TOUKOKUU

25.06.2022

Pokeria, samppanjaa ja vaahtokarkkeja

Pieni ilon pilkahdus

Yleisellä tasolla neljä kuukautta jatkuneen laskuputken jälkeen omien salkkujen arvon pikkiriikkinen nousu toukokuun päätteeksi vs. huhtikuun lopun tilanne sai oman mielen iloiseksi, olkoonkin, että taantuman uhka leijuu ilmassa entistä voimakkaampana ja kokonaisuuden YTD arvonmuutos on edelleen pahasti miinuksella.

Mitä yksi neljän kuukauden laskuputki on kymmenen vuoden nousuputken jälkeen, peanuts!
Vältin kuitenkin paniikkimyynnit, ja niiden sijaan yritin katsoa, mitä haluamiani yhtiöitä saisin lisättyä yllättävistä dipeistä. Tätä toimintaa hillitsi hiukan käteisen puute, mutta jotain pieniä hankintoja tuli tehtyä (kts. lopussa).

Perjantai ja 13. päivä on hyvä pvm pelata pokeria!

Pienellä kalastusjengin sijoitusporukalla perehdyimme ammatikseen pokeria pelanneen Aki Pyysingin ja kaverinsa Jussin opastuksella pokerin Texsas Hold'em -pelin saloihin.

Jotain samaahan pokerissa ja pörssissä on?!  Termit "all in" ja lisään/korotan panosta toimivat pokeripöydässäkin. Pokerissa voi myös sököttää, eli olla tekemättä yhtään mitään, mikä toimii myös pörssisijoitusten suhteen ja on monet kerrat osoittautunut oivaksi päätökseksi.

Pokerissa huonoillakin korteilla voi joskus bluffata ja voittaa, joskin silloin täytyy ymmärtää vähän enemmän todennäköisyyksistä, kun katsoo pöydän avoimia kortteja. Lisäksi pitäisi yrittää tulkita muiden reaktioista ja pokerinaamasta onko heillä kenties parempi käsi kuin itsellä.

Sitävastoin pörssissä huonoilla korteilla (yhtiöillä) harvemmin kannataa pelata, saati panostaa niihin lisää. Jos olet tehnyt virheen, olisi parasta myöntää se itselleen ajoissa ja heittää kortit pöytään/ottaa tappiot kotiin. Pörssissä ne tappiot ovat verovähennyskelpoisia, vaikka niitä lunastaisi ennen joulukuutakin.

Pörssissä kurssien seuraaminen ei riitä, pitäisi aina seurata myös yhtiötä ja sen markkinaa. Joskus hyvätkin yhtiöt laskevat yleisen senttimentin mukana. Ei sijoituksistaan pitäisi silloin hätäisesti, tai ainakaan heppoisin perustein luopua. Laskussa voi harkita panoksen lisäystä tai vain sököttää, ts. olla tekemättä yhtään mitään.

Pokerikin on taitolaji eikä meistä siinä lajissa seppiä yhdessä illassa tullut, mutta hauskaahan meillä oli! Jotkut olivat kokeneempia kuin toiset, pelanneet joskus räsypokkaakin, mikä voitaneen ainakin värikkääksi elämänkokemukseksi laskea. Yksi oli printannut itselleen ohjeet, mutta pääsääntöisesti kuunneltiin jakajana toimineen Jussin tulkintoja ja pelivinkkejä avoimista pöytäkorteista. 

Miten meni noin niin kuin omasta mielestä?

Oma pokeri-illan loppupäätelmäni oli että, pörssissä tienaan paremmin kuin pokeripöydässä.

Having said that YTD on edelleen reippaasti miinuksella, minkä voi hyvin päätellä TOP 10 YTD punaisesta kehitysrivistä!

Tärkeämpänä pidän sitä, että kumulatiivisesti edelleen kaikki merkitykselliset omistukset plussalla pl. tuorein Nordea -1,3.

TOP 10:ssä nousijoita ja laskijoita oli toukokuussa viisi molemmissa, mutta prosentit olivat suuremmat pluspuolella. Omistusten suurin ja kaunein Sampo laski -9,3 (osinko irtosi), mutta ei huolta, kyllä se sieltä ajan kanssa paikkaa. 

