SYYSKUU
Pelistrategiaa kannattaa miettiä
Ketä tästäkin nyt syyttäisi
Kansakuntien vihollinen #1 lienee eittämättä naapuriin Putin, tuttavallisemmin "Putte".
Piti olla salamavaltaus - ei ollut. Erikoistilanne muuttui sodaksi ja sen pitkittyminen ns. asemasodaksi taisi olla selvää viimeistään huhti-toukokuussa. Syyskuussa liikekannallepano.
Kauppapakotteet otettiin käyttöön ja niihin Venäjä vastaa laittamalla kaasuhanat kiinni. Näin Euroopan ja pian koko maailmanlaajuinen energiakriisi oli tosiasia! Energian kallistuminen ja osin siitä johtuva inflaatioon kiihtyminen yltyy. Samoin ihmisten ja yritysten ahdinko energian niukkuuden ja kallistumisen myötä kasvaa. Kustannukset kasvavat, hinnat nouseva, kansalaisten ostovoima heikkenee, yritysten investointihalukkuus laskee. Korkoja nostetaan inflaation hillitsemiseksi kiihtyvään tahtiin ja edelleen investointeja mietitään entistä tarkemmin. Asuntolainojen kysyntä laskee, asuntokauppaa hidastuu, asuntojen myynnit ja hinnat laskussa. Kysyä sietää onko korkojen nosto ainoa ja oikea keino, vai onko tässä muita strategisia vaihtoehtoja?
Jatkuuko sukellus?
Huh, huh! Kunnes em. asioihin saadaan käänne, pörssikurssit laskevat. Miten syvälle sukelletaan, voi vain arvailla. Elokuussa jo ennusteltiin vuoden huipusta 50%:n pudotusta, mikä tarkoittaisi, että OMXH pisteluku menisi reippaasti alle 7.000 pisteen, kun nyt syyskuun lopussa ollaan vielä 9.800 pisteen huitteilla. Laskua olisi siis edelleen luvassa? Ken tämän tietää, minä en. Pohjiin on edelleen vaikea osua (olen yrittänyt, heh).
Jälkiviisaita on aina paljon, mutta olisiko kaikki tämä ollut nähtävissä jo tammikuussa? Toki silloin jo ennustettiin miinusvuotta, mutta että tämmöistä miinusvuotta?!! Ikuinen pessimisti Martin Paasi veikkasi huikeata laskua jo Venäjä-Ukraina "erikoistilanteen" alussa oletuksella, että tilanne eskaloituu, eikä sota jatkossa olisi yksin Ukrainan ongelma. Ukrainan presidentti on myös lausunut, että Venäjä sotii, ei yksin Ukrainaa, vaan kaikkia länsimaita vastaan.
Tammikuussa kirjoittelin blogissa vuoristoradasta, mutta mitään nyt koetun kaltaista tilannetta en nähnyt tulevaksi, vaikka kaikki merkit jo silloin olivat ilmassa. Monta pörssiromahdusta olen elänyt, mutta en vielä geopoliittisen kriisin aiheuttamaa. Uusi kokemus tämäkin.
Onko tässä mitään positiivista? Noh, ekonomistit ja talousasiantuntijat sanovat, että rahan kuuluukin maksaa "jotain". Ehkä tämän korkojen korjauksen normiin ei toivottu ihan näillä pelinappuloilla tapahtuvan, mutta jollain tapaa talouden toimivuuuden kannalta on hyvä, että korot normalisoituvat ja rahalla on taas hinta.
Normi korkoihin paluu on asuntovelallisille nuorille uusi tilanne ja syytä onkin miettiä oman talouden tulot ja menot uusiksi. Missä voi säästää ja miten voisi ansaita enemmän?
Monilla meistä on muistissa 90-luvun laman aikaiset kaksinumeroisetkin korot ja "vanha kansa" muistaa 1980-luvulla maksaneensa asuntolainaa 4-5%:n koroilla. Kyllä näistäkin selvittiin. Toki ajat olivat toiset - sitä tikulla silmään, joka vanhoja muistaa.
Vuoden alussa todettiin useammasta suusta, että pankit hyötyvät korkojen noususta, mutta nyt povataan jo uutta pankkikriisiäkin! Mitä vielä onkaan luvassa? -> Hirvittävä sijoitusvuosi, annus horribilis!
