TOIMINTAA

11.03.2022

Sodasta huolimatta tai juuri siitä syystä omaisuutta pitää hoitaa

"Olen osta ja hoida" -tyylinen sijoittaja, enkä yleensä tee suuria siirtoja." Näin olen todennut useasti itselleni ja tähänkin sen nyt toistan.

Fortum

Sotatilanne näin lähellä meitä, väkisinkin muutti hiukan ajatteluani, joskin jälleen vähän hitaasti reagoin. Isojen yhtiöiden suhteen olen pääsääntöisesti ollut "holdaaja". Nyt kuitenkin paine myydä Fortumia oli julkisilla sijoituspalstoilla kova ja syyt tähän ilmeiset. Myös sijoittamisen näkökulmasta, kun kurssin ennakoidaan vaan laskevan, on hyvä miettiä mitä tehdä.

Vähensin Fortumia jo viime vuoden puolella auton lyhennyksiin ja nimesinkin Audimme sen mukaan Fortumiksi. Nyt voin jälkiviisaana todeta, että olipa hyvä veto, kun myyntihinnat olivat tuolloin á 26-28€. Viime vuoden puolella suurin syy Fortumin valintaan tähän tarkoitukseen oli, että sen paino alkoi yhdessä salkuista olla liian suuri, liki 20%.

Fortumiin on aina liitetty ns. poliittinen venäjäriski ja nyt se näytti toteutuvan. Omistukset yhteensä olivat 2021 puolella parhaimmillaan reilut 11t kpl.

Nyt kun sotatilan seurauksena kurssi alkoi laskea, oli päätöksiä tehtävä. Vielä minua hiukan jarrutti ajatus, että jos/kun myyn, niin pitää pohtia mihin sen rahan sitten laittaa näinä epävarmoina aikoina. Ostojen suhteen pohjiin on vaikea osua, mutta selvää on, että kun YTD kurssipudotukset ovat 20-30%:n luokkaa, niin väkisinkin pitkällä tähtäyksellä sijoittava hyötyy näistä ostonpaikoista. Myös moni hyvä yhtiö menee aiheetta alas liikaa yleisen sentimentin mukana, eli kalastusapajia on.

Treidaajat hierovat käsiään näin volatiilina aikana. Treidaus onkin sitten sijoittamisen laji, johon en yritäkään tarttua. Liian rikistä minulle spekuloida, mutta moni muu hyödyntää nyt tilannetta ja onkin mielenkiintoista seurata heidän toimiaan.

Äxöniä

Vähensin siis reippaasti henkilökohtaisista salkuista Fortumia ja yrityksen salkusta myin kaikki. Nyt on jäljellä enää hiukan vajaa 5t kpl. Taidan nämä pitää, vaikka tiedostan, että vaikeat ajat ovat Fortumilla vielä edessä. Tulevaisuus ei nyt juuri näytä valoisalta johtuen yhtiön raskaista venäjäkytköksistä, joita ei liene ihan yksinkertaista purkaa. Tämän tiimoilta on johto istunut varmasti monet pitkät kokoukset. 

"Seuraa yhtiötä, älä kurssia" on oma vanha mantra ja kun tilannetta nyt katsoo, niin voi olla, että näiden jämien pito on virhe. Seuraan tilannetta ja katson minkälaisia ratkaisuja yhtiön johto lähitulevaisuudessa tekee. Voin aina muuttaa mieltän, myydä loputkin tai lisätä.

Ostoksille...

Kun rahaa Fortumista tuli kassaan, niin pääsääntöisesti kohdistin ostot hyviin osinkoyhtiöihin ja myös digi- ja ai-yhtiöihin, joiden painoa haluan lisätä. Näin olin jo vuoden alussa miettinyt, kun näytti silloin, että talouskasvu hidastuu ja rotaatio arvo- ja osinkoyhtiöihin alkoi.

Nyt sitten oli lisäksi huomioitava sotatila ja "veri virtaa kaduilla" -tilanne. Sittemmin ostojen lisäkriteeriksi tuli sekin, että yhtiöillä olisi mahdollisimman vähän venäjäriski ja myös muut maariskit tulisi huomioida. Moni miettiikin onko OMXH maariski, pakeneeko ulkomainen raha reunapörsseistä ja Venäjän naapurimaasta.