Kesko ei lopulta mennyt USA:n kulutussektorin mukana alas kuin -3, vaikka ensin näytti hurjalta kun jenkeissä Target ja Walmart laskivat rajusti. Kulutustavarasektori on vielä jatkossakin vaikeuksissa, mikäli inflaatio jatkaa kiihtymistään ja kaikki kustannukset nousevat. Inflaation suhteen toukokuussa mentiin jo ennätyslukemiin

Ollaan karhumarkkinassa, mutta kauanko se kestää ja miten syvälle mennään?

Lääketeollisuudessa työskennellessä opin, että ne fiksuimmat professorit tunnustivat aina, että eivät tiedä kaikkeen oikeita vastauksia. Tunnustan minäkin, että en tiedä kauanko tämä karhumarkkina kestää ja miten syvälle mennään ts. missä ja milloin on pohja.

Sijoittaja.fi sivuston analyytikko Timo Heikkilä kirjoitti aiheeseen liittyen erinomaisen artikkelin. Tässä lainaus tekstistä, joka hyvä muistaa, kun/jos karhumarkkina alkaa ahdistaa. Koko teksti aukeaa tuosta linkistä.

  1. Laskumarkkinat ovat harvinaisia
  2. Jokainen laskumarkkina on omanlaisensa
  3. Laskumarkkina on verrattain nopeasti ohi
  4. Kun käänne tapahtuu, se on nopea ja markkina tarjoaa yleensä parhaita tuottopäiviä
  5. Laskumarkkinan pohjalta seuraavan 12 kuukauden tuotto indeksitasolla on ollut keskimäärin 57,2 prosenttia 1980-luvulta lähtien
  6. Tee ostoslista valmiiksi ja poimi niitä osakkeita salkkuusi, joita olet aina halunnut ostaa halvemmalla, uskalla ostaa myös markkinoiden inhokkeja
  7. Pitkässä juoksussa osakemarkkinat ovat tarjonneet erinomaista tuottoa

Hyvä muistaa, että pörssin yksi hyvä puoli on, että osinkosijoittajalle "Let the profits run" toimii myös huonoina aikoina.

Myös Riksbanken on varoittanut, että taloudessa on suurta epävarmuutta. Kiinan koronatoimet, geopoliittiset jännitteet ja energian hinnat oli mainittu riskeinä. Kaikki riskit laukesivat, ja johtopäätös oli, ettei inflaatio ole tilapäistä. 

Noh, kauanko inflaatio kiihtyy.... en tiedä! Inflaation kaikkia moninaisia vaikutuksia talouteen ja pörssiin en ala pohtimaan. Aiheesta löytyy varmasti paljon minua viisaampien kirjoituksia. Lisäksi voi kuunnella Vepun vartteja, jotka iskevät aina ajankohtaiseen ytimeen.

Rauhassa, mutta lähes koko ajan all in

Mitään suuria muutoksia en ole tehnyt. Vaikka TOP 10:äni on lyöty lujaa, niin luotto siihen kestää yli syklien. Nykyisessä laskussa varsinkin kasvu- ja teknologiaosakkeita on lyöty vielä rajummin. Niiden paino on onneksi omistuksissa maltillinen tai pieni. Ulkomaisia omistuksia pyrin edelleen kasvattamaan, mutta maltti olisi valttia nyt niidenkin suhteen.  

Perus prinsiippi, jota yritän noudattaa: kun lasketaan, niin ostetaan halvalla ja kun on noustu (tarpeeksi), niin myydään kalliilla. Pohjaa ja huippua ei voi tietää, siksi harvoin panostan olemassa olevat käteiset kerralla all in, saati koskaan, ikinä poistun pöydästä kokonaan rysäyttäen salkut nolliin!

Ostot

Toukokuun ulkomaisia hankintoja (à€): Alphabet (2100-2162), BRK (303), ASML (505), Netflix (175).

Kotimaisia: Citycon (6,65), Nordea (8,76-9,18), Orion (35,25), Valmet (24,80-25,43), Wärtsilä (7,93)

Myynnit

Myin vain vähän Cityconia (7,44) ja Sampoa (46,80). Jälkimmäiseen oli syynä reipas ylipaino ja muutaman vanhan erän kallis hh. Niinpä halusin ne kotiuttaa, kun sain hiukan yli oman panostuksen ulos.

Lopuksi

Pörssin laskuista huolimatta nautitaan kesästä ja muistetaan, että helteillä nesteytys on tärkeätä, joten juodaan siis välillä samppanjaa ja syödään vaahtokarkkeja!