SYYSKUU Krapula

30.09.2021

Kovan nousuhumalan jälkeen tulee yleensä krapula

Epävarmuutta ilmassa, analyytikot laskivat kasvuennusteita. Kiinan kiinteistömarkkinoilla kuohui (Evergrande) ja niinpä pörssi hermoili joka puolella maailmaa. Kauan kaivattu korjausliike alkoi syyskuun toisella viikolla.

IPOt jatkuivat ja lisää listautujia on tulossa, Saulin mukaan loppuvuodesta vielä parikymmentä. Itseäni eniten kiinnostivat Modulight ja Inderes. Inderesin listautumishuhuista Sauli piti suunsa visusti supussa, vaikka joku vieressään täytti hänen lasiaan ahkerasti punaviinillä. En ole koskaan ollut mikään IPO-fani, mutta ex Tamperelaisena tuo Modulight oli must.

Kone luonnollisesti kärsi Kiinan turbulenssista. Tämä vaikutti salkkukokonaisuuteen, jossa Kone vuosikaudet ollut ykkönen. Nyt se joutui luovuttamaan paikkansa Sammolle, myös Fortum kiilasi sen ohi. Näin nyt lyhyellä aikavälillä, en ole tästä kovin huolissani, kaikki em. ovat tasaisilla painoilla ja pysyvät holdissa.

YTD suurin laskija salkkukokonaisuudessamme on Neste -17,2. Muita YTD punaisella: Enphase Energy -11%, Orion -8,7%, ja Kone -8,5%.

Syyskuun laskijat merkittävistä omistuksista olivat CapMan, Kone, Revenio ja Wärtsilä, jotka laskivat n. 16-17,5%. Pienesti omistamani Harvia laski kuukaudessa peräti 22,3%. Olihan Harviassa näin jo pienen lisäyksen paikka. Alas mentiin siis syyskuussa, mutta mentiinkö sittenkään vielä kovin paljon?

Syyskuun ainoat nousija olivat Nordea 9% ja Fortum 0,3%.

Kokonaisuus tippui syyskuu vs. elokuu todella reippaasti, mutta vielä ollaan YTD kuusinumeroisesti plussalla. Huomioiden, että rahaa on revitty vuoden aikana (keittiöremppaan ja auton ostoon) enemmän ulos kuin laitettu sisään, olen kokonaisuuteen tyytyväinen. Kuten Sauli sanoi, "no worries, pitkällä tähtäimellä mennään lopulta aina ylös".

Toimet ja enemmän tai vähemmän viisaat ajatukset syyskuussa.

Omien kulujen vuoksi piti olla enemmän myynti- kuin ostolaidalla. Käteisen puute yleensä hillitsee kummasti mahdollisuuksia pörssitoimiini. Siksi noin yleisesti ottaen työikäisten kannattaisi mielestäni panostaa myös työtulojensa kasvattamiseen. Säästäminen on hyvä juttu, mutta ei niin tärkeä kuin oman talouden hyvä, toivottavasti kannattavasti kasvava kassavirta.

Hyvään hintaan (omasta mielestäni) myin vähän Fortumia ja Vaisalaa. Edellä mainittuja myynyt näemmä nousevaan kurssiin vastoin "sijoitusohjeita". Fortum rikkoi ATH:n ja silloinhan gurujen, Buffet ja Saario, mielestä pitäisi ostaa. Ei tuo ohje kuitenkaan mikään absoluuttinen totuus ole. Moni asia vaikuttaa myyntipäätöksiin. Fortum ei tod ole mikään huono yhtiö, joten tässäkin menin omaa ohjettani "pidä hyvät, myy paskat", vastaan. Voi hyvinkin tulla krapulan lisäksi vielä morkkis!

Syyskuussa sipaisin pariin otteeseen lisää Sieviä, mutta muutoin laitoin vesiin vain pieniä pilkkejä, jotka eivät toistaiseksi tärpänneet Relaisin pientä lisäystä lukuun ottamatta. Modulight annista tuli 2 x 70 kpl.

Kalastajien Sijoituspöytä face2face  

Tämä palaveri, feat Sauli "Sulo" Vilén, oli eittämättä itselleni sijoitusgenren syyskuun kohokohta!

Krapulassa ei paljon kirjoitella, joten tällä kertaa lyhyestä virsi kaunis.

Myynnit: Vaisala 42,8-44,60, Fortum 26,05-27, Volkswagen 193, Puuilo 7,65

Ostot: SieviCapital 1,91-2,06, Relais 23,50, Harvia 46,50, Modulight 6,49