harvan yhtiön kurssi tuolla dippauksella menisi keskiostohintani (koh) alapuolelle. TOP-10:ssä ei yksikään, edes lähelle.

TOP 10 

Naisen yksinkertaisella logiikalla mietin, että en myy mitään TOP-10:stä, koska en mitenkään saisin halvemmalla takaisin, pudotuksen pitäisi olla paljon roimempi kuin -15 tai -20% 🤔. 

Joku viisas sanoo, että jos romahdusta odottaa, tai siis tietää sen tulevaksi (about -30% tai enemmän), niin kannattaisi myydä 40%:n hankintameno-olettamalla yli 10 vuotta olleita, yli 150% kasvaneita yhtiöitä ja ostaa sitten "halvalla" takaisin. Maksaa tietenkin myyntivoittoverot tässä välissä ja menettää ehkä osingotkin sitä romahdusta odotellessa kassan päällä istuessa. Minä en voi sanoa tietäväni, että romahdus tulee, enkä varsinkaan milloin, joten tyydyn pitämään 10-listan yhtiöt salkuissa, enkä myy. 

JOS tuo -15% pudotusta tulisi, niin TOP 10:n yhtiöistä lisätä voisin ehdottomasti Nestettä, UPMää, Metso-Outoteciä ja CapMania.

11-20 

Sama juttu, vain Nordean kurssin -15% pudotus vuoden vaihteen hinnasta veisi sen alle oman koh.

Tästä ryhmästä lisäisin Nordeaa, eQ:ta ja NVIDIAa, jos siis -15% tippuisivat vs. viime vuoden päätöskurssi. TOP 20 yhtiön paino kokonaisuudessa on liki 90% (87,6).

21-30

Tämä onkin jo mielenkiintoinen ryhmä. Sievi, Citycon ja YIT menisivät -15%:n pudotuksessa alle koh. Näistä YIT:tä olen jo myynyt ja nythän tuo on vähän noussut, joten mahdollisesti kotiutan vielä voittoja ja kerään siitä kassaa toisaalle.

ENPH ja BICO ovat jo roimasti laskeneet (molemmat jo -20%), mutta ensin mainittu edelleen reippaasti plussalla. Näiden suhteen kysymys kuulu, joko pitää lisätä, vai vieläkö laskee? ENPH on kuitenkin osana ilmastonmuutos megatrendiä, joten sen lisäystä pohdin jossain vaiheessa. Yksi kalakaveri sitä jo kalasti lisää. Molemmat ovat high risk -osakkeita (minun mielestä), joten en kiirehdi lisäämään.

Tässä ryhmässä -15% laskun toteutuessa lisäyslistalla ovat: AMD ja ASML.

31-43

Tämä täynnä pienen pientä sälää, joita en nyt viellä jaksa pohtia isommin. Näitä ennemmin vähennän tai poistan kokonaan 😅. 21-43  yhtiöiden paino kokonaisuudessa n. 10-12%. 

Cash is king

Kaikkia yllä mainittuja lisäyssuunnitelmia haittaa oleellisesti se, että käteistä ei kasassa nyt juuri ole määräänsä enempää ellen jotain myy. Toivottavasti osinkoja ehtisi tulla ennen odotettua korjausta, niin pääsi sitten edes vähän ale-ostoksille. Toki jotain voin tässä vielä myydä, mutta en mitään isoja liikkeitä tee. 

OR, mutta kannattaa jo pohtia, mitä kalastaisi, jos...!

Disclaimer: EN ole ammattilainen ja mikään yllä kirjoitettu ei ole sijoitussuositus. Kaikkea pohdin omista lähtökohdistani, huomioiden salkkujen sisällön ja kehityksen.