TAMMIKUUN vuoristorata

01.02.2022

Same, same, but this January was different

Ei hurraamista! Punaista enemmän kuin vihreää. Epävarmuutta ollut runsaasti ilmassa (inflaatio, korkojen nosto, Venäjä-Ukraina kriisi, koronakin vielä), joten kurssit olivat reippaassa laskumoodissa, eikä vanha kunnon tammikuu-ilmiö tänä vuonna toteutunut OMXH:n päätyessä 4,7% laskuun.

Itse yritin olla varovainen ja pienensin riskiä heti tammikuun alussa. Vähensin ts. riskisempiä ja myös tuoreimpia hankintoja, ENPH:ta ja Bicoa. Ensin mainitusta kotiutin voittoa ja jälkimmäisestä tappiota. Myös Reveniota vähensin voitolla ja näin jälkeenpäin katsoen hyvään hintaan. Onneksi vähensin näitä, koska myynnin jälkeen kaikkien kolmen alamäki on jatkunut ollen nyt YTD 17-34%:n laskussa. Spinnovasta ja muutamasta muustakin tuoreesta listautujasta luovuin jo 2021 puolella. Epävarmoina aikoina kasvuyhtiöt ottavatkin vakaampia arvo- ja laatuyhtiöitä helpommin kovaa hittiä.

Jatkoin myös viime vuoden puolella aloittamaani YIT:n vähennystä. Tosin se alkoi välillä pohjilta noustakin, mutta en kuitenkaan jäänyt odottamaan, vaan halusin vähän käteistä kassaan mahdollisten korjausliikkeiden hyödyntämiseen.

Voimakkaat laskut luovat oston paikkoja, maltti olisi kuitenkin valttia!

Kun vajaassa kahdessa viikossa yhtiön kurssi laskettelee yli 15-20% ja jotkut yhtiöt jopa 30 (ulkomaiset tek-yhtiöt), niin pitää jo miettiä mistä johtuu?! Meneekö joku yhtiö vain sentimentin mukana alas, jolloin siinä olisikin oston paikka? Vai onko yhtiössä tai markkinassa oikeasti tapahtumassa jokin muutos?

Venäjän viimeaikainen toiminta ei markkinoilla hirmusti luottamusta herätä! Jos Ukrainan suunnalla jotain konkreettista tapahtuu, niin kyllä kurssit niiaavat. Kun FED ei sitten 26.1. nostanutkaan korkoa (munatonta touhua), niin johan saatiin markkinat ja myös sijoittajien päät sekaisin! Niinpä tammikuussa pääsimme kunnon vanhanajan vuoristoradan kyytiin.

 Nopeimmat osakepoimijat ehtivät jo hyödyntää laskuja. Kim Lindström kertoi KL:ssä tehneensä 20 kauppaa ma 24.1. yli 4%:n laskusta.

Lähdin minäkin tekemään alkukuun myyntien jälkeen pieniä ostoksia pysyen omaksi hämmästyksekseni hyvin suunnitelmissa, eli lisäilin yhtiöitä, joita haluan omistaa pitkään ja/tai maksavat hyvää osinkoa (Citycon) . Kuitenkin, kuten tavallista, vuoristoradan alimpaan kohtaan on vaikea ajoittaa ostoa. Jälleen voin todeta, että kaikkia ostoksiani, olisin saanut halvemmalla sisään, jos olisin vähän malttanut. 

Jatkuuko lasku ja kuinka alas mennään?

Korkoja nostetaan FED:n toimesta ilmeisesti maaliskuussa ja inflaatio kiihtyy? Näistä on nyt spekuloitu sijoituspiireissä lehtien palstoilla jo pitkään. Jos, tai kun korot nousevat, niin kurssit laskevat ja etenkin velkaisiin, yliarvostettuihin kasvuyhtiöihin liitetään merkittävä down side risk.

