TAMMIKUU 

01.02.2023

Matalaliitoa, mutta liitoa kuitenkin

Mixed feelings

Paasi vs. Lindström kuvannee tammikuun fiiliksiäni erinomaisesti. Toinen ikuinen pessimisti ja toinen ainakin tämän vuoden suhteen positiivinen. Jenkeissä ehdittiin tammikuussa kokea jo pahin alamäki kuukauteen ja kurssit syöksyivät. Onneksi vain hetkellisesti. Viime tammikuussa ennustin vuoristorataa koko vuodeksi ja siitä kyydistä saatiinkin nauttia enemmän kuin olisi ehkä ollut tarpeen. Miten tänä vuonna, liidetäänkö ohuessa yläpilvessä, vai pysytelläänkö lähempänä maanpintaa. Onko luvassa loivaa laskua vai nousua?

Hyvä miettiä ensin miten maa makaa? 

Inflaatio edelleen korkealla ja näyttää jääneen pidempiaikaiseksi riesaksi kuin mitä alkuun ennakoitiin.

Keskuspankit eivät hellitä otettaan, vaan korkoja nostetaan edelleen helmikuun alussa. Sota jatkuu ja näyttää pitkittyvän. Tähän päälle on vyörynyt yt-/muutosneuvotteluiden aalto. Irtisanomiset uhkaavat tuhansia ja tuhansia työntekijöitä. Asuntorakentaminen polkee paikoillaan, uudet eivät mene kaupaksi, hinnat laskevat jne. jne. Kohtuullisen masentavaa!

Ja sitten toisaalta

Jotain valoa Euroopan taloudessa on näköpiirissä. Energiakriisi ei liene iskenytkään niin pahasti suonta yrityksistä, kuin mitä Venäjän energiatoimitusten katkettua ennustettiin.

Lainaus KL:stä 19.1.23

"Euroopan keskuspankin Portugalin johtaja Mario Centeno kommentoi tiistaina Maailman talousfoorumissa, että euroalueen talouden kehitys on toistuvasti yllättänyt positiivisesti.

Samassa tilaisuudessa myös Saksan liittokansleri Olaf Scholzsanoi Bloombergille olevansa varma, että Euroopan suurin talous välttää taantuman tänä vuonna. Euroopan komission varapuheenjohtaja Valdis Dombrovskispuolestaan arvioi samanlaista kehitystä koko euroalueella. Syinä ovat kaasun laskeneet hinnat ja EU:n taloutta tukevat elvytysrahat."

Näitä Euroopan päättäjien lausuntoja ja edellä mainittujen suomalaisten gurujen kirjoituksia lukiessa, ei tähän vuoristorataa enää tarvita, vähemmästäkin pää on pyörällä.

Enten-tenten teelikamenten... siis mikä onkaan pörssin suunta? En tiedä, niinpä päädyin ratkaisuun, että nyt juuri olisi ehkä parasta olla tekemättä yhtään mitään 🤔

Miten meni tammikuu?

Salkkukokonaisuus nousi minusta riippumattomista syistä hyvin, ollen väliin 110k€ kasvussa, mutta viimeisten miinus pörssipäivien jälkeen päätyi lopulta "vain" liki 75k€ plussalle vs. joulukuun -22 päätös. En valita! Viime vuoden tammikuussa vastaava lukema miinusti lähes 200k€ vs. joulukuu -21. Onhan tämä nyt megasti parempi alku tälle pörssivuodelle kuin mitä viime vuonna!

TOP-10:ssä paino kokonaisuudessa 68,1% . Niinpä syytä seurata näitä yhtiöitä vähän tarkemmin ja miettiä miten toimia jatkossa.

Suurimmista omistuksista Sampo #1. on vähän kysymysmerkki. Se on luotettava tuloskone ja hyvä osingonmaksaja, mutta mikä on kasvunäkymä? Epävarmoina aikoina luotettavuus lienee kuitenkin hyvä asia. Vain suuren painonsa vuoksi hiukan höyläsin kahden salkun Sampo-omistuksista. Sampon ykköspaikkaa on vaikea horjuttaa ilman suurta myyntiä ja siihen en näe syytä.

Neste sijalla #2. ja pidän edelleen. Isot investointipäätökset tehty ja mm. Singapore II alkanee tuottaa tänä vuonna. Paino on riittävä, ei tarvetta lisätä. 