Syyskuussa puheet 50% laskusta voimistuvat
Syöksy alkoi 13.9. kun pelko keskuspankki Fedin entistäkin tiukemmasta rahapolitiikan kiristyksestä ja koronnostojen tahdista painoivat osakeindeksi pahimpaan laskuun sitten kesäkuun 2020.
Teknologiajättien päivä oli rumin sitten syyskuun 2020. Apple ja Alphabet painuivat 5,9 prosenttia, Amazon 7,1 prosenttia ja Facebookista tunnettu Meta jopa 9,4 prosenttia.
Syyskuussa 21.9. toteutettiin sitten jo ennakkoon tiedossa olevat korkojen nostot. Tästä agressiivisesta korkopolitiikasta huolimatta inflaatio on jatkanut nousuaan osin varmasti syystä, että myös geopoliittiset riskit ovat lisääntyneet Putten liikekannallepanokäskyn myötä!
Ollaanko vieläkään pohjia nähty, ei ehkä? Moni kuitenkin jo miettii, että olisiko aika siirtyä ostolaidalle. Kasvuhyhtiöt ottivat hittiä jo varhain eikä toipumista ole näköpiirissä. Rotaatio arvo-osakkeisiin alkoi jo keväällä, mutta nekin ovat tulleet edelleen alas. Lasku voi hyvinkin vielä jatkua, mutta jotain saattaa jo löytää pörssin alelaarista, kun oikein penkoo.
Historian valossa ei pitänyt olla mahdollista, että SP 500 pohjilta 50% nousun (heinäkuun low - elokuun high) jälkeen tulisi uudet pohjat! However "this time IT WAS different" ja niin tässä on menty heinäkuun alun pohjien alle vastoin uskomuksia.
Olenkin pitänyt nenästä kiinni ja sukeltanut salkkujen kanssa syvään päätyyn. YTD on ehkä heikoin ever sijoitusvuosi toistaiseksi. Kokonaisuudessa 22% laskua (käteistä en huomio, sitäkin on jonkin verran) ja 20 suurinta, joiden paino n. 88% ovat menettäneet arvoaan "vain" 16% .
Olenko pitänyt sijoituslinjani, pysynyt suunnitelmassa?
Luin oman tammikuun blogikirjoituksen uudelleen ja voinen vastat itselleni, että kyllä ja en. Jälkiviisaana voin todeta, että ostot dipeistä olisi pitänyt jättää tekemättä tai ainakin siirtää painoa loppuvuoteen ja myydä jotain ehkä enemmänkin nousupyrähdyksissä, joita niitäkin oli toukokuussa ja heinäkuun puolen välin jälkeen.
Koko kesäkin oli yhtä vuoristorataa! Heinäkuun alun pohjilta noustiin iloisesti ja moni ehti jo huokaista, että nyt se käänne tuli ja nousu alkoi. Joillekin saattoi tulla kiire lähteä nousuun mukaan. Toisaalta nyt syksyllä oli tiedossa, että korkoja suunniteltiin edelleen nostettavan, eikä Putte ollut luopumassa vaatimuksistaan Ukrainan maa-alueiden suhteen. Energiakriisikin vasta eskaloitumassa. Miksi siis olisi alkanut käänne?
Onneksi en ylipäätäänkään tee isoja liikkeitä pl. Fortum, josta jo aiemmin kirjoitin. Ne rahat tietenkin polttelivat näpeissä, joten onhan jotain pitänyt ostaakin. Nyt syksyllä ostojen suhteen olen yrittänyt olla harkitsevan varovainen ja hajauttanut varoja ajallisesti ja eri yhtiöihin. Fortumin myynnit tein osissa helmi-heinäkuun aikana, joten ajallinen hajautus sujui luontevasti.
Sijottamisen sietämätöntä keveyttä... mitä tulikaan tehtyä?!
Koitan pitää Kim Lindströmin ja yleisesti tunnetun ohjeen mielessä ja toimia juurikin päinvastoin, eli ostaa kun muut myyvät paniikissa ja myydä kun muut ostavat euforiassa. Yhdyn tähän mitä hän syyskuun KL:n haastattelussaan toteaa, että ei se kuitenkaan helppoa ole!