En lainkaan ole yllättänyt, että usean viime vuoden puolella listautuneen yhtiön kurssi on tullut reippaasti alas ja monen yhtiön yliarvostus on osin purkautunut. Toisin vieläkin niissä on laskuvaraa, esim. Spinnovan (ei vielä tuotetta, eikä liikevaihtoa) market cap on tammikuun, lähes 20% laskun jälkeenkin n. 560 milj. Vertailun vuoksi Marimekon mc on n. 590 milj. Eihän tuossa Spinnovan kurssissa ole mitään järkeä, olkoon visionsa kuinka mieletön tahansa! 

OMXH päätyi 4,7% laskuun. Kuvassa alla tammikuun top 10 nousijaa ja laskijaa. Rinnalle voi KL:stä vetää pidemmänkin aikajanan, niin saa vähän enemmän perspektiiviä. 

Myös aiemmat markkinakuplat ennustanut Jeremy Grantham sanoo, että pörssin "superkuplan" puhkeaminen on jo alkanuthttps://www.hs.fi/talous/art-2000008555699.html 

Arvostamani sijoittaja totesi tähän keskusteluun: "Tämä heppu on varmasti oikeassa, että pörssikurssit voivat tulla 50% alaspäin ja asuntojen arvot romahtavat myös, mutta tämä edellyttää sitä, että inflaatio jatkuu pitkään voimakkaana ja korot nousevat sen seurauksena reilusti ylöspäin. Muuten ei romahdusta tule, korkeintaan kohtuullinen 20% korjausliike voi tulla."

Nordean asiantuntijat olivat myös sitä mieltä, että korot eivät Suomessa eikä Euroopassa nouse plussalle vielä pariin vuoteen. Suurempi pudotus (romahdus 30-50%) kursseihin voi tulla jos/kun jenkkikorko menee 3% ja siihen on vielä piiiiiiiitkä matka.

Nähtäväksi jää, miten USA:n Fedin lupaama rahapolitiikkansa tiukennus ja korkopolitiikkansa pitää?! Ja kyllä, jenkkien toimet aina lopulta heijastuvat myös Eurooppaan.

Tämä vuosi voi olla miinusvuosi!?

Nyt alkuvuodesta omissa omistuksissa lähes kaikkien yhtiöiden kurssit ovat laskeneet, menestyjiä ei montaa ole. Mietinkin, että parasta laittaa jäitä hattuun ja yrittää välttää hätiköityjä toimia. Osuikin juuri oikeaan hetkeen tämä muistutus Kauppalehden artikkelissa: Olet itse sijoitusmenestyksesi pahin vihollinen.

"Et halua sitä myöntää. Ostat euforiassa ja myyt paniikissa. Teet sijoituspäätöksiä vinkkien perusteella. Pelkäät, että jäät seuraavasta isosta asiasta paitsi. Hyvät lyhyen aikavälin tuotot tekevät sinusta omasta mielestäsi gurun, tappiot ovat muiden syytä."

Välttääksesi tämän, tässä artikkelista seitsemän hyvää ohjetta:

 1. Valitse oma lähestymistapa (strategia)
 2. Perehdy, tiedä mitä omistat ja miksi (helpottaa päätösten tekoa)
 3. Pidä sijoituspäiväkirjaa (jäsennä oma ajattelu ja omat sjoituspäätökset)
 4. Hajauta
 5. Vältä turhia riskejä (mieti oma riskinsietokykysi)
 6. Nauti elämästä, unohda kurssiliikkeiden seuranta (seuraa yhtiötä)
 7. Älä panikoi!

Tässä linkki artikkeliin: https://www.kauppalehti.fi/kumppanisisallot/saastopankki/suojaa-osakesalkkua-itseltasi-seitseman-ohjetta-menestyksekkaaseen-sijoittamiseen/?fbclid=IwAR34cmlNekEFjvRjKhAcwhfEgBwzDw9Y3BtR-SoQ8wPu_pzkvGCdH6ZKttI

Jotta tammikuun lasku ja oma pessimismi saisi huippunsa, useamman sijoittajan suusta olen kuullut, että tämä vuosi voi olla miinusmerkkinen. Näin toteaa myös Lippo Suominen KL.ssä 24.1.2022:  https://www.kauppalehti.fi/uutiset/osakemarkkinat-ovat-myllerryksessa-tuloskausi-tuo-mukanaan-rajuja-kurssilaskuja-lippo-suominen-osinkojen-merkitys-kasvaa/b9e7d84e-7010-43cf-8d12-46c263eb190 

Kukaan ei olisi iloisempi kuin minä itse, jos tämä pessimismi osoittautuu aiheettomaksi!