UPM sijalla #3. laski tammikuussa 3,2%, mutta uskon tämän yhtiön tekemiseen ja kasvuun, joten vähän lisäsin. Seuraan tilannetta ja lisään, jos tilaisuuksia (lue perusteettomia dippejä) tulee.

Tammikuun kurssimuutosten myötä Metso-Outotec nousi sijalle #4, ohi Koneen #5. ja Nordean #6. Nämä kolme ovat niin liki toisiaan, että kurssiheilahtelut muuttavat järjestystään tämän tästä. Ei aiheuta toimia. Kun viime vuonna korot lähtivät nousuun, niin panostin Nordeaan reippaasti, niinpä tänä vuonna odottelen iloista osinkosadetta.

Wärtsilää #7. lisäsin viime vuonna, koska uskon sen onnistuvan tässä energiamurroksessa lyömään itsensä läpi. Vaikkakin Energy-liiketoiminta laahasi, niin tälle vuodelle ennustetaan sen kysynnän kasvavan. Positiivista oli lisäksi kommentti, että "pyrimme parantamaan kannattavuutta kasvattamalla palveluiden lisäarvoa ja kääntämällä energiavarastointi- ja Voyage-liiketoiminnot kannattaviksi." Pian siis viime vuotta rasittaneet kohonneet kustannukset/kannattavuus saataneen kuntoon. Riittävä omistus, ei tarvetta lisätä.

Kesko #8 kaupan jättinä tuntuu menestyvän kohtuullisesti, oli sitten hyvät tai huonot ajat. Tosin viime vuonna kurssi putosi 30%, eli liekö ennakoitu jo tämän vuoden taantumaa? Kesko omaa kuitenkin vahvan hinnoitteluvoiman, joten en ole huolissani. Kesko on osin niin vanha omistus, että huolimatta kurssilaskusta sijoitetun pääoman tuotto on erinomainen. Ei tarvetta vähentää. Jos ottaa lisää taantumahittiä, niin näen sen ennemmin lisäyksen paikkana.

CapMan #9, yhtiön osalle on jo vuosia uumoiltu jotain yritysjärjestelyä. Olisiko tänä vuonna toteutuksen aika? En lähde arvailemaan ketkä menisivät pussauskoppiin. Pidän salkussa ja tykkään osingoista, kurssi saisi nousta jo kolmosen paremmalle puolelle pysyvästi.

Orion #10. oli vuoden -22 paras nousija TOP-10:ssä +40,3%. Nyt pieni miinustaminen ei häiritse. Ehkä > 51€ hinta alkoi olla jo kalliin puoleinen, koska muutama sijoittajaystävä päätyi vähentämään sen painoa. Itse pidän defensiivisen osinkokoneen salkuissa, kun ei sen paino ole liian suuri.

Mitä muuta salkuissa tapahtui tammikuussa

Paras nousija +33% = NVIDIA. Viime vuoden panostus tuottaa. AI ChatGPT teknolgia 👌.

Suurin laskija -18% = Enphase Energy

Muita kaksinumeroisia nousijoita: Wärtsilä 10,8, ASML 19,9, Mercedes 10,9, AMD 14,3, Valmet 14,1, Citycon 10,7, Netflix 21,3, SSAB 27,9 ja Alphabet 19,7.

Kaksinumeroisia laskijoita vain jo mainittu ENPH. Se oli kuitenkin viime vuonna salkun suurin nousija +54%:lla, joten kestän tämän dipin ja harkitsen lisäystä.

Portfolioon liittyen voisi terveydenhuolotsektorin kasvattamista jatkossa miettiä. Aiforia on uusin lempilapsi siinä sektorissa, mutta yritys on vielä hyvin alkuvaiheessa. Tapasimme Aiforian CEO:n Jukka Tapanisen tammikuun kalastajien kokouksessa ja kaikki tuntuu etenevän suunnitelmien mukaan ja aikataulussa. Liikevaihto on vielä pientä ja positiivinen tulos näköpiirissä parin vuoden kuluttua. Voihan toki käydä niin, että joku ostaa tämän ai-tekniikkaa hyödyntävän yrityksen ennen sitä. You never know!

Kaupungistuminen -sektoriin lisäsin yhden uuden "vanhan" yhtiön, eli YIT teki paluun salkkuun. Rakentaminen on vaikeuksissa, kustannuspaineet, korot ja asiakaskato asuntokaupassa, niinpä yhtiöt on lyöty kohtuullisen alas. Konkursseja on jo tullut ja lisää tulee valitettavasti. YIT on mielestäni vahvin huonoista, joten pieni positio avattu ja nyt seuraan tilannetta. 