On siis tullut ostettua yhtiöitä, joita haluan pitkään salkkuun ja kyllä, varmasti osin liian aikaisin (esim. kaikki digiyhtiöt). En tod. vielä syyskuun alussa uskonut minäkään, että heinäkuun pohjien alle mentäisiin ja oletin mm. digi-kasvuyhtiöitä jo lyödyn tarpeeksi ja saaneeni niitä halvalla.
Pitkältä näyttää alla ostojeni lista, mutta huomioitava, että tässä on neljä eri salkkua ja että olen varovaisena sijoittajana toteuttanut ostoja poikkeuksellisen pienin erin. Digiyhtiöiden lisäksi siirtänyt viime kuukausien aikana ostojen painoa myös osinkoyhtiöihin. Kahta kasvuyhtiötäkin lisännyt, mutta ovat positioina edelleen todella pieniä ja negatiivisia, vaikka koh yrittännyt sinnikkäästi niidenkin suhteen alentaa!
Myynyt olen joitain "tuoreimpia" kalliilla ostettuja eriä (useamman salkun etu) osin pienellä voitolla koittaen välttää suuren verovelan syntymistä. Muistuttelen itseäni, että salkkuja pitäisi aina tyhjentää sen huonoimmasta päästä. Tappio itsessään ei ole syy myydä, vaan jos yhtiö on vaan huono (pettymys) tai sen tulevaisuus on kilpailutilanteen tai markkinanäkymän muutoksen myötä muuttunut merkittävästi. TAI kuten SSAB:n tapauksessa, uskon vielä saavani tätä loppuvuodesta edullisemmin takaisin ja teen ns. veroteknisen ulkoilutuksen, samalla kun pyrin tietty alentamaan takaisinostolla jäljelle jääneen position keskiostohintaa!
Eivät kaikki myynnit tietenkään paniikkimyyntejä ole. Veroteknisetkin myynnit ok ja järjen käyttö olisi niiden suhteen sallittua (puhun itselleni). Yritän parantaa tässä, vielä on vuoden loppuun asti aikaa!
Kone, Sampo ja Neste eivät omassa kategorisoinnissani ole huonoja yhtiöitä, mutta niiden paino on kasvanut joissain salkuista liian suureksi, eli tasasin painotuksia luopumalla pienistä eristä. Alphabetkin lähti salkuista, joissa hyvä osinko yksi pääkriteereistä ja luulen tätäkin saavani vielä halutessani halvemmalla takaisin.
Joku itseäni viisaampi on sanonut, että verotus ei saisi ohjata myyntejä ja tätä yritän muistuttaa itselleni aina kun olen painamassa myyntinappia.
Tee tässä nyt viisaita päätöksiä! Tuntuu, että etenkin nykyisessä markkinatilanteessa ostot ja myynnit ovat kuin nuorallatanssia, sietämätöntä tasapainoilua, joka vaatii taitoa ja osaamista! Virheitä tulee kaikille ja tärkeätä olisi niistä oppiminen.
Syyskuun lopulla törmäsin Wealthionin nettisivustoon ja kuuntelin tämän pitkän haastattelun, jossa on paljon asiaa, tuttuakin. Jälleen mm. hyvä muistutus siitä, että pörssisijoituksissa pitäisi aina miettiä ja ennakoida tulevaa. Miettiä kuten shakissa, monta siirtoa eteenpäin ennen kuin tekee sen ensimmäisen siirron.
Myös Wayne Gretskyn pelistrategia soveltuu erinomaisesti pörssiin:
Skate where the puck is going to be!
Sietämättömän helppoa tuokin, jos osaa luistella ja lukea peliä!
Pörssisijoitusten lomassa ulkoillaan, nautitaan Suomen ainutlaatuisesta ruskasta! Hyvää syksyä!
Ostot: ASML 480, 461, 425,55, AMD 79,85, 78,50, 77,96, Capman 2,72, 2,65, 2,52, Citycon 6,50, Kesko A 19,10, MerusPower 6,22, 5,65, Nextime 3,97, Nordea 9,19, 9,05, 8,66, 8,92, Nvidia 137,46, 138,9, 132,20, Orion 44,85, Remedy 18,06, TietoEvry 22,88, Wärtsilä 6,72, VW 145,64
Myyty: Alphabet 101,98, Kone 41,0, 41,20, Neste 43,80, Sampo 43,91, SSAB 4,45