Tammikuun omat huomiot

 • Kaikki neljä salkkua laskivat reippaasti ja niinpä varallisuuden kehitys edellisen kk päätökseen nähden on miinusmerkkinen. No panic!
 • Monen yhtiön suhteen lähdin liian aikaisin ostoksille. Onneksi kuitenkin vain pieniä lisäyksiä.
 • Ostin lopulta enemmän kuin myin, eli olen "All in", vaikka toisin suunnittelin! On ilmeisen vaikeata pitää käteistä tilillä "odottamassa".
 •  Osinkoja odotellessa on kassa juuri nyt kohtuullisen tyhjä. Missaan ehkä jotain oston paikkoja, mutta niitä tulee vielä vuoden mittaa uusia, uskon. OR.

Ilon aiheet vähissä! Tammikuussa salkuissamme positiivisia ovat Daimler, Berkshire&Hathaway, Citycon, JNJ,  Metso-Outotec, Outokumpu, YIT ja Volkswagen.

Ainoat kumulatiivisesti miinuksella ovat Bico, Modulight, Nexstim, Remedy, Volkswagen. Jokaisen paino on alle 0,45%, joten ei suurta merkitystä kokonaisuudessa. Erään itseäni viisaamman mielestä edes muutaman prosentin, saati alle puolen prosentin suuruisilla omistuksilla ei kannattaisi paljon päätään vaivata - totta. 

Kaikki kumulatiiviset miinukset ovat uusia sijoituksia ja kansanautoa lukuunottamatta myös kasvuyhtiöitä, joten ei yllättävää sekään, että suurimmat tammikuun laskut omassa salkussa ovat osuneet juuri näihin edellä mainittuihin. 

TOP-10, jonka paino osakevarallisuudesta on 70%, sen sijaan on merkityksellinen. Tammikuussa kehityksen suhteen ainoa hädintuskin vihreällä on Metso-Outotec! Kumulatiivisesti kaikki top-10 yhtiöt ovat toki plussalla -> pitkä peli ratkaisee 👌! 

Tuloskausi alkoi

Wärre ja UPM omista mainittavia. Molemmilla vahva tulos ja kurssireaktio negatiivinen. Wärren kurssireaktio -11% ärsytti niin, että olihan sitä pakko lisätä. Tässä ei lainkaan tunteet olleet pelissä eikä kalatuskavereiden innostus myötävaikuttanut 😉. Jos Wärre vielä laskee 10 €:n huitteille, niin lisään edelleen. My famous last words! 

En lannistu, pidän mielessä ohjeen # seitsemän enkä panikoi!

Linnanmäen vuoristorata on auki vain kesäisin, mutta pörssissä vuoristorata näyttäisi nyt olevan auki ympäri vuoden! Tuloskausikin on vasta alussa, joten vauhti kiihtyy 🙈.

Meno voi 2022 olla hurjaa, pidetään pipoista kiinni ja nautitaan ylä- ja alamäistä!

Lopuksi positiivinen tammikuinen ilmiö

Nuottaniemessä pääsi jäälle kävelemään ja siellä meno oli tasaista, vuoristoradasta ei tietoakaan!

Myynnit: BICO 285 SEK, ENPH 170,80 USD (150 €), Revenio 56, UPM 35,07, YIT 4,58-4,70

Ostot: AMD 105-119, ASML 571-605, BICO 203 SEK (19,84 €), Citycon 7,10, Kesko A 25,50, MerusPower 7,90, Neste 36,70, Nexstim 4,78, Sievi Capital 1,83, Valmet 32,50, Wärtsilä 11,18,