Vihdoin Microsoft löysi tiensä digitalisaatio-sektoriin, jota jo viime vuoden puolella lähdin tavoitteen mukaan kasvattamaan.  Mega cap yhtiöitä lyötiin silloin olan takaa alas, mutta kehitys kehittyy ja uskon, että nämä tekevät uuden nousun. Tammikuussa kurssinousu digitalisaatio-/ai-teknologian yhtiöissä onkin jo ollut hyvin lupaava. Ei kuitenkaan nuolaista ennenaikaisesti.  

Kalastajien kokous tuo aina iloa! Oli mielenkiintoista kuulla Aiforiasta tarkemmin ja muutoinkin keskustella kalakavereiden kanssa sijoittamisesta ja odotuksista tämän vuoden suhteen. 

Meteli yltyi väliin niin, että harkitsen seuraavaan kokoukseen nuijan hankkimista 😂. Ennen kuin huomasimmekaan oli kello jo 24.  

We'll meet again!

Sijoittamisen tavoitteita ja strategia

Tietenkin tavoite on tehdä hyviä sijoituspäätöksiä ja säilyttää perusturva ja pääoma. Mietin, että ehkä osinkovirtaa tässä iässä voisi jo tavoitella enemmän kuin kasvua?

Tiedän, että monen sijoittajan mielestä tuossa ei ole järkeä, mutta usein suuri kasvu vaatii myös suurta riskiä, jota itselläni ei enää ole tarvetta ottaa. Minulla ei myöskään ole tarvetta todistaa olevani etulinjassa löytämässä uusia tenbäggereitä jne. En kaipaa sellaista yritys-erehdys -vekslausta tai hype-yritysten perässä juoksemista. Tämä ei toki täysin poissulje kasvuyhtiöitä salkuista. Niitä on edelleen sopivassa määrin ilman yli suurta riskiä/stressiä. Näissä nykyisissä neljässä salkussa on riittävästi työtä ja seurattavaa.

Ihailen kyllä suuresti momentum-sijoittajia ja treidaajia ja heidän kykyään poimia noususta tai tehdä menestyksekkäästi pohjaongintaa ja hypätä sitten ajoissa pois. Pohjaongintaa yritän itsekin jossain määrin toteuttaa ja tehdä arvoyhtiö-löytöjä (hyviä yhtiöitä, joiden arvostustaso on alhainen). Tyylejä ja tapoja on useita. Jokainen löytäköön itselleen sopivan.

Aiempiin tavoitteisiin verraten ehkä siis vähän himmaan kokonaisuuden kasvattamisen tavoitetta. Aina voi miettiä mikä on tarpeeksi ja riittää itselle/läheisille. Viime vuoden surkea miinus, euroissa reilut 300k, ei vaikuttanut elämiseen mitenkään, joten tuskin suurempi nousukaan enää mitään muuttaa.  

Sami Saari laulaa "Sun täytyy ottaa vähän iisimmin"! 

Ota iisimmin! Siinä tavoite itselleni ja päästrategiana voisi olla "let the profits run"!

Tästä se lähti uusi pörssivuosi 2023 käyntiin

Ihan en pelkästään käsien päällä kuitenkaan malttanut koko tammikuuta istua, vaan tein muutaman pienen liikkeen, ollen enemmän myynti- kuin ostolaidalla. Tällä hetkellä olen lähes ALL IN.

Myynnit: yritin päästä eroon viime vuoden Kalastajien Guru-kisatuoteestani Nexstimestä hintaan 4,17€, mutta onnistuin vain osin (pieni vaihto). Sampoa höyläsin vähän kahdesta salkusta 49,40-49,50€ (korkea paino). Ost:llä kotiutin pienesti Netflixiä 310€ ja AMD:tä vähensin 65,65€.

Ostot: uusia Microsoft 214,65-217,10€ ja YIT 2,73€ (Guru-kisatuote), lisäykset UPM 32,70-33,10€ ja Sievi 1,16€. Kyllä, sorruin khh:n alentamiseen, joka Sievissä on nyt 1,58€.

Taloustilanteen huomioiden luvassa jälleen mielenkiintoinen sijoitusvuosi. Omassa sijoitustoiminnassa luvassa ehkä matalampaa, iisimpää liitoa, mutta liitoa kuitenkin!

Menestystä ja 🎣🎣🎣-onnea kaikille alkaneelle vuodelle!