YHTIÖIDEN PAINOTUS on palapeliä

31.12.2021

Lähtökohtaisesti kaikki on hyvin

If it ain't broken, don't fix it! Kuitenkin pitää "ääneen" pohtia saisinko painotuksia tasaisemmaksi 🤔? Tässä vuoden 2021 lopun tilanne per 20 suurinta yhtiötä. Kunkin perään kirjasin mikä ajatus jatkossa. Lopussa vielä hajautus toimialoittain ja siihen liittyvät huomiot.

TOP 10

Vuoden 2021 lopussa lisäsin jo vähän Nestettä sitä on suunnitelmissa ostaa edelleen luottaen, että Singaporen uudet laitokset alkavat tuottamaan 23 eteenpäin. Ennakoinko turhan aikaisin, ehkä? Normihan on n. 6kk, eli kesälläkin ehtii vielä.

Revenio on tässä ryhmässä ainoa, jota harkitsen vähentäväni. Ei ole mikään kova osingonmaksaja ja siitä olisi nyt lyhyellä omistusajalla kotiutettavissa n.120% voitot. Tämä riittäisi minulle. Toinen painavampi syy on, että haluaisin allokoida varat muihin yhtiöihin, kuten megatrendissä uskoakseni vielä vuosia porskuttaviin NVIDIAan, AMDhen ja ASMLään. Näistä kaksi jälkimmäistä omistusta eivät mahdu edes kahdenkymmenen joukkoon. 

11-20

Viidentoista suurimman sisällä oleva Orion alkaa olla jo vanha sotaratsu. Hyvä osingonmaksaja ollut vuosien saatossa, mutta nämäkin varat siirtäisin yhtiöihin, joissa enemmän potentiaalia. Nordeaa ostaisin jo ihan osingon takia, mutta hinta ei enää ole mitenkään halpa. Katsotaan tulisiko kevättalven aikaan jokin korjausliike. Outokumpuun olen sijoittanut hinnan ollessa alle 2,5€ ajatuksella, että kun nousee 6, 7 tai 8 euroon, niin pikkuhiljaa kotiuttaisin voittoja. Outokumpu on ollut tyypillinen syklinen osake, jota pitää ostaa kun sillä menee huonosti (P/E on korkealla) ja myydä kun sillä menee hyvin.

NVIDIAa pyrin lisäämään, sen arvostus on korkealla, mutta niin on potentiaalikin. Kurssi on nyt 250€ ja oma koh on 151€, eli tämän kanssa en vekslaa, jos tulee korjaus, niin kassassa pitäisi olla rahaa (Reveniosta ja Orionista, ehkä myös Outokummusta) lisäykseen.

Relais myös lisäyslistalla. Yhtiöllä on kasvavat markkinat ja hyvä johto.

21-42 muut

Tässä ryhmässä omistukset ovat luokkaa 1.000- 28.000 €/yhtiö.  Pieniä positioita mm. listautumisanneista on jäljellä vielä viisi. Niiden lisäksi tässä ryhmässä on muutama käänneyhtiö ja uusia ulkomaisia yhtiöitä kuten AMD ja ASLML, joita haluan kasvattaa. Volkswagen omistus on katkolla. Daimler Truck tuli Daimlerin jakautumisen myötä ja nyt on mielenkiintoista seurata miten yhtiöt kehittyvät erikseen. Ainakin ennakkoon tästä jakautumisesta povattiin hyvää. DT on pieni omistus, joten siitä voin vuoden seurannan jälkeen hyvin luopua. Aika näyttää, miten tuo nyt lähtee.

Ulkomaiset yhtiöt

Vain Daimler, NVIDIA ja J&J mahtuvat 11-20 joukkoon. Ulkomaisten paino kokonaisuudessa vuoden lopussa oli vain 13,2%. Noh, kotimaisillakin pärjää, mutta megatrendi/metaverse yhtiöistä mielenkiintoisimmat ja potenttiaalisimmat löytyvät kyllä ulkomailta. Niiden tutkimustyö on vielä kesken. Onneksi on kalastuskavereita, joilta löytyy osaamista ja vinkkejä tästäkin genrestä. Monet niistä yhtiöistä ovat vielä high risk, joten etenen pikkuhiljaa. NVIDIA on voimakkaasti mukana kehittämässä metaverseä. Sitten on joukko yhtiötä, jotka kaikki haluavat breikata tuossa megatrendissä, kuten NexTec, Roblox, Unity Software, Intel, ja tietenkin kaikki isot, Apple, Microsoft, Amzon, Tencent jne. https://www.nasdaq.com/articles/10-metaverse-stocks-to-watch-in-the-stock-market-today

Edelleen ETF voisi olla hyvä ratkaisu metaverse -yhtiöihin sijoittamisessa 🤔

Toimalakohtainen hajautus ja sen säätö?

Tätä toimialakohtaista hajautustaulukkoa kun katson, niin vielä ovat nuo digitalisaatioon liittyvät omistukset pieniä. Lisätä voisin myös rahoituspuolella private equity -yhtiöistä esim. Lifelinea ja Sieviä. Käänneyhtiöistä Citycon (osinko ja inflaatiosuoja) ja YIT (halpa) myös lisäysten suhteen tarkkailussa.

Plan

Myyn tai vähennän tammi-helmikuussa Reveniota ja Orionia, ehkä Outokumpua. Istun kassan päällä ja odottelen edellä lueteltujen yhtiöiden korjausta edes yksittäin, jos ei yleistä korjausliikettä tulekaan. Sitä on nyt monelta taholta kuitenkin ennustettu, joten jännä nähdä tuleeko sellaista aaltona kaikkiin yhtäaikaa vai sykleissä, eri toimialoihin. Niin tai näin, ainakin plan on valmiina 👌.

Plan ja lisäyslista on itselleni selkeä, mutta toki mitään en osta hinnalla millä hyvänsä. Voi tässä taas olla kärsivällisyys koetuksella.