TAMMIKUU-ILMIÖ JA PLS

31.01.2022

Perinteisesti tammikuu on ollut nousukuukausi 

Tammikuun nousua on jotenkin alettu pitää itsestäänselvyytenä, vaikka poikkeusvuosiakin on tämän suhteen ollut. En nyt lähde etsimään asiaan liittyen tilastoja. 

Normisti edellisen vuoden lopussa sijoittajat siivoavat salkkujaan, myyvät tappioita verovähennyksiin ja keräävät kassaan rahaa. Sitten, jos eivät vielä joulukuun lopussa ostaneet "uutta sisään", niin tammikuussa viimeistään rahaa palautetaan osakkeisiin ja niinpä kurssit ovat usein olleet tammikuussa enemmän nousussa kuin laskussa = tammikuu-ilmiö.

Tätä "ilmiötä" (uskomusta) monet sijoittajat hyödyntävät, eli ostavat kuun alussa ja myyvät kuun lopussa sijoituksiaan voittoisasti. Noh, tänä vuonna poikkeus vahvistaa säännön OMXH päätyessä 4,7% laskuun.

Vuoden vaihteen paskalappustrategia

Perinteiseen tammikuu-ilmiön lisäksi on vielä agressiivisempi vuodenvaihteen ralli. Siihen liittyen opin uuden sanan, paskalappustrategia (pls) ja mitä se tarkoittaa. Siinä ostetaan vuoden lopussa jotain vuoden surkeinta lappua, eniten laskenutta tai sinnepäin (Lehto, Admicom, Sotkamo Silver, Nightingale health tmv.) ja sitten myydään heti vuoden 1-3 pörssipäivänä. Logiikka lienee, että nämä edellisen vuoden suurimmat laskijat lähes takuu varmasti nousevat heti kuun alussa joitain prosentteja, sijoittajien hyödyntäessä tammikuu-ilmiötä. Ympäri käydään ja yhteen tullaan, kun piiri pieni pyörii.

Noh, tähän liittyy pari juttua, eli kannattaa katsoa, että yrityksellä on riittävä vaihto, jotta saa ostettua ja myytyä sellaisella summalla, että voi päivän tai kahden 2-4:n % nousulla tienata edes "jotain". Joillakin pls-spesialisteilla on kuulemma näitä lappuja 10-20 riviä (ehkä pienempiä summia per yhtiö), mutta tämä vaatii lähtökohtaisesti jo aikamoista määrää (ylimääräistä) käteistä ja toki hyvää riskinsietokykyä.

En lähtenyt testaamaan olemattomia paskalappustrategisia taitojani yksinkertaisesti syystä, että ei ollut sellaista ylimääräistä käteistä mitä olisin moiseen leikkiin halunnut/voinut sijoittaa. Ja nyt kun kurssit pian kuun alussa lähtivät rivakkaan laskuun, niin voi olla, että joillekin stratgeille jäi p...at käteen.

Onneksi järki välillä voitta omaan uteliaisuuden ja kokeilunhalun! Paskalaput ovat meillä edelleen käytössä vain posliiniosastolla!