Olisiko raha siis paremmin turvassa USA:n markkinoilla, useamman sijoittajakollegan mielestä kyllä. Oma jenkkipaino on vielä matala, joten hajautusmielessä parannettavaa on. Myös uusiutuva energia kiinnostaa, kun olisihan se "toimiala -korvausta" Fortumin tilalle.

Ennen kriisin eskaloitumista aloitin ostoja pienissä määrin jo helmikuun alussa. Alla oleva ostoslista kertoo, että olen todellakin hajauttanut! Ukrainan kriisi eskaloitui 24.2. ja niinpä pohjaonginta ei jälleen kaiken alla olevan suhteen ole toteutunut osin liian aikaisesta aloituksesta johtuen (jälkiviisastelua).

Ostettu 1.2. - 10.3. 

(helmikuun ostot jo kertaalleen raportoitu aiemmassa blogissakin)

Alphabet. Uuden position kasvattaminen alkoi. Lisäys 1 kpl hintaan 2285 €.

AMD. Digitalisaation megatrendissä, USA painoa lisää pienin erin. Lisäykset 92,1-98,50.

ASML. Johtava yhtiö, jolla erikoisosaamista omalla alallaan, ei juurikaan kilpailijoita. Lisäykset 515-542.

BICO. Diagnostiikan startup tyllinen yhtiö, jonka omistus raskaasti tappiolla. "Paikkasin" vähän lisäämällä hintaan 142 SEK (13,17 €).

CapMan. Osinkoyhtiö. Lisäykset 2,55-2,88 ja halvemmallakin olisi kriisin eskaloiduttua saanut.

Citycon. Osinkoyhtiö. Lisäykset 6,70-6,85 ja sama kuin yllä, halvemmallakin....

KONE. Johto ostanut viimeisen puolen vuoden ajan järkyttävän paljon tätä, joten mitä on tekeillä? Lisäys 48,40.

Mercedes. Laskusta lisää, luotan Mersun laatuun ja autojen sähköistymiseen. En pohjiin osunut, lisäys 63,83.

Merus Power. Energian varastointi ja energian hyötysuhteen lisääminen tulevaisuudessa entistä tärkeänpää. Lisäykset 7,70-7,85.

Metso-Outotec. Lisäsin 6,63-7,31.

Neste. Pohjia haetaan, tulevaisuus on uusiutuvassa energiassa. Iso on oma haitari lisäyksissä 30,88-40,50.

NVIDIA. Digitalisaation megatrendissä, USA painoa lisää. Lisäys 190€.

Nordea. Vahva yhtiö ja myös osinkoyhtiö, jota ostanut laskevaan kurssiin. 8,85-10,15.

Sampo. Ylipainottanut. Syynä osingot ja vakaa defensiivisyys. Lisäyksiä 40,50-41.

SieviCapital. Aika näyttää tämän yhtiön kehityksen konsernityyppiseksi. Lisäsin 1,56,

SSAB. Erikoisteräksen kysyntä nousussa, yhtiön luvut loistavat ja osinko ihan järjettömän hyvä. Uusi positio ja lisäyksiä 4,40 -5,44.

Tokmanni. Osinkoyhtiö, pieni positio. Seurailen tilannetta. Lisäys 14,70.

UPM. En voinut vastustaa, pieni lisäys 26,75.

VolksWagen. Autot ja liikkumisen sähköistyminen. Lisäys 171 (jatkoi laskuaan), vieläkin voisin lisätä.

Wärtsilä. Vahvaa yritystä päästä aiemmasta kuopasta ylös ja satsata energiapuoleen. Lisäykset 8,80-10,19.

Joissain tapauksissa liian kiire oli ostoksille, enhän voinut aavistaa Venäjä-Ukraina kriisiä enkä sen eskaloitumista nykytilanteeseen.

Markkina tuntuu olevan äärimmäisen volatiili ja tilanne ei ehkä ihan heti ole muuttumassa. Niinpä maltti olisi taas valttia ja kassassa on hyvä olla reserviä. 80-luvun kulttisarjan Hill Street Bluesin legendaarisen poliisipäällikön Phil Esterhausin sanoin: 

Toimintaa on pörssissä ja ennen kaikkea valitettavasti ei toivottua toimintaa venäläisten taholta Ukrainassa!! 

Be safe, try to help and let's be careful out there!